Succesvol het fietsen stimuleren bij Medisch Spectrum Twente (MST)

18-04-2019
De opening van de nieuwbouw ziekenhuis begin 2016 betekende ook 150 minder parkeerplaatsen. Het ziekenhuis ligt midden in de stad Enschede en de twee locaties zijn met een fietsbrug verbonden.

Om het autoparkeren terug te dringen, verdubbelde MST het parkeertarief van 50 cent naar 1 euro. In overleg met de ondernemingsraad zag nieuw fietsbeleid het licht.

Medewerkers die meedoen krijgen een tag tussen de spaken. Een paal bij de fietsenstalling registreert wanneer een fiets binnen komt of de stalling verlaat. Die gegevens zijn gekoppeld aan het personeelsinformatiesysteem, waaruit volgt hoe ver iemand van het werkt woont.

Voor elke gefietste kilometer verdient een medewerker bikies. Een bikie vertegenwoordigt een waarde van 4 cent; per dag zijn maximaal 20 bikies te verdienen, ofwel 80 cent.

De opgespaarde bikies kunnen besteed worden in een webshop. Aanvankelijk was die gevuld met fietsspullen, zoals regenkleding en fietstassen, tegenwoordig kun je met het geld ook fietsreparaties laten uitvoeren of zelfs parfum kopen.

De fiets draagt bij aan de bestrijding van files, de gezondheid van burgers en is geen aanslag op de luchtkwaliteit. Ruim 2000 van de 3525 medewerkers doen mee.Gerrit van der Kolk, HR-beleidsadviseur van MST:

“Het is een goedkoop systeem, dat nooit storingen heeft.”

“Het mooie is dat je het systeem kunt koppelen aan allerlei doelen op gebied van gezondheid, ziekteverzuim, klimaat, maatschappelijk verantwoord ondernemen, enzovoort. En ik kan fietsen in de herfst en de winter stimuleren, door het aantal bikies in die periode te verdubbelen.”