Westfriesgasthuis: lokale maaltijden en minder afval

Gezonde, duurzame voeding van de boer een paar kilometer verderop; het Westfriesgasthuis in Hoorn krijgt deze producten dagelijks geleverd door streekleverancier Atlantis Handelshuis. Dit levert milieuwinst en gezondheidswinst op, terwijl de extra kosten verwaarloosbaar zijn.

Korte afstand tussen land en bord

De producten leggen een korte afstand af van het land naar de keuken, servicemedewerkers prijzen enthousiast het voedsel aan en patiënten eten hun bord leeg. De extra kosten van het duurzaam, lokaal geproduceerde voedsel zijn verwaarloosbaar.

“Sommige ziekenhuizen zien voeding als kostenpost, maar als je kijkt naar hoeveel procent voeding uitmaakt van het hele budget dan is dat echt minimaal”, zegt Ellen Feenstra, facilitair manager in het Westfriesgasthuis.

Niet meer koken aan de lopende band

De kok Cees Neefjes herinnert zich nog hoe het voorheen ging. “Als je toen rond deze tijd de keuken in kwam werd je er zo weer uitgeschopt. Er stond hier een lopende band waar 350 maaltijden overheen moesten. Voor 12 uur moesten al die maaltijden boven zijn.”

Voor elke patiënt werd automatisch een portie gereserveerd. Ook voor patiënten die vóór het eetmoment ontslagen waren of te ziek waren om te eten werd een portie naar de afdeling gebracht. Dit resulteerde in onnodig veel voedselverspilling.

Volgens Stichting Diverzio belandt 40 tot 60 procent van de warme ziekenhuismaaltijden in de afvalbak. Deze organisatie zet zich in voor duurzame, regionale voeding in de zorgsector en overheid. Volgens Feenstra liggen deze cijfers in het Westfriesgasthuis veel lager. Zij schat dat slechts 5 procent van het voedsel wordt weggegooid.

Feenstra denkt dat dit mede door het meals on wheels-systeem komt, waarbij een servicemedewerker met een buffetkar langs de patiënten gaat. De servicemedewerker schept op hoeveel de patiënt wil hebben. Deze kan precies kiezen wat hij wel en niet wil eten.

Lees het hele artikel via DuurzaamBedrijfsleven.nl.