Doel van de alliantie

  1. Kennisdelen: Wij stimuleren effici├źnte en laagdrempelige uitwisseling van kennis en ervaring aangaande verduurzaming van de zorg.
  2. Inspireren: Wij faciliteren ontmoetingen tussen groene zorgprofessionals om te inspireren tot nieuwe idee├źn en actie.
  3. Versterken: Wij vertegenwoordigen groene zorgprofessionals en nemen zowel binnen als buiten de zorgsector een duidelijk standpunt in over Planetary Health en duurzame, groene gezondheidszorg. Daarbij zoeken we samenwerking met andere partijen.

Zie voor meer info onze beleidsvisie.

Deelnemers

Op dit moment zijn meer dan 120 Green Teams en 34 commissies aangesloten bij de Groene Zorg Alliantie. Dit zijn duurzame commissies van medisch specialismen of zorgcommissies van duurzaamheidsgroepen. Iedere commissie voert haar eigen programma, zodat strategie en acties goed binnen de eigen context blijven aansluiten.

Zorg voor Klimaat (NVTG) Groene werkgroep De Jonge Dokter
Werkgroep Zorg 2025 Landelijk Netwerk de Groene Ok
Milieuplatform Zorgsector De Jonge Klimaatbeweging
Werkgroep Duurzaamheid LOVAH KAN Party Maastricht
De Klimaatdokter Duurzame huisarts
Gynae goes green (NVOG) Act4Health (IFMSA-NL)
Green Labs Extinction Rebellion zorgprofessionals
De Geneeskundestudent De CO2-Assistent
GroenER; de Groene SEH De Groene IC
Projectgroep Duurzame Oogheelkunde MED-ZERO
GREENER De Duurzame Verpleegkundige
De Groene Uroloog Coalitie Duurzame Farmacie
Groen Pensioen Duurzame Mondzorg
Green Team Infectiepreventie Groene MDL
GreenACTA EcoFysio
Vereniging Arts en Leefstijl Groene GGD
Groene Werkgroep NVvTG Werkgroep Planetary Health – De Jonge Arts Maatschappij en Gezondheid
De Groene KNO

Stuurgroep

Evelyn Brakema Anouk van der Schot Inge Schepens Judith de Bree
Marloes Frijters Laura Warmerdam Marije Baan Else de Ridder

Strategische Partners

Health Care Without Harm (HCWH)

Benieuwd wat onze commissies doen en hoe je ze kunt bereiken? Download dan het introductiedocument hieronder.

Geboekte successen in 2021
Publicaties

Belangrijke openbare documenten en resultaten van individuele commissies of van de Groene Zorg Alliantie als collectief worden hier gedeeld:

Aansluiten?

Als commissie
De meeste deelnemers zijn onderdeel van een overkoepelend medisch/verpleegkundig specialisme. Werk je zelf ook in een duurzame zorgcommissie en staat die nog niet op de lisjt? Sluit je dan aan bij de Alliantie! Stuur een mailtje naar info@groenezorgalliantie.nl

Als Green Team
Per januari 2022 verbindt de Groene Zorg Alliantie ook Green Teams van zorginstellingen met elkaar en met de commissies. Doe mee aan de tweede netwerkbijeenkomst op 22 juni.

Als individu
Heb je nog geen aansluiting gevonden, maar ben je wel een zorgprofessional met een groen hart? Zet dan je handtekening onder de CODE Rood petitie en brief van Zorg voor Klimaat of het Manifest van Medici voor een Gezonde Aarde. Ook kun je aansluiten bij de Klimaatnetwerk Zorg appgroep op Signal. Hier vind je tientallen gelijkgezinden en heel veel leuke informatie. Stuur een mailtje voor de aanmeldlink.

Hoe kun jij impact maken als zorgverlener?

Voorzitter van de Groene Zorg Alliantie Evelyn Brakema (huisarts in opleiding en onderzoeker Duurzaamheid & Gezondheidszorg) legt het uit in dit inspirerende webinar van de Green Deal Duurzame Zorg.