- Introductie
- Gezonde leefstijl: goed voor mens én milieu
- Voeding inkopen
- Voedselverspilling voorkomen
- Aan de slag
- Alle documenten
Documenten
Praktijkvoorbeelden
-
Impactanalyse MVI UMC Utrecht, 2018, CE Delft
In opdracht van het UMC Utrecht heeft CE Delft een quickscanonderzoek uitgevoerd naar de maatschappelijke impact van alle productgroepen die het UMC Utrecht inkoopt. De grootste klimaatimpact wordt veroorzaakt door Geneesmiddelen (41 kt CO2-eq.) en Energie (36 kt CO2-eq.). Daarna volgen Implantaten (12 kt CO2-eq.), Mobiliteit (11 kt CO2-eq.) en Disposables (11 kt CO2-eq.).
-
Leaflet: Verminder verspilling in uw keuken, 2015, Unilever
Praktische tips voor verminderen van verspilling bij inkoop en opslag, bereiding en consumptie van voeding. Scan is matige kwaliteit.
-
Praktijkvoorbeeld: Zorg op het Bord, 2021, Amsterdam UMC
Uitleg over het voedingsconcept Zorg op het Bord en cijfers. Presentatie van Amsterdam UMC op het MPZ webinar van 7 september 2021.
-
Praktijkvoorbeeld: Meals on wheels, 2017, van Zijp Alrijne Ziekenhuis
Uitleg over voedingsconcept Meals on Wheels en cijfers over (vermindering van) voedselverspilling.
-
Duurzaam initiatief 'Aan de bak' (voedselverspilling), 2024, Archipel Zorggroep
Inzet van de Orbisk slimme afvalbak (artifical intelligence) als proef voor meten, analyseren van voedselverlies in restaurant en woongroepen. Pilot i.s.m. met Lunet, Vitalis en Archipel om voedselverspilling tegen te gaan (CZ duurzaamheidsprijs (2e plek), 2023)
-
Poster woongroep koelkast, 2019, GGZ de Hoop
Eenvoudige poster met praktische tips ter voorkoming van voedselverspilling. Kan op de koelkast gehangen worden.
Onderzoek
-
De milieukosten van catering in een ziekenhuis, 2022, CE Delft
Berekening van de externe kosten van een jaar lang catering en tips voor verbetering.
-
Klimaatimpact productgroepen care t.b.v. duurzaam inkopen, 2019, Stimular
Onderzoek CO2-emissie productgroepen care op basis van spendanalyse. Nuttig voor het stellen van prioriteiten bij duurzaam inkopen.
-
Impactanalyse MVI UMC Utrecht, 2018, CE Delft
In opdracht van het UMC Utrecht heeft CE Delft een quickscanonderzoek uitgevoerd naar de maatschappelijke impact van alle productgroepen die het UMC Utrecht inkoopt. De grootste klimaatimpact wordt veroorzaakt door Geneesmiddelen (41 kt CO2-eq.) en Energie (36 kt CO2-eq.). Daarna volgen Implantaten (12 kt CO2-eq.), Mobiliteit (11 kt CO2-eq.) en Disposables (11 kt CO2-eq.).
-
Praktijkanalyse onderzoek: Genieten aan tafel, 2014, WUR
Een bewustwordingsproces en cultuurverandering bij cliënt, personeel, familie en zorgorganisatie (een veranderende tijd vraagt een andere manier van werken en participeren);
-
Summary Eat Lancet Report, 2019, Lancet Commission
Wetenschappelijke publicatie over de manier waarop de wereld naar duurzame en gezonde voeding kan. Het beschrijft twee targets (gezondheid van producten en milieu-impact van producten) en 5 bijpassende strategieën om die te halen. Pagina 9 laat zien hoe het optimale dieet eruit ziet.
Verslag & Presentaties
-
Voedselverspilling in cijfers wereld, Nederland en de zorg, 2017, WUR
Praktisch, kort overzicht van cijfers over voedselverspilling in de wereld en in Nederland. Presentatie bij deelsessie op de netwerkbijeenkomst Green Deal Zorg in 2017.
-
Presentatie nieuwe eisen in het thema voeding van MTZ versie 6, 2021, MPZ
Slides bij de presentatie van MPZ op het webinar van 7 september 2021.
-
Voedselverspilling in de zorg, 2014, WUR
Veel informatie, cijfers, feiten en grafieken over voedselverspilling in de zorgsector in Nederland. Door Toine Timmermans van de WUR.
-
Presentatie voeding & klimaat, 2022, Marjolijn Duijvestein RadboudUMC
Veel infographics over de relatie tussen voeding, gezondheid en het klimaat. Presentatie bij het webinar Gezonde Voeding van het Radboud UMC op 7-2-2022, door Marjolijn Duijvestein, maag-darm-leverarts bij het Radboud.
Hulpmiddelen
-
adviezen uit de pilot verduurzaming voeding, 2021, Intrakoop
adviezen voor voeding en keuze voor minder dierlijke eiwitten
-
Seizoenskalender Groente en Fruit, 2022, Buitenleven Gevoel
Bekijk per maand welke groenten en fruit op dat moment geteeld wordt. Producten die schuin gedrukt staan zijn wel seizoensproducten, maar komen van ver.