Op naar minder grondstofverbruik en meer afvalrecycling


Van 19 t/m 23 mei 2025 was de tweede editie van de campagne Zorg zonder Afval. Een week lang extra aandacht voor minder afval en betere afvalscheiding in de zorg.

Deze zorgorganisaties hebben zich tijdens de campagneweek extra ingezet voor minder afval, betere afvalscheiding en meer afvalbewustzijn bij medewerkers en cliënten. Met behulp van een online campagnetoolkit met actiematerialen organiseerden ze acties op maat, passend bij de eigen organisatie. Bekijk de toffe en inspirerende campagneberichten in de rubriek Campagneberichten uit het veld. En ontdek nog meer op de socials via #zorgzonderafval!

Wij zeggen: ga vooral door! Laat je (nog verder) op weg helpen met het Draaiboek Afval voor de Zorg, 2024, MPZ.

In 2026 25% minder ongesorteerd restafval


De klimaatcrisis is de grootste bedreiging voor onze gezondheid. In Nederland is de zorgsector verantwoordelijk voor 7% van de CO2-voetafdruk, 13% van het grondstofverbruik en 4% van alle afvalstromen. De Zorg zonder Afval campagne is een actie in het kader van de landelijke Green Deal Samen werken aan duurzame zorg. Ruim 500 partijen werken nu in de green deal samen aan duurzame zorg, waaronder de zorgbranches ActiZ, de Nederlandse ggz, VGN, NVZ en NFU, de Groene Zorg Alliantie, verzekeraars en MPZ.

De zorgsector streeft binnen het Green Deal thema Circulair naar 25% minder ongesorteerd restafval in 2026 door:

✔ Minder grondstoffen te verspillen
✔ Duurzamere producten te gebruiken
✔ Beter afval te scheiden

Het kan én loont!

Kunst van Afval & inspirerende praktijkvoorbeelden

We hebben deelnemers gevraagd om kunst van afval uit de eigen organisatie te maken. Bekijk de toffe kunstwerken in de rubriek Kunst van Afval! Insturen voor de PR Afvalchallenge kan nog tot 27 mei.

Heb jij een inspirerend voorbeeld van afvalpreventie of -scheiding? Deel het met ons (mag altijd). Stuur je kunstwerk, campagne-uiting of praktijkvoorbeeld met foto(‘s) e/o video naar het campagneteam.

Krijg een beeld van de campagne

Bekijk hieronder:
  • Campagneberichten uit het veld, met o.a. Eva, De Razende Reporter!
  • Kunst van Afval (2025)
  • Tips om afval te minderen en beter te scheiden
  • Inspirerende praktijkvoorbeelden
  • Zoek de juiste woorden (enkele ontspannende woordpuzzels over afval!)

Campagneberichten uit het veld

Eva, de Razende Reporter, op zoek naar afval!

Misschien ken je Eva nog uit de campagne Zorg voor Energie? Speciaal voor onze campagne ging ze op zoek naar afval! En wat ontdekte ze? Je ziet het in het filmpje! (Met dank aan S&L Zorg)

Aafje prikt mee

In het kader van de campagneweek ‘Zorg zonder afval’ zetten we bij Aafje een stap extra. Onze welzijnscollega’s integreren het opruimen van straatafval in hun wandelingen met cliënten. Maar we houden het niet bij één week – we maken er een blijvende gewoonte van!

Na deze week blijven de materialen in het bezit van de locatie en kunnen we er met elkaar; cliënten, mantelzorgers en medewerkers, een blijvende gewoonte van maken. Samen zorgen we niet alleen voor onze cliënten, maar ook voor de buurt.

Bekijk het filmpje op Instagram of LinkedIn

ORO

Van 19 t/m 23 mei denken we extra goed na over afval tijdens de nationale campagneweek Zorg zonder Afval.
Bij ORO doen we ons best om afval te scheiden en minder weg te gooien. Help jij ook mee? Maak bijvoorbeeld soep van restjes groenten en doe je boterhammen in een broodtrommel in plaats van een plastic zakje.
✅ Denk voordat je iets weg wilt gooien: kan ik het scheiden of hergebruiken?
✅ Gooi het afval in de juiste bak
✅ Zorg voor zo weinig mogelijk afval
Bij de Koppel in Beek en Donk worden heel veel spullen uit elkaar gehaald, zodat alle losse onderdelen bij het juiste afval terechtkomen en als nieuwe grondstof gebruikt kunnen worden! Groen bezig 💚👍

