Nieuwe dienstkleding: modern, comfortabel én duurzaam

Op donderdag 20 oktober presenteerde het Radboudumc aan zijn medewerkers de nieuwe dienstkleding. Ruim 5.500 medewerkers zullen deze vanaf medio 2017 dagelijks gaan dragen. De nieuwe dienstkleding is gemaakt van de duurzaam geproduceerde vezel Tencel, draagt comfortabel, is goed wasbaar en heeft een blijvend mooie uitstraling en pasvorm.

Met meer dan 35.000 dienstkledingstukken in omloop speelt duurzaamheid- naast draagcomfort, ontwerp en wasbaarheid- een belangrijke rol in de keuze voor de nieuwe lijn. Verpleegkundigen, artsen, paramedici en ook andere groepen zoals schoonmakers en logistiek medewerkers gaan deze kleding dragen. In samenwerking met de gebruikers en met patiënten is unaniem gekozen voor de duurzaam geproduceerde vezel Tencel voor de nieuwe kleding.

Tencel

Het voordeel van Tencel is dat de stof duidelijk minder impact op het milieu heeft dan katoen. Zo wordt er bij de productie van de stof 97% minder water en 46% minder energie verbruikt. Cathy van Beek, bestuurder bij het Radboudumc en verantwoordelijk voor onder andere Patiëntenzorg en duurzaamheid “Binnen het Radboudumc gaan we voor duurzaam. In dit geval heeft een duurzame keuze, ook vanwege het aantal medewerkers dat de kleding gaat dragen, echt impact. Zowel op het milieu als op het bewustzijn van medewerkers.” Ook is de stof sterker en heeft een hoger absorptievermogen. Dit werd bevestigd tijdens draagtesten waarin bovendien naar voren kwam dat de stof lekker en soepel draagt. Ook tijdens wasproeven hield de stof zich goed.

Aangepaste pasvorm en kleuren

Ook de pasvorm van de kleding is verbeterd. De huidige lijn is een unisex-lijn waardoor mannen en vrouwen hetzelfde model dragen. Met de invoering van aparte dameslijn verbetert het draagcomfort ook voor de ruim 70% vrouwen die de kleding dragen. Daarnaast maakt de nieuwe lijn een beter onderscheid tussen de verschillende medewerkers. Met name patiënten gaven aan dat ze dat graag snel willen zien. Zo krijgen facilitaire medewerkers een blauw uniform, pedagogisch medewerkers een oranje uniform terwijl zorgprofessionals een overwegend wit uniform hebben. Zo is het voor patiënten makkelijker te onderscheiden met wie ze van doen hebben.

De nieuwe dienstkleding komt medio 2017 beschikbaar voor medewerkers van het Radboudumc. Momenteel wordt gezocht naar een duurzame manier om de vezels van de oude dienstkleding te hergebruiken.

Bron: Radboud UMC