ErasmusMC maakt omgeving ziekenhuis gezonder

Het Erasmus MC bouwt in het hart van de stad een nieuw, ultramodern ziekenhuis. Het nieuwe ziekenhuis krijgt veel ruimte voor groen en beoogt daarmee een positief effect te hebben op het herstel van patiënten. Deze healing environment betekent veel daglicht, groen en een warme, comfortabele inrichting en daktuinen.













Kleine oases

Het ontwerp van het ziekenhuis, dat in 2018 in gebruik wordt genomen, is strak, functioneel en biedt ruimte voor de meest innovatieve zorg en excellent onderzoek.
Maar de patiënten en bezoekers zullen vooral een groene omgeving ervaren. De publieke ruimtes en binnenpleinen krijgen zoveel mogelijk beplanting en daglicht
dankzij de glazen overkappingen. Kleine oases van groen bieden patiënten en bezoekers de mogelijkheid zich te kunnen terugtrekken. Het meest opzienbarend van het nieuwe ‘groene’ ziekenhuis zijn de twee daktuinen die het Erasmus MC op de achtste verdieping krijgt. Deze tuinen worden gerealiseerd door donaties die via het Erasmus MC Vriendenfonds zijn ontvangen.

Deels toegankelijk

De tuinen worden ingericht als boomgaarden met 38 appel- en perenbomen op kleine heuvels. Een looppad leidt de bezoeker langs beschutte plekjes met bankjes, zodat in de luwte kan worden genoten van het uitzicht op Rotterdam. Patiënten hebben toegang tot de tuinen of, indien zij niet uit bed kunnen, hebben ze er vanuit hun kamer uitzicht op. Ook bezoekers en medewerkers kunnen ervan genieten. De tuinen zullen niet overal te betreden zijn. Rondom komt een hekwerk dat de zichtlijnen niet belemmert en veilig gebruik waarborgt.

Donatie

Deze daktuinen – ontworpen door landschapsarchitecten Juurlink Geluk – worden met bijna 3.000 m2, de grootste in Nederland. Vanaf maart 2017 kunnen particulieren, patiënten en families zelf een bijdrage leveren aan de groene daken door bijvoorbeeld een plant of struik te doneren.

Bron: Krinkels en Erasmus MC