Savant Zorg

𝐙𝐨𝐫𝐠 𝐳𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐀𝐟𝐯𝐚𝐥 ♻️
De zorgsector verspilt veel grondstoffen en heeft veel ongesorteerd afval. In de campagne Zorg zonder Afval gaan we samen aan de slag om minder te verspillen en beter afval te scheiden. Deze week delen we tips over hoe jij het verschil kunt maken. Denk aan slimme herbruikbare materialen, goed scheiden van afvalstromen of kleine gewoontes die een groot effect hebben. Doe jij ook mee? Deel alvast je beste tip hieronder in de reacties!

Bravis Ziekenhuis

🌍 Deze week stond bij Bravis in het teken van de tweede editie van Zorg zonder Afval! Een week vol aandacht voor minder afval en betere afvalscheiding en -recycling in de zorg. ♻️

We zijn het hele jaar door actief met verschillende initiatieven, maar afgelopen week gaven we extra focus aan dit belangrijke thema. 💚
🔍 Tijdens een Gemba Walk* op ons OK-complex in Bergen op Zoom gingen collega’s samen op ontdekkingstocht. Met een frisse blik keken ze naar onze werkprocessen en verbruik.
Ook bezochten we verschillende afdelingen om de resultaten van ons recente restafvalonderzoek te delen. Zo creëren we samen bewustwording. 📊

Onze medewerkers maakten gebruik van de lunchwandeling om iets goeds te doen. 💪 Met prikker en vuilniszak zorgden ze voor een schone omgeving van Bravis! 🌿

  • Bij een Gemba Walk bezoek je een werkplek die je wilt verbeteren. Door te zien hoe het er op de werkvloer aan toe gaat, kun je eventuele problemen beter signaleren en processen verbeteren.

Amstelring

𝐙𝐨𝐫𝐠 𝐳𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐚𝐟𝐯𝐚𝐥? 𝐉𝐚 𝐠𝐫𝐚𝐚𝐠!♻️

Van 19 tot en met 23 mei is de Zorg zonder Afval-week. Deze week zetten zorgorganisaties door heel Nederland extra in op minder afval en betere afvalscheiding op de werkvloer.

Wij, Amstelringers, doen graag mee en dragen ons steentje bij! 🌱 En dat doen we 𝘀𝗮𝗺𝗲𝗻 – met collega’s én bewoners. Zo zijn de bewoners van Groepswonen op onze locatie Leo Polak al creatief aan de slag gegaan en maakten zij een prachtig kunstwerk van afvalmateriaal!

Samen zorgen we goed voor onze bewoners én voor de wereld om ons heen. 🌍

GGZ Oost Brabant

♻️ 𝗧𝗶𝗽 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗱𝗮𝗴: 𝗴𝗲𝗯𝗿𝘂𝗶𝗸 𝗲𝗲𝗻 𝗵𝗲𝗿𝗯𝗿𝘂𝗶𝗸𝗯𝗮𝗿𝗲 𝗯𝗲𝗸𝗲𝗿!

Bij GGZ Oost Brabant gebruiken we geen wegwerpbekers meer, maar drinken we onze koffie en thee uit herbruikbare kunststof bekers en mokken. Zo besparen we samen flink wat afval. Kleine verandering, groot verschil.

Bij jullie nog niet geregeld? Geen probleem, neem dan gewoon je eigen beker mee naar je werk!
Meer aandacht voor minder afval in de zorg!

Valckenborgh

“Koken met respect voor het product, dat is waar het om draait.” – Paul Bocuse -

Deze week is het de week van #zorgzonderafval en chef Ronald laat zich inspireren door de meester van de eenvoud en smaak: Paul Bocuse.

Bij ons draait het niet om overdaad, maar om pure ingrediënten, slimme bereiding en minimale verspilling. Van kop tot staart, van schil tot steel – alles krijgt bij Ronald een bestemming op het bord.

Volg ons en zie hoe we met creativiteit, smaak en duurzaamheid samen het verschil maken!

De Zorgboog

De zorgsector produceert veel afval — en dat botst met de ambitie voor duurzame zorg. Met slim afvalbeheer én bewuste keuzes van jou en mij, maken we samen het verschil. Welke kleding hangt bij jou nog in de kast die je kunt weggeven voor een tweede ronde?

