Terug naar zoekresultaten

Groen dak voor schuine daken

Beschrijving

Groene daken worden vaak toegepast op platte daken (zie maatregel Groen dak). Maar ook op schuine daken is vergroening mogelijk met 1) groendakpannen en 2) beplantingsmatten vergelijkbaar aan die voor platte daken.

1. Groendakpannen

Groendakpannen zijn dakpannen begroeid met vetplanten (sedum). Ze zijn zo ontworpen dat ze dezelfde maat en gewicht hebben als gangbare dakpannen. Als je de dakpannen koopt zijn ze al voorzien van de voedingsbodem en de mix aan vetplanten. Het is eenvoudig om ‘normale’ dakpannen te vervangen door de groendakpannen.

2. Beplantingsmatten

Naast de eenvoudig toepasbare groendakpannen is het ook mogelijk om een groen dak als geheel (als een soort mat) aan te leggen op een schuin dak. De beplanting op de mat zijn vaak vetplanten (sedum). Deze vorm van groen dak maakt gebruik van een speciaal raster en verschilt in opbouw afhankelijk van de hellingshoek (van binnen/tegen het gebouw aan naar de buitenlucht):

  • Helling van 15° tot 28°: dakbedekking – hydrodrain (bescherming) – daktuinsubstraat – groendak sedummixmat. Maximaal gewicht ca. 75 kg/m2
  • Helling van 25° tot 45°: dakbedekking – groenraster opgevuld met daktuinsubstraat – groendak sedummixmat. Maximaal gewicht ca. 76 kg/m2
  • Helling van 45° tot 68°: dakbedekking – beschermvlies – groenraster opgevuld met daktuinsubstraat – groendak sedummixmat. Maximaal gewicht ca. 100 kg/m2

Toepasbaarheid

Laat een specialist je dakconstructie controleren op draagkracht voordat je (veel) groendakpannen aanschaft of een groendak als geheel overweegt.

Het beste moment om groene dakpannen te plaatsen is als je dak moet vervangen, of meteen bij de nieuwbouw.

Het aanleggen van een groen dak is maatwerk. Kies voor partijen die aangesloten zijn bij (De “Vereniging Bouwwerk Begroeners):. Zij volgen de Forschungsgesellschaft Landschaftsentwicklung Landschaftsbau (FLL) norm, wat de kwaliteit waarborgt.

  1. Groendakpannen
    Groendakpannen kunnen worden toegepast op schuine daken met een hellingshoek van 20° tot 55° en worden vastgelegd met pannenhaken. Ze kunnen worden gecombineerd met (normale) hoekpannen, nokpannen en dakdoorvoeren. Daarnaast kunnen er ook vogelpannen worden geplaatst waardoor je biodiversiteit nog een handje helpt door vogels nestgelegenheid te bieden.
  2. Beplantingsmatten
    Een egaal groendak met beplantingsmatten is mogelijk voor verticale daken met een helling van 15° tot 68°. De mat met (vet)plantjes moet worden geplaatst op een speciaal raster en een goed fundament waarvan het aantal lagen wordt bepaald door de hellingshoek.

Milieuaspecten

Voor zowel groendakpannen als beplantingsmatten geldt:

  • Houden gebouwen in de zomer koeler;
  • Kunnen hierdoor voor minder aircogebruik en daardoor lagere elektriciteitskosten zorgen;
  • Houden regenwater vast, waardoor overbelasting en overstort van het riool vermindert bij regenval;
  • Maken de omgeving groener, wat kansen biedt voor flora en fauna;
  • Dempen geluid.

Financiële aspecten

  1. Nog niet veel partijen bieden groendakpannen aan. Momenteel zijn Groendakpan en Groendak aanleggen de grootste aanbieders. De gemiddelde kosten voor groendakpannen zijn € 11 per stuk (excl. BTW, 2021). Bij kleine bestellingen (bijv. minder dan 25) kan er een toeslag in rekening worden gebracht. De prijzen zijn excl. transportkosten. Houd ook rekening met aanlegkosten.
  1. Voor beplantingsmatten is de richtprijs voor een dak met een helling van 15° tot 28° € 37 per m2 (excl. BTW). Groendaken met een helling >28° kosten meer; vraag een offerte aan.

Met een groen dak is het in het gebouw gemiddeld 3 °C kouder in de zomer. Dit betekent een besparing op elektriciteit voor koeling. Een groen dak gaat ongeveer 2 keer zo lang mee als een bitumendak.

“Vegetatiedaken” staan op de Milieulijst (2024, code F 5300) en komen daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor de fiscale stimuleringsregelingen MIA (milieu investeringsaftrek) en VAMIL (willekeurige afschrijving milieu investeringen). Zie voor meer informatie www.rvo.nl/miavamil. Voor de groendaken houdt deze regeling in dat 45% van de aanschafkosten aftrekbaar is van de fiscale winst (MIA) en dat 75% van de aanschafkosten willekeurig mag worden afgeschreven (VAMIL).

Diverse gemeenten en waterschappen geven subsidie voor de aanleg van groene daken. Vraag hiernaar bij jouw gemeente of waterschap.

Bron: Groendakpan, Groendakaanleggen

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.