[OUD] Wetgeving

Wetgeving verandert de laatste jaren snel. Documenten op deze pagina helpen om geldende wetgeving in beeld te krijgen. De formats geven vervolgens handvatten om aan de wetgeving te voldoen. Deze pagina richt zich met name op het Activiteitenbesluit.

Er is een aparte pagina over de Energy Efficiency Directive (EED), met rapportformats en maatregelenlijsten die het makkelijker maken voor alle locaties aan de EED te voldoen.

Activiteitenbesluit

Alle informatie over het Activiteitenbesluit is terug te vinden via de onderstaande links:

 • AIM-online: Met deze online tool kan u aan de hand van een aantal vragen voor voor uw instelling bepalen welke wet en regelgeving van toepassing is. Let op erg duidelijk is dit niet, hieronder bij documenten staat een voorbeeld.
 • InfoMil: deze website in bedoeld voor toezichthouders en handhavers en geeft voor alle thema’s uit het activiteitenbesluit heldere uitleg.
 • De tekst van het activiteitenbesluit zelf vindt u via wetten.overheid.nl

Wetgeving en energie

Voor het thema energie zijn er meerdere wetten van toepassing. Dat komt doordat meerdere ministerie zich op dit thema richten. De volgende wetten zijn van toepassing

Activiteitenbesluit met Erkende maatregelen energiebesparing

  Erkende Maatregelen Energiebesparing: alle informatie over de Erkende Maatregelen uit het Activiteitenbesluit, zoals toepasbaarheid en toelichting op de technieken is via deze pagina van InfoMil te vinden.
  MPZ heeft van de maatregelen praktisch overzichten opgesteld, ook handig voor de milieuthermometer. https://milieuplatformzorg.nl/kennisbank/bibliotheek/energie/

EED

  De EED is de verplichting voor de energie-audit voor instellingen met meer dan 250 medewerkers. Voor zorginstelling biedt de Milieuthermometer Zorg een alternatief voor de EED. Daarnaast heeft MPZ voor de EED ook een eigen door de overheid goedgekeurd format ontwikkeld. Er is een speciale pagina over de Energy Efficiency Directive (EED), met rapportformats en maatregelenlijsten die het makkelijker maken voor alle locaties aan de EED te voldoen.

EPBD, wetgeving voor onderhoud aan airco’s

  Lees https://milieuplatformzorg.nl/nieuws/epbd-verplichte-aircokeuring-helpt-met-energiebesparing/

Energielabel

  Wie vastgoedruimten verhuurt heeft de plicht een energielabel aan de huurder te overhandigen. Andersom dient ook uw verhuurder daaraan te voldoen.

Vergunning

De meeste ziekenhuizen vallen sinds januari 2015 onder het Activiteitenbesluit. In sommige gevallen is aanvullend nog een vergunning nodig. Toelichting hierop is te vinden op de pagina daarover op de website van InfoMil.
Voor nieuwe sanitatie is wel ene vergunning nodig. Hierover leest u meer in de Handreiking Sanitatie van InfoMil.

Andere wetgeving

Weet u niet zeker of u naast het Activiteitenbesluit ook aan andere wetgeving moet voldoen, zoals de EED of een verplicht energielabel? Raadpleeg dan de Wetchecker Energiebesparing van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Aan de hand van een aantal vragen heeft u in 5 minuten inzicht.

Documenten

Bekijk alle categorie├źn