Bovenij

Voor, tijdens en na de bevalling gebruiken we celstofmatjes en onderleggers. Deze vangen bloed en vocht op.

Sinds 1 januari proberen we minder celstofmatjes te gebruiken. En dat lukt goed! Elk jaar gebruikten we steeds meer matjes. Maar dit kwartaal hebben we 7% minder matjes gebruikt dan vorig jaar. Dat zijn bijna 2000 matjes minder. Dat is beter voor het milieu én het bespaart geld!

Dit mooie resultaat delen we nu met andere Green Teams in het ziekenhuis. Ook zij willen minder afval maken. Zo zie je dat een kleine verandering een groot verschil kan maken!

Beweging 3.0

#ZorgZonderAfval: 𝐰𝐢𝐣 𝐝𝐨𝐞𝐧 𝐦𝐞𝐞! 💚 Duurzaamheid vinden we een belangrijk thema en daar is minder materiaalgebruik – en dus afval – een groot onderdeel van.

Van 19 t/m 23 mei is het de landelijke campagneweek ‘Zorg Zonder Afval’ van MPZ Milieu Platform Zorg. Wij grijpen dit moment aan om ons afvalbeheer nóg beter aan te pakken. 👇

𝐖𝐚𝐭 𝐝𝐨𝐞𝐧 𝐰𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐝𝐞𝐧𝐬 𝐝𝐞𝐳𝐞 𝐰𝐞𝐞𝐤?
✔️ Afvalprik-wandelingen: op diverse locaties trekken medewerkers, vrijwilligers én bewoners eropuit om zwerfafval op te ruimen in de buurt.
✔️ Afvalscan: één van onze locaties onderzoekt met een afvalscan hoe afval nog beter gescheiden kan worden.
✔️ Quiz: we hebben voor alle medewerkers een afval-kennistest! De eerste 100 collega’s die de quiz voltooien, kunnen een herbruikbaar boterhamzakje of -beker van Beweging 3.0 aanvragen.
𝐓𝐞𝐫𝐮𝐠𝐛𝐥𝐢𝐤 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐬𝐭𝐚𝐩𝐩𝐞𝐧 𝐝𝐢𝐞 𝐚𝐥 𝐳𝐢𝐣𝐧 𝐠𝐞𝐳𝐞𝐭
Niet alleen deze week, maar iedere dag zetten we samen stappen. Zo hebben we al mooie resultaten behaald.
𝐖𝐚𝐭 𝐰𝐞 𝐚𝐥 𝐛𝐞𝐫𝐞𝐢𝐤𝐭 𝐡𝐞𝐛𝐛𝐞𝐧:
✔️ Ons restafval daalde van 51,5% (2023) naar 43,4% (2024)
✔️ Medicijncupjes: van 63.690 (2023) naar 43.700 (2024), naar 0 in Q1 2025! Dit omdat we de werkwijze in het aanreiken van medicatie hebben aangepast.

Ons doel is om vanaf 2027 nog maximaal 25% restafval te hebben! 💚

Noorderbreedte

ZORG ZONDER AFVAL WEEK | duurzaamheid is een ruim begrip. Onze locatie Noorderbreedte Toutenburg heeft twee duurzaamheidsambassadeurs die zich inzetten voor dit thema. Voor deze campagneweek hebben Nynke Kooy-Hielema en Jan Vijver de woongroepen op locatie een duurzaam presentje gegeven: een duurzame tas die gemaakt is van gebruikt verpakkingsmateriaal. Een mooi tweede leven en handig voor de boodschappen. In de tas zat ook informatie over het ‘No Risk, No Gloves’ beleid in de zorg, bedoeld om het gebruik van plastic handschoenen te verminderen. Kortom een prima week voor een beetje meer aandacht voor minder afval in de zorg.

