Laatst gewijzigd:

Eis 7.1. Plan en evaluatie duurzame voeding

Het doel

Het beschrijven van het beleid, doelstellingen en maatregelen voor duurzame voeding en catering


De eis

De organisatie heeft een actueel plan duurzame voeding en catering. Het plan bevat een nulmeting en minimaal concreet en meetbare doelstellingen t.a.v.:

  1. Eiwittransitie:
    • voor personeel
    • voor bezoekers
    • voor patiënten/cliënten
  2. Tegengaan voedselverspilling
  3. Duurzame inkoop; waarbij conveniencemaaltijden kunnen buiten beschouwing worden gelaten.
    • a. Alle cateraars of groothandels die leveren aan de zorgorganisatie beschikken over een milieumanagementsysteem of verklaren te werken met ISO 14.001.

Aanvullend voor zilver en goud: aansluiten bij de doelstellingen van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 (zie eis 7.2).

De organisatie heeft een bijpassend actieplan. Het actieplan bevat maatregelen, prioriteiten, planning en verantwoordelijken en moet jaarlijks aantoonbaar worden geëvalueerd en, als nodig, worden bijgesteld.

Het plan wordt benoemd in of is onderdeel van het overkoepelende duurzaamheidsbeleid (eis 1.3). Het is opgesteld door een vakbekwame medewerker [D1] en houdt rekening met cliëntverantwoordelijkheid [D2]. De organisatie mag gemotiveerd afwijken [D3]. In geval van lopende contracten volstaat een verklaring dat cateraars of groothandels bij een nieuw contract voldoen aan ISO 14.001.


Inspectiemethode

Administratieve controle inhoud en na initiële keuring voortgang uitvoering verbeterplan. Tevens visuele controle en inkoopgegevens en aanpak in het geval van cliëntverantwoordelijkheid


Ambitieniveau


Geldt voor locatietype:


Toelichting

Green Deal

Green Deal Duurzame Zorg 3.0: thema 1 doelstelling c: Voeding met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten is veelal duurzamer. Voor het voedingsaanbod voor personeel en bezoekers streven zorgaanbieders naar een 40/60-verhouding van dierlijke/plantaardige eiwitten uiterlijk in 2030, met een 50/50-verhouding als tussenresultaat in 2026. Voor de verhouding dierlijk/plantaardige eiwitten van het voedingsaanbod voor cliënten/patiënten, spannen zorgaanbieders zich in om datgene te doen wat medisch verantwoord mogelijk is.

Eiwitverhouding meten

Het meten van verhouding plantaardig/dierlijke eiwitten in voedingsproducten kan o.a. met de Eiweet monitor. Cateraars en levanciers van voeding gaan hier ook mee werken en delen de resultaten.

Daarnaast is het belangrijk om bij plantaardige eiwitten na te denken over de samenstelling van de juiste aminozuurprofielen. Dit kan bijvoorbeeld met de Aminofit-tool van Voeding & Bewegen. 

Werkgroep Duurzame voeding

Hoe geven we invulling aan de eiwittransitie? Deze werkgroep rond een zeer actueel thema zoekt nog een werkgroeptrekker.

Meer over deze werkgroep

Begrippenlijst

Convenience maaltijden, ook wel gemaksmaaltijden genoemd, zijn voorverpakte voedselproducten die ontworpen zijn om snel en gemakkelijk te bereiden. Convenience maaltijden kunnen variëren van volledig bereide maaltijden tot gedeeltelijk voorbereide ingrediënten die alleen nog gemengd of verwarmd hoeven te worden. 

De verschuiving van eiwitten uit voornamelijk dierlijke producten naar plantaardige eiwitten. 

Een andere vraag over deze eis?

Vragenuurtje Milieuthermometer Zorg versie 7.0

online

Milieuthermometer Zorg

Veelgestelde vragen én antwoorden over de Milieuthermometer Zorg versie 7.0 vind je hier. Informatie over de thema's en eisen binnen de…

Handige links en documenten

We hebben alle relevante links en documenten overzichtelijk bij elkaar gezet.