Excursie SIMS Recycling Eindhoven

SIMS is een bedrijf dat elektronisch afval in Nederland onder veilige omstandigheden verwerkt. Samen met kennispartners als de TU Delft werken ze aan maximale recycling van elektrische apparatuur en afzet van grondstoffen over de hele wereld. Klanten zijn grote elektronicaproducenten als Canon en Philips en ziekenhuizen.

Zowel nieuwe (overtollige) apparatuur als versleten apparatuur wordt verwerkt. Nieuwe apparatuur wordt uitgepakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De verpakkingsmaterialen worden gesorteerd op materiaal, zodat ook deze hergebruikt kunnen worden. De volgende stap is het uit elkaar schroeven, waarbij grote metalen onderdelen meteen apart gehouden worden. Daarna wordt de apparatuur geshredderd en via een aantal stappen gesorteerd in twee typen plastic, ijzer, roestvaststaal (rvs), koper, aluminium en rest. De verschillende fracties worden vervoerd naar smelters om vervolgens opnieuw als grondstof te gebruiken. In totaal kan 93% van de apparatuur (inclusief verpakking) hergebruikt worden.

Naast shredderen biedt SIMS de mogelijkheid om apparatuur volledig te laten hergebruiken. Dit gebeurt op de locatie in Haarlem. Apparaten zoals telefoons, laptops en harde schijven worden daarvoor datavrij gemaakt en doorverkocht. SIMS geeft de garantie dat de data nergens anders terecht komt, maar echt vernietigd wordt. Dit doen ze eventueel op locatie van ophalen al.


1 september kregen leden van MPZ een uitgebreide rondleiding door het bedrijf. Het proces is indrukwekkend en de aanwezigen vonden het leerzaam om te horen wat de mogelijkheden voor verwerken van elektronica afval nog zijn. De oude elektronica van instellingen kan met de juiste afvoer goed verwerkt worden. Hierdoor is milieuwinst te boeken.

Voor meer informatie zie: http://simsrecycling.nl.