Adrz

Zorg zonder Afval-week! 🌍

De zorgsector zorgt jaarlijks voor grote hoeveelheden afval. Door bewuster om te gaan met afval en grondstoffen, dragen we bij aan een schonere en duurzamere zorgomgeving. Wist je dat de zorgsector streeft naar 25% minder restafval in 2026? Daar dragen wij aan bij!🧡

Met de Afvalsorteerchallenge daagden we collega’s uit: weten zij in welke bak het afval écht hoort? Collega Bart van de afdeling Beeldvormende Technieken wist het snelst het afval in de juiste bak te gooien en won daarmee een heerlijke (duurzame) taart. 👏🏼

Bekijk het filmpje (Instagram)

tanteLouise

Wij doen mee aan de campagne Zorg zonder Afval! ♻️

De zorgsector levert veel afval en dat willen we verminderen. Door beter afval te scheiden bijvoorbeeld. Op alle locaties van tanteLouise is de PD-afvalstroom (plastic en drankkartons) toegevoegd en zetten we actiever in op het scheiden en verminderen van etensresten. De eerste resultaten zijn goed: we merken direct een flinke afname in de hoeveelheid restafval. 🌍

💡 Benieuwd hoe jij kunt bijdragen? Swipe voor tips. 👉
💚 Meer weten over duurzaamheid bij tanteLouise? Kijk op tantelouise.nl/green-deal

#zorgzonderafval #tanteverduurzaamt @mpzmilieuplatformzorg

De Wever

🤝 Wij doen mee aan de campagneweek Zorg Zonder Afval van het MPZ Milieu Platform Zorg! ♻️

De Wever zet zich graag in voor een duurzame zorgsector, hier hoort natuurlijk het thema afvalscheiding bij! Wij doen 19 t/m 23 mei mee aan de campagneweek Zorg Zonder Afval en zetten nét dat beetje extra in op kennis en bewustwording rondom afvalscheiding.

📅 Elke dag delen we een verrassend wist-je-datje over afvalscheiding binnen onze organisatie. Kleine weetjes met grote impact!

📌 Ik deel graag een paar leuke voorbeelden met jullie ter inspiratie!

Stap voor stap werken we samen aan een Groene Wever 🌍💚

Stichting Bethanië

♻️ Stichting Bethanië doet mee aan de campagne ‘Zorg zonder Afval’!

Ook binnen onze organisatie zetten we ons dagelijks in om verspilling tegen te gaan en duurzamer te werken. Zo wordt er in onze horeca-afdeling bewust gekeken naar het terugdringen van voedselverspilling. Overgebleven maaltijden gooien we niet zomaar weg: we bieden ze aan via Too Good To Go, zodat ze alsnog een goede bestemming krijgen.

Duurzaamheid zit in kleine én grote stappen – door afval beter te scheiden en verspilling tegen te gaan, dragen we bij aan een gezondere leefomgeving.

Sherpa

Met kleine stappen boeken we samen grote vooruitgang! ♻️

Op 21 mei deden we een vuilscan bij Eemeroord en Nieuwenoord.
Wat bleek? In het restafval vonden we veel plastic, papier, glas én handdoeken, terwijl die allemaal ergens anders horen.

Goed scheiden helpt! Gebruik de juiste afvalbak en stuur wasgoed terug naar de wasserij.

Samen maken we de zorg duurzamer 💪🌍

De Hoogstraat Revalidatie

Het is de week van ‘Zorg zonder Afval’. Een bewustwordingsweek waar De Hoogstraat aan mee doet. Onze frisse neuzengroep deed ook een afvalduit in het zakje! De frisse neuzen groep van onze neuroafdeling hielp vanochtend om het zwerfafval rondom De Hoogstraat op te ruimen. Dat is soms best een uitdaging. Wat een toppers!

Zorggroep De Opbouw

Z𝗼𝗿𝗴 𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿 𝗮𝗳𝘃𝗮𝗹: 𝗺𝗼𝗼𝗶𝗲 𝗶𝗻𝗶𝘁𝗶𝗮𝘁𝗶𝗲𝘃𝗲𝗻 𝗯𝗶𝗷 𝗦𝗶𝗹𝘃𝗲𝗿𝗲𝗶𝗻, 𝗣𝗿𝗶𝗻𝘀𝗲𝗻𝘀𝘁𝗶𝗰𝗵𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗲𝗻 𝗭𝗶𝗱𝗲𝗿𝗶𝘀 💚
Tijdens de #ZorgZonderAfval campagneweek staan we stil bij het verminderen en beter scheiden van afval in de zorg. Op onze locaties gebeuren al vele mooie dingen, zoals:

Bij 𝗦𝗶𝗹𝘃𝗲𝗿𝗲𝗶𝗻 verzamelen we ongebruikte materialen zodat deze gebruikt kunnen worden in Gambia. Tegelijkertijd houden bewoners zich druk bezig met het sparen van medicijnbekertjes en dopjes voor creatieve projecten op scholen.

