Dossier:
Voeding

Voedselverspilling voorkomen

Naast aandacht voor de gezonde leefstijl en duurzaam inkopen is het goed om te kijken naar het proces ná de inkoop. Voedsel kan verloren gaan zonder dat het ooit de patiënt of cliënt bereikt heeft. Er gaat altijd wel iets van het voedsel verloren, daarom is het ook goed te weten wat je met voedselafval kan.

Voedselverspilling treedt op grofweg 5 punten in de keten op:


  1. Bewaren van voeding:
    Wees scherp met het voorraadbeheer, zodat je niet onnodig producten hoeft weg te gooien. Zorg dat oude producten vooraan in de voorraad staan en het eerst gebruikt worden. Koop niet meer in dan nodig is. Als je merkt dat er bijvoorbeeld op woongroepen veel voedsel bederft of onnodig de prullenbak ingaat, overweeg dan een poster met tips op de koelkast te hangen (zie document hiernaast).

  2. Bewerken van voeding:
    “Ook de groene delen van een prei kun je eten”. In de keuken kan voedsel verloren gaan. Zorg dat keukenpersoneel zuinig omgaat met voedingsmiddelen. Vaak hebben koks goede ideeën om ook de restjes op een nuttige manier te gebruiken in bijvoorbeeld een soep of smoothie.

  3. Aanbieden van voeding
    Als je merkt dat veel maaltijden (gedeeltelijk) onaangeraakt retour komen of opschepbakken maar half leeg gaan, kan het zinvol zijn te kijken naar timing en volume van het voedselaanbod. Het is vaak lastig om een goede inschatting te maken van de voedingsbehoefte als de doelgroep een sterk wisselende eetlust heeft. Overweeg een ander maaltijd concept en kijk met hygiëne experts of het mogelijk is opgediend eten te recyclen. Er zijn in ziekenhuizen goede ervaringen met flexibel voedingsaanbod. In de care zijn goede ervaringen met kookbegeleiders.

  4. Weggooien van voeding (en andere organische resten)
    Etensresten komen altijd wel vrij. Als deze gescheiden afgevoerd en verwerkt worden, levert dat een zo optimaal mogelijk grondstoffengebruik. Bij het restafval zal het verbrand worden. Dat levert wel energie, maar de grondstof gaat volledig verloren. Etensresten (GFT) kun je ook vergisten. Er wordt dan biogas opgewekt dat weer gebruikt kan worden voor verwarming en hoogwaardige compost die gebruikt kan worden als meststof. Het mooist is natuurlijk als je de etensresten op eigen terrein kunt composteren, zodat transport van en naar de afvalverwerker wegvalt.

Met kennis op zak van de gezonde leefstijl, inkoop van voedingsmiddelen en het voorkomen van voedselverspilling kun je zelf aan de slag. Hierover lees je meer op de volgende pagina.

Vorige // Volgende

Kijk ook eens bij de milieumaatregelenmodule voor direct uit te voeren duurzame maatregelen!