Laatst gewijzigd:
Eis 7.4. Inkoop minder milieubelastende voedingsmiddelen
Het doel
het reduceren van de impact van voedsel op het milieu.
De eis
Bij centrale inkoop: Tenminste 10% van het ingekochte gewicht van alle dranken en etenswaren is van minder milieubelastende teelt [D4]. Er moet een aaneengesloten periode van minimaal drie maanden volgens bovenstaande worden ingekocht voordat aan de eis wordt voldaan.
Voor zilver en goud:
Tenminste 25% van het ingekochte gewicht van alle dranken en etenswaren is van minder milieubelastende teelt [D4].
Conveniencemaaltijden vallen hierbuiten, omdat voor deze categorie per definitie eventuele duurzaamheidslabels vervallen omdat ze bewerkt zijn. De organisatie hanteert bovengenoemde doelstellingen voor de centrale catering (conform Green Deal Duurzame Zorg 3.0) en heeft deze opgenomen in het Plan duurzame voeding en catering (7.1).
Inspectiemethode
Administratieve controle bij bedrijfsinspectie.
Toelichting
Zie voor meer (algemene) informatie de Keurmerkenwijzer van Milieucentraal. Hier staan onder andere de keurmerken toegelicht die ook in de Milieuthermometer Zorg benoemd worden.
De milieu-impact van voeding in de zorgsector is groot. Bij care-instellingen komt 15–25% van de milieu-impact van alle inkopen door voeding – vergelijkbaar met het gasverbruik voor verwarming (onderzoek 2019).
Je verlaagt de impact door producten te kiezen die zowel gezond als duurzaam zijn. Let daarbij op de volgende 5 punten:
1. Duurzaamheidskeurmerken
Keurmerken zijn een makkelijke manier om producten op duurzaamheid te beoordelen. Er bestaan veel keurmerken voor voeding, ieder met een eigen focus. Zo kijkt Fairtrade met name naar sociale duurzaamheid en MSC naar ecologische aspecten. In de Milieuthermometer Zorg zijn diverse keurmerken opgenomen om het inkopers makkelijker te maken. Ook de Keurmerkwijzer van MilieuCentraal is een uitstekend middel om keurmerken te zoeken. Per keurmerk staat aangegeven hoe het op verschillende duurzaamheidsthema’s scoort.
2. Plantaardige eiwitten
De milieu-impact van plantaardige eiwitten is een stuk lager dan de impact van dierlijke eiwitten die in vlees, vis en zuivel zitten. Vaak vindt men het spannend om op dit punt voeding te veranderen: het eten van vlees zit diep in onze cultuur verankerd. Toch blijkt uit onderzoek van de Lancet Commission dat een 90% plantaardig dieet het beste is voor mens en milieu (zie samenvatting van het rapport, veel goede plaatjes). Begin eens als inkoper, in overleg met de voedingsdeskundige, met één vegetarische dag in de week of een vegetarische week in de maand.
3. Land van herkomst
Transport zorgt voor een belangrijk deel van de milieu-impact. Dat zit in de benodigde brandstof (containerschepen gebruiken vaak stookolie), koeling van producten en de vaak minder goede werkomstandigheden voor boeren en producenten elders. Koop bij voorkeur producten uit Nederland of dichtbijgelegen Europese landen. Kijk of er boeren en/of andere producenten in de omgeving van de instelling hun producten rechtstreeks kunnen leveren. Zo worden distributiecentra en extra koeling vermeden.
4. Seizoensgebonden producten
Het voedingsaanbod in Nederland is praktisch grenzeloos: ook in de winter kun je aardbeien kopen. Vaak worden producten buiten hun groeiseizoen geteeld in kassen of verscheept vanuit warmere landen. Maak als inkoper gebruik van een seizoenskalender, zoals die van Buitenleven , en koop producten van het seizoen.
5. Duurzame cateraar
Veel voedingsleveranciers verduurzamen zelf ook. Door in gesprek te gaan en afspraken te maken ontstaan vaak mooie samenwerkingen. Vraag of een cateraar ISO 14.0001 gecertificeerd is en hoe de cateraar scoort op bovenstaande punten. Bespreek ook hoe verpakkingsmateriaal van maaltijden kan worden beperkt of kan worden teruggenomen.
Naast bewust inkopen is natuurlijk ook zo min mogelijk verspilling (thema 7.4 Inkoop minder milieubelastende voedingsmiddelen) van groot belang.
Werkgroep Duurzame voeding
Hoe geven we invulling aan de eiwittransitie? Deze werkgroep rond een zeer actueel thema zoekt nog een werkgroeptrekker.
Meer over deze werkgroepBegrippenlijst
Aantoonbaar biologisch of met een van de volgende milieukeurmerk: EKO, On the way to Planet Proof, Demeter, Beterleven vanaf 2 sterren, MSC, ASC, UTZ, Fairtrade, Rainforest Alliance, RSPO, EU-Biologo. Of een andere teeltwijze die aantoonbaar voldoet aan de eisen gesteld in aan van de voorgenoemde keurmerken.
Een andere vraag over deze eis?
Vragenuurtje Milieuthermometer Zorg versie 7.0
online
Milieuthermometer Zorg
Veelgestelde vragen én antwoorden over de Milieuthermometer Zorg versie 7.0 vind je hier. Informatie over de thema's en eisen binnen de…
Handige links en documenten
We hebben alle relevante links en documenten overzichtelijk bij elkaar gezet.