𝗣𝗿𝗶𝗻𝘀𝗲𝗻𝘀𝘁𝗶𝗰𝗵𝘁𝗶𝗻𝗴 pakt het aan met een statiegeldbak tegen zwerfafval en organiseert jaarlijks de ‘Schoon en Fit Week’, waarin cliënten enthousiast aan de slag gaan met het opruimen van afval in de buurt.

Bij 𝗭𝗶𝗱𝗲𝗿𝗶𝘀 krijgen materialen een tweede leven op dagbestedingslocatie Zihieris. Oude jeans worden vermaakt tot creatieve slingers en restjes kaarsvet worden omgetoverd tot nieuwe kaarsen.

Een aantal mooie voorbeelden van hoe duurzaam denken en doen al leeft op onze locaties. Samen maken we écht het verschil! 🌍

Alrijne

‘Begin mei heeft het wegwerpservies in alle restaurants plaatsgemaakt voor porseleinen servies. Daarmee verwachten we de hoeveelheid wegwerpafval met maar liefst 80% te verminderen.’ vertelt Marlous Schouten, projectmedewerker Hoteldiensten. Benieuwd hoe dit stap voor stap tot stand is gekomen? Lees het volledige verhaal op onze website!

#zorgzonderafval #weekzonderafval #wegwerpservies

Ikazia Ziekenhuis

♻️ Zorg zonder afval-week bij Ikazia | 19 t/m 23 mei

In Ikazia zetten we ons elke dag in voor duurzame zorg. Vandaag geven we je een kijkje achter de schermen op het OK-complex. Onze collega’s laten in een korte video zien welke slimme stappen zij zetten om afval te verminderen en beter te scheiden.

Wist je dat de zorgsector verantwoordelijk is voor 13% van het grondstoffenverbruik in Nederland? Tijdens de landelijke Zorg zonder afval-week staan we stil bij de impact van ons afval én wat we zelf kunnen doen om die te verkleinen.

💚 En wist je dat we binnen Ikazia ook Green Teams hebben? Dat zijn collega’s die zich met hart en ziel inzetten om duurzaamheid op de kaart te zetten binnen hun afdeling.

🎥 Bekijk de video en laat je inspireren!

Op Naar Nul

🔄 Op Naar Nul steunt de Zorgweek zonder Afval!

Samen met alle collega’s trokken we eropuit om zwerfafval op te ruimen in de omgeving van ons kantoor. Een kleine actie met een grote boodschap: afvalvermindering begint bij bewustwording én doen. 💪
🧼 Deze week staat de zorg in het teken van ‘Zorg zonder afval’.
➡️ Doen jullie als zorginstelling ook mee met deze landelijke campagne? Draag op jullie eigen manier bij aan minder afval in de zorg.
💡 Wist je dat…
… als iedereen in Nederland elke dag slechts één stuk zwerfafval opruimt, is het afvalprobleem in 1 keer opgelost!

Kunst van Afval

Ipse de Bruggen | De Ruimte Delft

Bij de dagbesteding textiel droegen cliënten en begeleiding, vrijwilligers, woonbegeleiding en ouders bij aan het kleed. Het kleed is gemaakt van gedoneerde spijkerbroeken en lapjes stof, in de spijkerzakken kunnen wensen of boodschappen bewaard worden!

De Opbouw | Molenschot Soest

Collega van het ontmoetingscentrum vertelt over het maken van het schilderij met hun cliënten: ‘Wat was het leuk om te doen! Het was mooi om te zien wat een leuke creatieve ideeën iedereen had, en dat je eigenlijk van ‘niets’ (afval) iets moois kan maken.’

Innoforte Zorg | H.S. Lorentzhuis

“Plastic, Karton of Blik (etc.)
voor de natuur ongeschikt
Lever je het in, krijgt het een nieuw begin
Van hergebruik of anders gebruiken
krijg je nieuwe struiken en betere lucht buiten!!!!”

Afval: dopjes, appelsappak, koffiemelkpak, theezakje, niveau bakje, bakje yoghurt, plastic snoepzak, draad/garen, houtje, oude fotolijst.

De creatie is gemaakt door de bewoners van de hobbyclub van het H.A. Lorentzhuis.

