Laatst gewijzigd:
Eis 6.3. Scheiding swill
Het doel
Het stimuleren van de terugwinning van vetten en energie(biovergisting).
De eis
Er is een gescheiden inzameling en afvoer van swill (voedselafval) op locaties waar dagelijks eten of drinken bereid wordt, m.u.v. professionele keukens waar dagelijks swill vrijkomt (in dat geval is scheiding wettelijk verplicht, zie eis 6.2, en kan geen extra behaald worden). Dit geldt bijvoorbeeld voor afdelingskeukens, kleinschalige woonvormen en koffiebars. (Inloop)keukens waar in het kader van HACCP de swillscheiding niet met reguliere schoonmaakcyclus meekan kunnen buiten beschouwing worden gelaten. Het swill afval mag gecombineerd met ander groenafval (bijvoorbeeld als gft) afgevoerd worden.
Inspectiemethode
Visuele of administratieve controle.
Toelichting
Weten welke afvalstromen voor jouw organisatie verplicht zijn en of swill hier ook deel van uitmaakt? Bekijk dan bedrijfsafvalwijzer en beslisboom van het ondernemersplein.
Werkgroep Afval
Momenteel niet actief. Maar goede voorbeelden of ideeën om de werkgroep nieuw leven in te blazen zijn altijd welkom.
Meer over deze werkgroepBegrippenlijst
Met professionele keuken worden groot keuken bedoeld. Dit zijn keukens met apparatuur die een slag groter is dan huishoudelijke apparatuur en wordt gekocht bij gespecialiseerde leveranciers.
Gebruiksregels horeca en afvalwater | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
Swill is afval uit voedselresten (van het Engelse woord voor “varkensvoer”). Het grootste verschil met gft-afval is dat gft alleen mag bestaan uit resten van onbewerkte groenten, fruit en tuinafval. Swill containers kunnen ook vleesresten bevatten en worden altijd omgewisseld door schone containers. Gebruiksregels horeca en afvalwater | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
Een andere vraag over deze eis?
Vragenuurtje Milieuthermometer Zorg versie 7.0
online
Milieuthermometer Zorg
Veelgestelde vragen én antwoorden over de Milieuthermometer Zorg versie 7.0 vind je hier. Informatie over de thema's en eisen binnen de…
Handige links en documenten
We hebben alle relevante links en documenten overzichtelijk bij elkaar gezet.