Terug naar zoekresultaten

Verhoog temperatuur in serverruimte en datacenter

Beschrijving: hogere temperatuur serverruimte en datacenter

Het energieverbruik in serverruimtes is hoog. Servers gebruiken veel energie en er is koeling nodig om de geproduceerde warmte te compenseren. Stel de koeling zo in dat deze pas aanslaat bij een hogere luchttemperatuur. Veel apparaten functioneren volgens de fabrikant ook zonder problemen bij een omgevingstemperatuur tot 32°C (minimum is 15°C). De internationale richtlijn hiervoor (ASHRAE) beveelt een inblaastemperatuur van 27°C aan. Omdat werknemers doorgaans niet lang aanwezig zijn in de serverruimte(s), is een hogere temperatuur ook voor hen werkbaar.

Hogetemperatuurkoelers voor zaalkoelers

Kies bij vervanging van een zaalkoeler voor een hogetemperatuurkoeler. Hoge temperatuurkoeling maakt gebruik van koelwater van tenminste 18°C. Door hogere temperatuurkoeling neemt de efficiëntie van de compressiekoelmachine toe, evenals de mogelijkheid tot het gebruiken van vrije koeling.

Ter indicatie: Bij een koud watersysteem van 19/24°C (inblaastemperatuur 24°C) kan er bij een buitentemperatuur van 12/13°C volledig overgeschakeld worden op vrije koeling. Dit komt neer op 60% van het jaar, t.o.v. 30% bij een koelwatertemperatuur van 12°C.

Klimaatzones voor ideale temperatuur serverruimte en datacenter

Als niet alle apparatuur bij een hogere temperatuur goed functioneert, kan je klimaatzones instellen. Apparaten die veel warmte kunnen verdragen worden dan in een andere ruimte of gang geplaatst. In die ruimte hoef je dan minder te koelen.

Toepasbaarheid hogere koeltemperatuur voor servers

Deze maatregel is direct toepasbaar.

Deze maatregel geldt zowel voor commerciële datacenters als voor grote interne serverruimtes van bijvoorbeeld een ziekenhuis of kantoor. In de tekst wordt steeds gesproken over serverruimte, waarmee ook datacenters bedoeld worden.

Let bij het verhogen van de temperatuur op de werkbaarheid voor de mensen in de serverruimtes.

Milieuaspecten: wat bespaart een hogere temperatuur in serverruimte of datacenter?

Deze maatregel bespaart op elektriciteitsverbruik voor koeling van de serverruimte. Primair doordat er minder gekoeld hoeft te worden: iedere graad minder koelen bespaart 3% op het elektriciteitsverbruik van de koeling. Daarnaast kan er meer gebruik worden gemaakt van vrije koeling waardoor de compressiekoelmachine minder vaak ingeschakeld hoeft te worden. Een richtgetal is dat per graad stijging van de temperatuur circa 400 uur extra per jaar gebruik gemaakt kan worden van vrije koeling en de compressiekoelmachine dus 400 uur minder hoeft te draaien.

De geschatte besparing per installatie van 36 kWk is 4.000 kWh per jaar bij 3 graden temperatuurstijging.

Financiële aspecten van instellen koeltemperatuur serverruimte en datacenter

Het instellen van een hogere koeltemperatuur heeft geen kosten voor materiaal, maar wel voor de arbeid. Naar schatting kost dit € 1.500 per installatie van 36 kWk.

De terugverdientijd van deze maatregel is vaak minder dan 1 jaar, maar kan oplopen tot 5 jaar wanneer er aanpassingen aan de serverruimte nodig zijn, zoals het instellen van klimaatzones of aanschaf van een nieuwe koelinstallatie inclusief de mogelijkheid tot vrije koeling.

Aanvullende informatie

Zie ook maatregel Alle energiemaatregelen voor serverruimte en datacenter. Dataopslag in de cloud is over het algemeen zuiniger dan in het eigen netwerk, zie maatregel Koop dataopslag duurzaam in.

Erkende maatregel voor energiebesparing

Deze tekst wordt binnenkort geactualiseerd.

Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat locaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is (onder voorwaarden) rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (“Direct uitvoerbaar? Ja”) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Omgevingswet. Op de website van RVO kan je de volledige Erkende Maatregelenlijst (EML) 2023 downloaden met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.

Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in maatregel Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.

Bron: ‘Zuinig ICT, rendabel idee’ (Stichting Stimular i.s.m. COS Nederland en CE), Computable (1 juni 2007), Erkende Maatregelenlijst 2019, Erkende Maatregelenljst 2023 en Informatiebank

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.