GGzE | De Tuin

Vanuit dagbestedingsproject GGzE De Tuin op Landgoed Grote Beek Eindhoven hebben deelnemers van oude boeken deze kunst gemaakt, bestaande uit bloemen en een jurk van papier.

Met veel plezier hebben we dit project vorm gegeven.

Amstelring | Leo Polak

De zorgmedewerkers van afdeling groepswonen op locatie Leo Polak hebben samen met bewoners een creatief kunstwerk gemaakt van al het afval op de afdeling. Dit kunstwerk staat nu in de aankomsthal, vlak naast het restaurant, dus deze is voor iedereen te aanschouwen. Bekijk de foto’s van de making-off en het eindresultaat. Het is echt een prachtig kunstwerk geworden!

De Zorgcirkel | Torenerf

Zorgcirkel Torenerf heeft zijn naam te danken aan de Beschuittoren. Deze is in 1620 gebouwd. In het oosten van het dorp stond een kerk die voor vele beschuitbakkerijen in Wormer en Jisp een belangrijke functie vervulde: het luiden van de klok om 00.00 en 18.00 uur. Dan mochten de vuren worden aangestoken of gedoofd. Een veiligheidsmaatregel om branden te voorkomen. Omdat de bakkers in het westen van het dorp de klok niet konden horen werd besloten een Beschuittoren te bouwen. Het beschuit ging naar de bemanning van schepen op de grote vaart, de walvisvaart, de VOC. De harde beschuiten bleven lang eetbaar.

Op locatie Torenerf bestaat de afdeling Beschuittoren. Samen met de bewoners is de Beschuittoren nagebouwd met zorgvuldig opgespaard afvalmateriaal. Daarna zijn we naar de echte Beschuittoren gewandeld en op de foto gegaan.

Prisma | #BEATPLASTICWASTE

Clean-up actie rondom Landpark Assisië

Collega’s, bewoners en buurtgenoten staken samen de handen uit de mouwen tijdens een grote opruimactie op en rond Landpark Assisië. Met grijpers, vuilniszakken en een flinke dosis enthousiasme gingen ze op pad om zwerfafval te verzamelen. Het doel? Een schonere omgeving én materiaal voor een bijzonder kunstproject: #BEATPLASTICWASTE van kunstenaar en muziektherapeut Rogier De Nijs.

Van plastic tot klank
Het ingezamelde plastic krijgt een tweede leven als onderdeel van een interactieve muziekinstallatie. Elk stuk afval klinkt anders en dát was terug te horen op Festival Nabij (op 10 en 11 mei 2025). De installatie (Instagram) is niet alleen om naar te luisteren, maar ook om zelf te bespelen! In week van Zorg zonder Afval zijn er extra voorstellingen.

De Opbouw

Cliëntbegeleider: ‘Deze wedstrijd is op het lijf van onze cliënt Rob geschreven. Hij maakt van houtjes papier en wat hij maar vindt hele mooie vliegtuigjes. Hij is iedere dag hard aan het klussen in zijn klushok!’

Ipse de Bruggen | Waterviolier Den Haag

Bewoners van de Waterviolier maakten van wc-rollen, lepels, rietjes, koffiecups, kurken, doppen, potloden en slijpsel dit schilderij. Na het lijmen is het in zijn geheel gespoten. Ze zijn er trots op!

Amstelring | De Venser

Het Green Team van locatie de Venser is samen met bewoners aan de slag gegaan. Zij hebben een slinger van afval gemaakt! Op 15 mei heeft het Green Team een inspiratiemiddag over duurzaamheid georganiseerd voor bewoners en naasten op de Venser. Daar werden duurzame thema’s op een speelse manier behandeld. Zo hebben we ‘s ochtends samen met bewoners afval geprikt in de omgeving, en hebben we ‘s middags met bewoners een spel gespeeld over afval scheiden. Ter decoratie voor deze inspirerende middag hebben zij deze toffe slinger van afval gemaakt, ook echt een plaatje!

De Opbouw | Bij de Tijd De Bilt

Buitenkunstwerk gemaakt door cliënten en begeleiding van ontmoetingscentrum Bij de Tijd in De Bilt.

De Opbouw | Koog aan de Zaan

Collega van het Activiteitencentrum in Koog aan de Zaan (Prinsenstichting): ‘We werken nauw samen met de gemeente Zaanstad om onze wijk schoon te houden. Zo gaan we elke maandag zwerfafval opruimen in de wijk. Van het zwerfafval hebben we een vogelverschrikker gemaakt met wegwijzers naar onze woonlocaties en activiteitencentrum. Zelf hebben we erg schik gehad in het maken van de vogelverschrikker.’

