Haga Ziekenhuis maakt nieuwe bankjes van oude bankjes

In de wachtkamers van verhuisde poliklinieken van het Haga ziekenhuis staan nieuwe kleurige bankjes. De kleuren verschillende per afdeling. Nieuw? Nee, opnieuw bekleed. Heel duurzaam.

Nieuw concept, zelfde stoelen

Verantwoordelijk voor dit duurzame initiatief is Irene Reiziger, projectmanager Renovatie. Zij houdt zich onder meer bezig met de standaardisatie van de inrichting. Ook met de meubels dus. Zacht en comfortabel “Bij de herinrichting van de patiëntgerelateerde ruimtes heb ik alle alternatieven afgewogen. De houten bankjes met metalen frame waarvan we er vele tientallen hebben, allemaal in prima staat, voldeden niet aan de nieuwe inrichtingseisen. Vanuit de Planetreegedachte willen we zoveel mogelijk gebruik maken van zachte, comfortabele materialen en mooie kleuren. Nieuwe bankjes zijn natuurlijk zo besteld, maar dat is een flinke kostenpost. En is het niet heel erg zonde al die goede bankjes weg te doen?” Een vraagstuk waarvoor Irene samen met vaste meubelleverancier Gispen tot een oplossing kwam: stoelhoezen.

Hygiënisch, comfortabel en kleurrijk

“We hebben een hoesontwerp laten maken dat helemaal voldoet aan alle wensen en eisen, bijvoorbeeld over hygiëne. En dat ontwerp kunnen we nu eindeloos laten uitvoeren in elke gewenste kleur. Ze zijn gemaakt van stamskin, dat is een antibacterieel soort kunstleer. Aan de binnenkant zit een dikke laag brandvertragend schuim. De hoezen zitten vast met elastiek. Ze zijn daardoor eenvoudig per stuk te vervangen, mocht dat nodig zijn of als we van kleur willen wisselen.” Aldus Irene.

Ook voor “prikstoelen”

Rood, geel en oranje “Bij de oplevering van de nieuwbouw in april 2015 hebben we een vergelijkbaar project gedaan met patiëntenstoelen. Dat zijn de solide, comfortabele stoelen op verpleegkamers en op de Dagbehandeling Infusietherapie. “Daar hebben we er ook tientallen van. Helaas zat er bij de meeste wel een scheurtje in de bekleding, liet de onderkant los en bij vrijwel allemaal was de lak van het houtwerk verdwenen. Restylingsbedrijf Vision Furniture toverde deze afgedankte stoelen om in fantastische ‘nieuwe’ stoelen. Ze zijn geschuurd, voorzien van whitewashlak en bekleed met stamskin. In knalrood, heldergeel en fris oranje. We hebben er honderd laten doen en ik ben er zo blij mee!

Nu de bezoekersstoelen nog…

We hebben ook bezoekersstoelen en die willen we laten herstofferen door de Haeghe Groep. Dat is de sociale werkvoorziening, die hier ook het groen onderhoudt. Dit meubilair krijgt dus een tweede leven bij ons.

Nog steeds stoelen over

Al het andere overtollige meubilair (stoelen, kasten, tafels) wordt gerecycled, verkocht of weggegeven aan ziekenhuizen in Afrika bijvoorbeeld en aan wijkcentra in de buurt.”

Duurzaam Haga

“Het is natuurlijk van deze tijd om als grote organisatie bezig te zijn met duurzaamheid en niet alles zomaar te vervangen. Maar het levert vooral een kostenbesparing op. Dat is niet altijd zo als je duurzaam bezig bent hoor. Maar in dit geval wel. Door het grote volume hebben we een mooie prijs kunnen afspreken. Zo’n wachtkamerbankje hebben we nu voor een derde van de prijs van een nieuwe. Dat geldt ook voor de patiëntenstoelen. En leuk om te weten: het levert nog veel meer op, namelijk blije gezichten! Echt waar, het klinkt misschien overdreven, maar mensen worden hier vrolijk van. En dat maakt mij dan weer blij”, besluit Irene.