Laatst gewijzigd:

Eis 7.3. Tegengaan voedselverspilling

Het doel

Verder reduceren van de milieu-impact van voeding op het milieu


De eis

Minimaal 1x per jaar wordt voedselverspilling van keukenafval, bordenafval en banqueting gemeten en geregistreerd. Voedselverspilling is maximaal 20% t.o.v. ingekocht gewicht binnen 2 jaar na certificering. De organisatie heeft op basis van de resultaten een actieplan om voedselverspilling te verminderen en heeft dit opgenomen in eis 7.1.

Voor goud: Voedselverspilling van bereide maaltijden is maximaal 15% t.o.v. gewicht binnen 2 jaar na certificering;

De organisatie hanteert bovengenoemde doelstellingen voor de centrale catering (conform Green Deal Duurzame Zorg 3.0) en heeft deze opgenomen in het Plan duurzame voeding en catering (7.1). Centrale catering betekent dat voeding in een centrale keuken bereid wordt voor meer dan 30 cliënten of, in het geval van convenience maaltijden, centraal ingekocht wordt. Zorg met een decentraal voedingsaanbod valt buiten deze eis.


Inspectiemethode

Administratieve controle doelstellingen plan duurzame voeding en catering.


Ambitieniveau


Geldt voor locatietype:


Gerelateerde doelstellingen

Toelichting

Duurzaam omgaan met voeding stopt niet bij inkoop (thema 10 Inkopen) en een gezonde leefstijl (thema-eis 14.14 Leefstijlloket).  Voedsel gaat soms verloren nog voordat het de patiënt of cliënt bereikt. En omdat er altijd wel enig voedselafval blijft bestaan is het ook goed te weten wat het beste met dat afval te doen. 

Voedselverspilling ontstaat grofweg op vijf momenten in de keten:

  1. Bewaren van voeding

Wees scherp op het voorraadbeheer. Zorg dat oude producten vooraan staan en het eerst gebruikt worden. Koop niet meer in dan nodig. Merk je dat er op een woongroep veel voedsel bederft of de prullenbak ingaat, overweeg dan een poster met tips op de koelkast .

  1. Bewerken van voeding

In de keuken kan veel verloren gaan. Laat het keukenpersoneel bewust omgaan met schillen en restjes. Koks weten vaak hoe je deze nog kunt verwerken in bijvoorbeeld soep of smoothies. En, ook de groene delen van een prei kun je eten...

  1. Aanbieden van voeding

Merk je dat maaltijden (gedeeltelijk) onaangeraakt of opschepbakken half vol terugkomen?  Kijk dan eens naar de timing en de hoeveelheid aangeboden voeding. Overweeg bij sterk wisselende eetlust een ander maaltijdconcept en kijk met de hygiëne expert of het mogelijk is opgediend eten te recyclen. Er zijn ziekenhuizen met goede ervaringen met flexibel voedingsaanbod en in de care zijn kookbegeleiders. 

  1. Weggooien van voeding (en andere organische resten)

Etensresten zijn vrijwel onvermijdelijk. Het gescheiden afvoeren en verwerken hiervan zorgt voor een zo optimaal mogelijk gebruik van grondstoffen. 

  1. Afval verwerken

Restafval wordt verbrand. Dat levert wel energie op, maar de grondstof gaat volledig verloren. Bij het vergisten van etensresten wordt biogas opgewekt dat weer gebruikt kan worden voor verwarming en hoogwaardige compost, te gebruiken als meststof. Het mooist is natuurlijk om etensresten op het eigen terrein te composteren, zodat transport van en naar de afvalverwerker wegvalt. 

Werkgroep Duurzame voeding

Hoe geven we invulling aan de eiwittransitie? Deze werkgroep rond een zeer actueel thema zoekt nog een werkgroeptrekker.

Meer over deze werkgroep

Begrippenlijst

Banqueting verwijst naar het verzorgen eten en drinken bij evenementen en bijeenkomsten binnen de zorgorganisatie. 

Centrale catering betekent dat voeding in een centrale keuken bereid wordt voor meer dan 30 cliënten of, in het geval van convenience-maaltijden, centraal ingekocht wordt.

Decentraal voedingsaanbod gaat over de gevallen waarbij de aangeboden voeding niet bereid wordt in een centrale keuken en voor minder dan 30 cliënten.

Een andere vraag over deze eis?

Vragenuurtje Milieuthermometer Zorg versie 7.0

online

Milieuthermometer Zorg

Veelgestelde vragen én antwoorden over de Milieuthermometer Zorg versie 7.0 vind je hier. Informatie over de thema's en eisen binnen de…

Handige links en documenten

We hebben alle relevante links en documenten overzichtelijk bij elkaar gezet.