- Introductie
- Gezonde leefstijl: goed voor mens én milieu
- Voeding inkopen
- Voedselverspilling voorkomen
- Aan de slag
- Alle documenten
Documenten
Handreiking
-
Pilot Verduurzaming voeding, Intrakoop
Adviezen uit pilot van Intrakoop, voedingsdeskundigen en enkele zorgorganisaties. Doel: verduurzaming van voeding, in het bijzonder het in praktijk brengen van de eiwittransitie (het verlagen van de dierlijke eiwitten in het menu). (2021)
-
Seizoenskalender Groente en Fruit, Buitenleven Gevoel
Bekijk per maand welke groenten en fruit op dat moment geteeld wordt. Producten die schuin gedrukt staan zijn wel seizoensproducten, maar komen van ver. (2022)
Format
-
Toolbox tegen voedselverspilling, Omring
Informatiefolder, Registratielijst, Staffellijst en Resultatenmeting in een toolbox bij elkaar gebracht. Ontwikkeld door Omring om voedselverspilling tegen te gaan. (2024)
Verdieping
-
Milieukosten catering ziekenhuis, CE Delft
Berekening van de externe kosten van een jaar lang catering en tips voor verbetering. (2022)
-
Eat Lancet Report - samenvatting
Samenvatting van het Lancet Report over voedsel. Het rapport beschrijft met doelen en strategieën hoe de wereld op een duurzame manier om kan gaan met voedsel. Pagina 9 laat zien hoe het optimale dieet eruit ziet. Duurzame voeding is gezond en heeft een lage milieu-impact.
-
Praktijkanalyse onderzoek: Genieten aan tafel, 2014, WUR
Een bewustwordingsproces en cultuurverandering bij cliënt, personeel, familie en zorgorganisatie (een veranderende tijd vraagt een andere manier van werken en participeren);
Praktijkvoorbeelden
-
Koelkastposter woongroep, GGZ De Hoop
Eenvoudige poster met praktische tips ter voorkoming van voedselverspilling. Kan op de koelkast gehangen worden. (2019)
-
Leaflet: Verminder verspilling in uw keuken, 2015, Unilever
Praktische tips voor verminderen van verspilling bij inkoop en opslag, bereiding en consumptie van voeding. Scan is matige kwaliteit.
-
Zorg op het Bord, Amsterdam UMC
Uitleg en cijfers rond het voedingsconcept Zorg op het Bord, waarin de patiënt regie heeft over wat, waar, wanneer, met wie en hoeveel hij eet. Met aandacht voor duurzaamheid. MPZ-webinar 7 september 2021.
-
Duurzaam initiatief 'Aan de bak' (voedselverspilling), 2024, Archipel Zorggroep
Inzet van de Orbisk slimme afvalbak (artifical intelligence) als proef voor meten, analyseren van voedselverlies in restaurant en woongroepen. Pilot i.s.m. met Lunet, Vitalis en Archipel om voedselverspilling tegen te gaan (CZ duurzaamheidsprijs (2e plek), 2023)
Verslag & Presentaties
-
Voedselverspilling wereld, WUR
Praktisch, kort overzicht van cijfers over voedselverspilling in de wereld en in Nederland. (Netwerkbijeenkomst Green Deal Zorg 2017).
-
Voedseldilemma's in careland, Archipel Zorggroep
Presentatie van Yvonne van Eersel, Archipel Zorggroep, over voedseldilemma's in de ouderenzorg. ALV MPZ 20 april 2023.
-
Voedselverspilling in de zorg, 2014, WUR
Veel informatie, cijfers, feiten en grafieken over voedselverspilling in de zorgsector in Nederland. Door Toine Timmermans van de WUR.
-
De plantaardige voedseltransitie, Caring Doctors
Presentatie van Patrick Deckers, Caring Doctors, over de impact van ons voedselsysteem op mens, dier en aarde. ALV MPZ op 20 april 2023.
-
Voeding & klimaat, RadboudUMC
Presentatie Marjolijn Duijvestein, maag-darm-leverarts bij het Radboud met infographics over de relatie tussen voeding, gezondheid en het klimaat. (2022)