240 zorgorganisaties samen in groene energiedeal

Zorgorganisaties kiezen massaal voor duurzame energie. Maar liefst 240 zorgorganisaties hebben samen met Intrakoop een energiedeal gesloten met energieleverancier Eneco. Vanaf 2019 krijgen zij groene stroom van windmolens geleverd. Naast de vergroening van de zorg, besparen de deelnemers samen 2,8 miljoen euro op leverancierskosten. In totaal gaat het bij de samenwerking om de inkoop van 1 miljard KWh elektriciteit en 200 miljoen m3 gas per jaar.Groen én sociaal

Belangrijke voorwaarde van de deelnemende zorgorganisaties was het volledig verduurzamen van hun elektriteitsverbruik. Naast groen, was een andere belangrijke eis in de aanbesteding dat de leverancier zou bijdragen aan Social Return on Investment (SROI) om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam aan werk te helpen. Ook daaraan is voldaan. In aansluiting op bestaand beleid gaat Eneco zich voor SROI certificeren via de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dit is een landelijk meetinstrument en keurmerk dat de mate van sociaal ondernemen objectief zichtbaar maakt. PSO toetst ook of dit op kwalitatief goede wijze gebeurt.

54% van energiegebruik zorg

In totaal hebben 240 zorgorganisaties meegedaan, variërend van ziekenhuizen en instellingen voor de gehandicaptenzorg tot ggz-instellingen en verpleeghuizen. Hiermee omvat de overeenkomst 54 procent van het verbruik van de totale zorgmarkt. ´Met deze deal krijgt de duurzaamheid in de zorg een enorme impuls. Zorgorganisaties laten hiermee zien dat ze hun verantwoordelijkheid durven te nemen’, stelt Frank Kaptein, directeur/bestuurder van Intrakoop.´

100% groene stroom en gecompenseerd aardgas

Alle deelnemende zorgorganisaties krijgen 100 procent windstroom geleverd die opgewekt is door verschillende Europese windparken. Deelnemers kunnen uiteindelijk straks nog specifieker kiezen voor groene stroom van Nederlandse windparken tegen een kleine toeslag (dit is verplicht als je aan het gouden keurmerk van de Milieuthermometer wilt voldoen) en voor het verduurzamen van het aardgasverbruik door CO2-compensatie. ‘Eneco zet in op duurzaamheid en vanuit dat oogpunt is de zorgsector, met 30 miljoen vierkante meter aan zorg- en woonruimte, een grote uitdaging. De druk om op kosten te besparen is in deze branche enorm. Daarom ben ik trots dat we met deze samenwerking zowel verduurzaming als kostenbesparing voor een groot deel van de zorgmarkt mogelijk maken,’ zegt Bram Poeth, directeur Eneco Zakelijk.

Samenwerking Intrakoop en Eneco

Intrakoop, de grootste inkoper van energie voor de non-profit sector en Eneco zijn hun duurzaam partnership aangegaan voor de jaren 2019 en 2020 met een optie voor 2021.

Bron en meer informatie:

Intrakoop