Warm water zonder gas op zorglocaties St. Franciscus en De Bleerinck van Zorggroep Tangenborch

31-01-2019

(Tekst en foto’s: Kristian Elders)

Zorggroep Tangenborgh wil verder verduurzamen. De komst van nieuwe warmtepompen is een volgende stap in Emmen en Coevorden. De ouderen in St. Franciscus en De Bleerinck varen er wel bij volgens Marcel Jonkman van Tangenborgh.

De ervaren Jonkman (42) is teamleider van de technische dienst van de zorggroep. De Roswinkeler voelt zich in zijn huidige functie als een vis in het water en vertelt dat Tangenborgh de eerste zorggroep in Nederland is – en het eerste Drentse bedrijf – met de bijzondere warmtepompen van Alklima. Dat bedrijf is exclusief importeur van Mitsubishi Electric voor Nederland.

Bijzonder, want met de zogenaamde Eco Cute pompen wordt CO2 als koudemiddel gebruikt om warmte aan de lucht te onttrekken voor het verwarmen van warmwaterboilers. Juist die techniek is een compleet nieuwe manier om warm water op te wekken. Belangrijk gegeven is verder dat de warmtepomp tot 90 graden kan verwarmen, daar waar de meeste warmtepompen zonder bijverwarming niet ruim boven de 60 graden komen. Pas boven de laatstgenoemde temperatuur vindt afdoding van de legionellabacterie plaats. En dat is wel zo veilig voor de ouderen in St. Franciscus en De Bleerinck.

Met de pompen wordt een groot deel van de woonzorglocaties in de Emmer wijk Bargeres en Coevorden van warm water voorzien. Gas wordt niet meer gebruikt. “En dat is milieuvriendelijk en duurzaam”, zegt geboren Emmenaar Jonkman tijdens een gesprek in de Coevorder locatie St. Franciscus. De installatie in Coevorden wordt gebruikt voor tachtig appartementen en is begin december geruisloos in gebruik genomen. De warmtepomp in de Emmer Bleerinck volgt in de loop van deze maand en gaat 120 appartementen bedienen. De boiler bevat op beide locaties 1000 liter water. De totale kosten zijn ongeveer 100.000 euro.

Zeker vijftien jaar
Met een beetje geluk kan Tangenborgh lang genieten van de pompen. De trotse Jonkman verwacht toch zeker vijftien jaar. Tangenborgh werkt samen met Hemmes Installatietechniek uit Coevorden. Bij een storing is de installateur binnen één uur bij de pomp en het Coevorder bedrijf verzorgt daarnaast het onderhoud. De Bleerinck en St. Franciscus zijn eigen panden van de zorggroep, die al twintig jaar kan rekenen op de inzet van Jonkman.

Het avontuur van de veertiger in dienst van de zorggroep begon bij de tuindienst. “Mijn huidige job vind ik schitterend. Je weet nooit hoe het loopt, maar ik zit hier goed op mijn plek.” In een grijs verleden volgde Jonkman – zijn kantoor is te vinden in De Bleerinck – de hoveniersopleiding in Frederiksoord. “Dat was een onvergetelijke tijd met bijvoorbeeld de ondertussen overleden Theo Janson. Hij was als leraar een wandelende encyclopedie en wist alles over planten. Ongelofelijk en fascinerend. Dat blijft mij bij.”