Groen LUMC krijgt zilveren certificaat Milieuthermometer Zorg

11-09-2018
Bron artikel: LUMC

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wordt steeds groener en dat is beloond. Op dinsdag 11 september kreeg Willy Spaan – voorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC – het zilveren certificaat Milieuthermometer Zorg uitgereikt.
“Ik ben trots dat we dit zilveren certificaat gezamenlijk voor elkaar hebben gekregen. We slaan goud gewoon over, we gaan voor platina”, zei Spaan tijdens de uitreiking. Het certificaat Milieuthermometer Zorg is in het leven geroepen om duurzame bedrijfsvoering te stimuleren. Om zo’n titel te bemachtigen, wordt een zorginstelling getoetst op zeventien thema’s zoals management, reiniging en energieverbruik. Op basis van het aantal behaalde punten, kan een instelling een bronzen, zilveren of gouden certificaat krijgen.

LUMC-medewerkers werken samen aan groene initiatieven
Dat het LUMC zo goed scoorde komt niet alleen doordat de organisatie duurzaamheid hoog in het
vandaal heeft staan, maar LUMC-medewerkers ook samen hun schouders zetten onder groene
initiatieven. Enkele mooie voorbeelden van deze initiatieven zijn het scheiden van verschillende soorten afval, het biologisch eten in het restaurant en het vernieuwde laboratorium van de afdeling Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, dat energiezuinig is gebouwd en waar zo min mogelijk chemicaliën worden gebruikt. Ook heeft het LUMC belangrijke stappen gezet om het inkoopproces structureel te vergroenen. Dat gebeurt onder andere door duurzaamheid als criterium mee te nemen bij aanschaf van nieuwe materialen en middelen.

Over de Milieuthermometer
Met de Milieuthermometer Zorg maakt een zorginstelling haar aandacht voor een duurzame
bedrijfsvoering waar en zichtbaar. De Milieuthermometer omvat de onderwerpen binnen het thema
‘Planet’ van het People-Planet-Profit gedachtegoed van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
(MVO).