Ipse de Bruggen | Werf Nootdorp

De cliënten op de dagbesteding houden van papier versnipperen (oude tijdschriften, nieuwsbrieven) en verven. Ook houden ze van koffie drinken en lekker eten. Van papiersnippers, lege pakken melk en hagelslag maakten ze deze plant mét wespen!

De Opbouw | Rinnebeek

Met plastic afval […] voor Moederdag een bloempot gemaakt.
Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Gemaakt van een fles waar bijvoorbeeld waspoeder in zit, deze afgemaakt met een restje stof en bloemblaadjes.
Daarnaast een prachtig fantasie huisje gemaakt van een waspoeder fles. Oud plastic bestek, knopen en doppen gebruikt voor de aankleding.

Ipse de Bruggen | Houtwerkplaats Zwammerdam

Bij de dagbesteding hout maakten cliënten onder begeleiding dit schaakbord van restjes hout.

De Opbouw | Kwadijkerpark

Al het afval is gebruikt op de groep en met z´n allen hebben we er een mooi kunstwerk (Esmeralda) van gemaakt 😊

Tips om afval te minderen en beter te scheiden

O ja, dat is waar ook!-tips

Samen met Sparky werken aan minder afval en beter afval scheiden.

Gooit Sparky het in de juiste bak?

Bekijk de animatie en je komt er vanzelf achter.

Praktijkvoorbeelden: laat je inspireren!

Cure: afvalrecycling (2)

Helpt afval scheiden wel? Absoluut! | Noordwest Ziekenhuisgroep

Marco Lagrand (programmamanager duurzaamheid): “Deze vraag krijgen we regelmatig uit de organisatie. Wordt niet alles daarna gewoon weer bij elkaar gegooid? Nee dus. Onze partner GP Groot heeft om deze vraag visueel te maken voor ons een afvaldisplay gebouwd waarin onze medewerkers kunnen zien wat er gemaakt wordt van ons afval. Nieuwe flessen van medicinaal glas, plantenbakjes van bluewrap etc. Dit helpt in het besef dat afval scheiden helpt en geeft onze medewerkers ook inzicht in wat ervan wordt gemaakt. Dit gaat ons helpen om nog beter te scheiden. De Noordwest Ziekenhuisgroep is trots op haar medewerkers die in 2023 34.213 kg plastic hebben gerecycled en 6.505 kg bluewrap. Op naar meer grondstof en minder afval!”

Care: afvalpreventie (1)

Zwerfafval opruimen | Zorggroep De Opbouw

Schoon- en fitweek Prinsenstichting (onderdeel De Opbouw)
Vorig jaar september ruimden 100+ cliënten, collega’s en vrijwilligers samen 74,3 kg zwerfafval op. Met prikkers, afvalzakken en gezonde snacks ging iedereen de wijk in. Als beloning ontvingen alle deelnemers een afvaldiploma!

Mensen reageerden ontzettend leuk op de actie: “Ik ben super blij met jullie actie, ik hoop dat collega’s en cliënten ook buiten deze week om bewust blijven van (zwerf)afval.“
“We hebben vanmorgen ons eerste rondje gelopen. De buren waren erg blij dat wij dit deden. En de cliënten vonden het heel leuk om te doen. Morgen gaan we weer.”

Cure: afvalpreventie (1)

Afvalpreventie Oogheelkunde | Jeroen Bosch Ziekenhuis

Succes: minder verpakking voor IVI-setjes!
Op de poli Oogheelkunde viel het op hoeveel onnodig plastic werd gebruikt voor IVI-setjes – 350 bakjes per week (afbeelding 1 en 2)! Een Technisch oogheelkundig assistent (TOA) schakelde de inkoper in en vond een slimmer alternatief: een klein zakje (derde afbeelding). Nog beter? Sinds maart 2024 zijn zelfs de zakjes verdwenen, en worden de instrumenten los steriel verpakt. Een grote winst voor minder plastic én afval!

