Brons voor zorglocatie Oranjestein van Pro Senectute

25-5-2018

Donderdag 17 mei ontvingen Edwin Kerkemeijer (technische dienst) en Monique Polman (locatiemanager) in zorglocatie Oranjestein het bronzen certificaat uit handen van Adriaan Engelen, directeur van het Milieu Platform Zorgsector. Hiermee is Oranjestein koploper op het gebied van duurzaam ondernemen in de intramurale zorg.

Precies een jaar geleden ondertekende de bestuurder van Pro Senectute, Rein Souwerbren, de overeenkomst met Green Deal Zorg. Hiermee zette Pro Senectute de eerst stap naar een duurzame organisatie. “We zijn trots op het behaalde certificaat voor Oranjestein. Pro Senectute is druk bezig duurzamer te ondernemen om milieuwinst te behalen en kosten te besparen. Het streven daarvoor is 20% energiebesparing. We zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de gehele organisatie.”, aldus Souwerbren.

“Oranjestein is een van de koplopers op het gebied van duurzaam ondernemen in de intramurale
zorg. Tot nu toe zijn er nog maar aan 35 zorgorganisaties certificaten uitgedeeld. De komende jaren wordt de aandacht voor de energietransitie groot (energiebesparing, en van het gas af) en voor grondstofbesparing en wordt van instelling aantoonbare inzet gevraag. Met het keurmerk zijn de instellingen daarop voorbereidt” licht van Engelen toe.

Polman: “Oranjestein diende als pilot voor de andere locaties van Pro Senectute. Nu de kennis en kunde voldoende is gebleken, hopen we dit snel verder te brengen in de gehele organisatie.”

Kerkemeijer was al langer bezig om de locatie duurzamer te maken. “Soms zijn dat kleine aanpassingen, die op termijn veel winst opleveren. Denk aan het vervangen van lampen door led-armatuur en led-lampen. Deze zijn wel tweemaal zo duur, maar gaan meer dan dubbel zo lang mee. Waardoor de investering zichzelf weer terugverdient. Ik kom uit de installatiewereld en weet een aantal zaken milieubewuster te organiseren. Zo houd ik, logboeken bij over gas-, water- en elektriciteitsstanden en zijn de CV-ketels energiezuinig ingeregeld. Het Milieu Platform Zorgsector heeft voor de punten om op te letten een handige Milieuthermometer uitgegeven. Verder letten we steeds meer op duurzaamheid bij inkoop zoals energiezuinige apparaten, vervoer, voeding en doen we aan afvalscheiding.”

Bron: Persbericht, Stichting Pro Senectute