Amphia kiest voor 100% Nederlandse groene stroom

Amphia heeft met het afsluiten van een nieuw energiecontract gekozen voor 100% Nederlandse groene stroom. Zo’n 40% van de energie wordt geleverd door Nederlandse wind, het overige deel komt van Nederlandse waterenergie. Amphia draagt zo bij aan de in 2015 met de gemeente Breda gesloten ‘Green Deal’.

Duurzame zorg

Ernst Hoette, vicevoorzitter Raad van Bestuur van Amphia, is trots op dit energiecontract. “Voor Amphia is duurzaamheid belangrijk. Ons nieuwe ziekenhuis bouwen we volgens de nieuwste richtlijnen op het gebied van duurzaamheid. We hebben een milieubeleid, waarin we onder andere streven naar een CO2 reductie van 80%. Overstappen op groene stroom, en dan ook nog eens voor 100% afkomstig van Nederlandse bodem, is binnen dit beleid een logische stap.”

Waterenergie

Water kan veel energie opwekken, maar dan moet het wel stromen. Gelukkig stromen er een paar grote rivieren in ons land die grote hoeveelheden water verplaatsen. Reactieturbines kunnen de druk van deze waterstromen omzetten in elektriciteit. Nederland heeft vier waterkrachtcentrales die duizenden huishoudens van stroom voorzien. En nu ook Amphia.

Green Deal

Zorgaanbieders in Nederland zijn grootverbruikers van bijvoorbeeld energie, water en afval en daar is veel winst te behalen. Om de verduurzaming in de zorg te versnellen sluit de Rijksoverheid daarom Green Deals met bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden. De ondertekenaars gaan kennis en ervaringen delen én duurzame bedrijfsvoering hoger op de agenda zetten. Op 4 november 2015 sloot de gemeente Breda een Green Deal met een aantal grote zorgaanbieders waaronder Amphia.

Bron: Amhpia ziekenhuis Breda