Dringende oproep aan informateur: geef verduurzaming zorgsector prioriteit

19-01-2024

Met de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 zet de Nederlandse zorg een belangrijke stap naar verduurzaming. Zorgpartijen moeten flink aan de slag om de ambities waar te maken. Maar zij kunnen dit niet alleen. Om de duurzaamheidsdoelen te realiseren en de veranderkosten zo laag mogelijk te houden, heeft de zorg ook de overheid en het bedrijfsleven nodig. En daar is een nieuw kabinet aan zet.

Oproep aan formerende partijen
Bestuurlijk aanjager Hayke Veldman van de Green Deal Duurzame Zorg doet namens de veldpartijen in de Regiegroep GDDZ een beroep op de formerende partijen om te zorgen voor:

  • Ruimere mogelijkheden voor zorgaanbieders om gebruik te maken van (bestaande) subsidies voor het verminderen van CO2-uitstoot;
  • Een oplossing voor netcongestie – de te lage capaciteit op het elektriciteitsnet die maakt dat de verduurzaming van zorglocaties vertraging oploopt;
  • Een gecoördineerde, programmatische aanpak om circulair werken in de zorg te stimuleren;
  • Afspraken over het opnemen van duurzaamheid in alle richtlijnen;
  • Beperking van de administratieve lasten voor duurzaamheidsinitiatieven.

Praktisch duurzaam beleid
Met alle Green Deal Duurzame Zorg partners doet MPZ een oproep aan informateur Plasterk voor praktisch duurzaam beleid: beschouw de verduurzaming van de zorgsector als een prioriteit. Het is niet alleen een investering in een gezonde toekomst, maar ook een stap richting een duurzamere samenleving.

Lees de brief aan informateur Plasterk en de formerende partijen: Brief aan informateur, 2024, GDDZ.