Laatst gewijzigd:

Eis 7.8. Minder rood vlees in de voeding

Het doel

Beperken milieu-impact op voeding en stimuleren van gezondere leefstijl


De eis

Bij centrale inkoop voor personeel, bezoekers en patiënten/cliënten: Maximaal 10% van het ingekochte vlees (op basis van gewicht) is rood vlees.


Inspectiemethode

Administratieve controle bij bedrijfsinspectie.


Ambitieniveau


Geldt voor locatietype:


Gerelateerde doelstellingen

Toelichting

Het Voedingscentrum over vlees: 'Het eten van veel rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. (...) Vlees heeft veel invloed op het klimaat vergeleken met andere producten: kippenvlees het minste en rundvlees het meest. De wereldwijde toenemende vraag naar vlees leidt tot ontbossing, meer land- en watergebruik en het verdwijnen van regenwoud. (...) Voor een duurzaam en gezond eetpatroon adviseren we om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.'

Werkgroep Duurzame voeding

Hoe geven we invulling aan de eiwittransitie? Deze werkgroep rond een zeer actueel thema zoekt nog een werkgroeptrekker.

Meer over deze werkgroep

Begrippenlijst

Rood vlees komt van rund, schaap, geiten en varken. Ook al is het vlees van deze dieren niet in alle gevallen duidelijk rood van kleur, wordt het wel gerekend tot rood vlees. 

Een andere vraag over deze eis?

Vragenuurtje Milieuthermometer Zorg versie 7.0

online

Milieuthermometer Zorg

Veelgestelde vragen én antwoorden over de Milieuthermometer Zorg versie 7.0 vind je hier. Informatie over de thema's en eisen binnen de…