AZ Groeninge test zuiveren afvalwater met rietveld

Een rietveldje aan het AZ Groeninge in het Belgische Kortrijk zuiverde vijf maanden lang het afvalwater van het ziekenhuis. Met de proefopstelling ontdekten studenten van de universiteit van Gent dat een rietveld niet alle medicijnresten uit het water kan zuiveren. Met ozon kan dat wel.


Biologisch filter stabiel en betaalbaar

De testversie in Kortrijk was een miniatuurrietveld in een verplaatsbare container, gevuld met grind en beplant met riet. Aan het rietveld was een voorbezinkingstank gekoppeld die de grove deeltjes uit het water verwijderde. De verdere zuivering gebeurde in het rietveld (zie foto). Een rietveld heeft verschillende voordelen in vergelijking met een gewone waterzuiveringsinstallatie.

Het zijn planten, wat ervoor zorgt dat ze beter opgaan in de omgeving. Maar ze zijn ook gemakkelijker en voordeliger in gebruik. Ze kunnen tegen schommelingen in debiet en vervuilingsconcentraties. Omdat er weinig technologie bij komt kijken, zijn ze goedkoop, makkelijk te sturen en is er weinig onderhoud nodig.

Ozon zuivert water van laatste restje

In het afvalwater vonden de studenten verschillende soorten geneesmiddelen terug: bètablokkers, ontstekingsremmers, anti-epileptica, verdovende middelen, maagzuurremmers en antibiotica.
Na de zuivering door het rietveld bleven de niet-biologisch-afbreekbare stoffen over in het water.

Professor Stijn Van Hulle heeft hiervoor een oplossing: “Door het water na zuivering nog eens te behandelen met ozon, kunnen de medicijnresten grotendeels uit het water verwijderd worden. We bekijken momenteel ook hoe we de dosering van ozon beter kunnen sturen, wat het proces goedkoper maakt.”

Meer informatie

Bronnen: UGent, FMT gezondheid