Care: afvalrecycling (1)

Afvalrecycling | Zorggroep De Opbouw

Circulaire bank: “Neem plaats op de meest unieke zitplaats van Nederland”

Deze unieke bank is gemaakt van gerecycled plastic, verzameld en vermalen door cliënten van Zideris. Plantenpotjes en mayonaise-emmers kregen via een 3D-printer een tweede leven! Het stevige ontwerp zorgt voor een lange levensduur, en na gebruik kan het plastic tot tien keer opnieuw worden verwerkt. Misschien wordt deze bank in de toekomst wel een stoel of plantenbak! De informatie van de bank staat verzameld in een materialenpaspoort, op basis van blockchain technologie. Zo blijft de informatie ook voor de toekomst geborgd.

Met aandacht voor duurzaamheid, innovatie én cliëntparticipatie is dit niet zomaar een bank – het is een statement. En je kunt er ook gewoon lekker op zitten!

Cure: afvalrecyling (1)

Van gebruikt verpakkingsmateriaal naar tassen voor patiënten | Amphia

Bij elke operatie gebruikt Amphia PP-doeken om operatie-instrumenten te verpakken. In plaats van ze weg te gooien, worden ze gerecycled – soms zelfs tot Amphia-tassen! Dit bespaart jaarlijks 3.000 plastic tassen en voorkomt 1.878 kilo CO2-uitstoot, vergelijkbaar met vier retourvluchten Amsterdam-Barcelona. Dankzij de samenwerking met Ons Label Breda krijgen patiënten nu een duurzame tas voor hun kleding en schoenen. Een mooi voorbeeld van hergebruik in de zorg!

Amphia is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat van haar afval een bruikbaar product maakt.

Care: afvalscheiding (2)

Gescheiden afvoeren van baxterzakjes | Cicero Zorggroep

Cicero zet weer een stap richting duurzamere zorg met de gescheiden afvoer van baxterzakjes (= een zakje op naam met verschillende medicijnen). Waar deze eerst handmatig werden verknipt en bij het plastic of restafval belandden, worden ze nu verzameld in speciale prullenbakjes en verwerkt in Destra Bags (= een zak voor het verpakken van vertrouwelijke materialen). De afvalverwerker zorgt vervolgens voor juiste verwerking. Medewerkers pikten de nieuwe werkwijze snel op, waardoor privacy gewaarborgd blijft én afval beter gescheiden wordt. Een mooie stap naar een duurzamer Cicero!

Cure: afvalscheiding (2)

Afvalscheiding op kantoor | OLVG

OLVG test op kantoorafdelingen of ze met de bestaande (dure) afvalbakken tóch twee stromen kunnen scheiden, met de Vriflex-set.

Talitha Hoppe (operatieassistent & coördinator green teams): “Liever kopen we niet nog meer bakken bij. Dat moet al voor de klinische afdelingen en we weten allemaal wat dat kost…”

De pilot loopt goed. Na wat opstartproblemen met een invaller bij de schoonmaak verloopt het nu soepel. Evaluatie volgt in mei 2024.

Cure: afvalscheiding (1)

Afvalscheiding op de OK | Jeroen Bosch Ziekenhuis

Sinds oktober 2022 scheiden we op de OK (er zijn er 16) niet alleen papier en restafval, maar ook plastic verpakkingen en PP-doeken. Inmiddels zamelden we al 3.000 kg plastic en 4.000 kg PP-doeken in – mede dankzij goede samenwerking en enthousiasme tussen OK, milieucoördinator, afdeling Logistiek en afvalverwerker.

📸 Op de foto: de opdekruimte met heldere afvalbakken voor gescheiden inzameling – zo maken we duurzaamheid zichtbaar en praktisch!

Care: afvalscheiding (1)

Duurzame afvalscheiding | Koraal

Om een bijdrage te leveren aan de doelstellingen van de transitie naar een volledig circulaire economie startte Koraal in 2023 een afvalscheidingsproject dat recycling en participatie slim combineert. Bewoners met een LVB halen, samen met zorgmedewerkers, het afval op en brengen het naar onze eigen milieuparken. Duidelijke pictogrammen helpen bij de juiste scheiding.

Doel: in 2025 onder de 1 miljoen kilo afval per jaar, waarvan minimaal 25% gescheiden.

🎥 Kijktip: zie hoe bewoners dit oppakken op centrumlocatie Maasveld in Maastricht – daar is in 2023 al flink minder restafval gerealiseerd.

Zoek de juiste woorden

Puzzelen maar!

Je kunt de woordzoekers en rebussen downloaden.