13 zorginstellingen en 9 gemeenten tekenen Green Deal Hart van Brabant

De Green Deal gezondheidssector Regio Hart van Brabant is ondertekend door de bestuurders van liefst 13 zorginstellingen, 9 gemeentes, de Omgevingsdienst Midden- en West Brabant, de BOM, St. MOED en MPZ. St. Moed uit Tilburg heeft alle partijen bijeengebracht. In de deal is afgesproken dat zorginstellingen werken aan verduurzaming van de bedrijfsprocessen en binnen 3 jaar het keurmerk Milieuthermometer Zorg behalen.
Unieke deal

Uniek aan deze Green Deal is dat er op regionale schaal wordt samengewerkt om te verduurzamen. Zorginstellingen gaan een plan van aanpak opstellen voor behalen Milieuthermometer. De samenwerking beperkt zich niet alleen tot de zorginstellingen. Zo komt er een stimuleringsprogramma waarbij de omgevingsdienst naast de zorginstelling gaat staan om ze te helpen verduurzamen. Qua milieuhandhaving doet de gemeente dus een stapje terug en gaat in plaats van met de ‘stok’ aan de slag met de ‘wortel’.

De samenwerking is ook uitgebreid met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) als financieringspartij voor grote investeringen in bijvoorbeeld het verduurzamen van het vastgoed.

De ondertekenaars sluiten ook meteen aan bij de landelijke Green Deal Nederland op weg naar duurzame Zorg. Zo wordt de kennisuitwisseling ook landelijk versterkt.

Doel: verduurzamen

Het doel van de Green Deal is dat de zorginstellingen binnen 3 jaar minimaal aan certificaat brons van de Milieuthermometer voldoen. De Milieuthermometer strekt zich uit over 17 duurzaamheidsthema’s waaronder energie, water, catering, afval en duurzame inkoop. Voor elke organisatie betekent dit iets anders, maar gemiddeld is er in de zorg nog 25% energiebesparing mogelijk.

Daarnaast kan een gemiddelde zorginstelling vaak besparen op overtollig voedsel, dit kan tot ca. 10% worden teruggedrongen. Het geld dat zo overblijft is een directe kostenbesparing en kan (deels) ingezet worden om de kwaliteit van de maaltijden te verbeteren.

Ook op afval is te besparen, voornamelijk door afval beter te scheiden en afval te voorkomen.

Ten slotte leidt het invoeren van maatregelen en gebruik van de Milieuthermometer tot meer betrokkenheid bij medewerkers met het milieu.

Deelnemers

De volgende partijen hebben de Green Deal ondertekend:

 • De Gezondheidssector;
  1. Thebe
  2. ETZ
  3. Libra Revalidatie & Audiologie
  4. Schakelring
  5. Het Laar
  6. Amarant Groep
  7. RIBW Brabant
  8. Prisma
  9. Kompaan en de Bocht
  10. Maasduinen
  11. St. Franciscus
  12. Maria Oord
  13. GGZ Breburg

 • De Gemeenten

  1. Oisterwijk
  2. Waalwijk
  3. Gilze en Rijen
  4. Loon op Zand
  5. Hilvarenbeek
  6. Dongen
  7. Heusden
  8. Goirle
  9. Tilburg

 • Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant
 • Milieu Platform Zorgsector
 • Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM)
 • Stichting MOED (Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie & Duurzaamheid)