Laatst gewijzigd:
Eis 7.5. Vegetarische dag
Het doel
Het stimuleren van minder milieubelastende voeding en gezondere leefstijl.
De eis
Minimaal één dag per week zijn binnen de centrale catering het ontbijt, de lunch en het avondeten uitsluitend vegetarisch, zowel voor personeel, bezoekers als patiënten/cliënten mits medisch verantwoord mogelijk. Dit hoeft niet voor alle drie maaltijden op dezelfde dag te zijn. Zie voor nog een extra punt eis 7.6 wanneer direct gekozen wordt voor volledig plantaardig.
Centrale catering betekent dat voeding in een centrale keuken bereid wordt voor meer dan 30 cliënten/patiënten of, in het geval van convenience maaltijden, centraal ingekocht wordt. De organisatie mag gemotiveerd afwijken [D3].
Inspectiemethode
Administratieve controle bij bedrijfsinspectie.
Toelichting
Voor een volwaardige maaltijd dient rekening gehouden te worden met alle bouw- en voedingsstoffen die een cliënt of patiënt nodig heeft. Zie ook factsheet van de WUR Eiwitkwaliteit en milieu-impact van ziekenhuismenu's.
Werkgroep Duurzame voeding
Hoe geven we invulling aan de eiwittransitie? Deze werkgroep rond een zeer actueel thema zoekt nog een werkgroeptrekker.
Meer over deze werkgroepEen andere vraag over deze eis?
Vragenuurtje Milieuthermometer Zorg versie 7.0
online
Milieuthermometer Zorg
Veelgestelde vragen én antwoorden over de Milieuthermometer Zorg versie 7.0 vind je hier. Informatie over de thema's en eisen binnen de…
Handige links en documenten
We hebben alle relevante links en documenten overzichtelijk bij elkaar gezet.