Benchmark & werkgroep Monitoring langdurige zorg
09-04-2024
De zorgsector streeft naar een CO2-reductie van 55% in 2030 en klimaatneutraal in 2050. Via de landelijke Green Deal Duurzame Zorg 3.0 zijn hier ook concrete doelstellingen voor circulair bijgekomen: o.a. maximaal 25% van het afval mag nog ongesorteerd restafval zijn in 2030 en we willen maximaal circulaire zorg in 2050. Vanaf dit jaar gaat MPZ ook in de langdurige zorg grondig monitoren.
Het monitoren van de milieugegevens is essentieel om te weten hoe de voortang op deze doelen is, hoe organisaties het ten opzichte van elkaar doen en of bijsturing nodig is. Daarom organiseert MPZ in samenwerking met Stimular een benchmark én werkgroepen voor de langdurige zorg. Het uitwisselen van ervaringen stimuleert tot het nemen van verbetermaatregelen. MPZ publiceert deze zomer de resultaten in een sectorbrede analyse.
Doe mee met de Milieubarometerbenchmark en werkgroep monitoring langdurige zorg
In 2018 zijn er voor de laatste keer branchegemiddeldes voor de langdurige zorg vastgesteld in de Milieubarometer. Om de gegevens van de care branche te updaten nodigt MPZ je uit om deel te nemen aan de benchmark voor de langdurige zorg. Je deelt hiervoor je gegevens met Stimular en MPZ, zij rekenen het gemiddelde van de verschillende langdurige zorg domeinen uit.
Daarnaast organiseert MPZ voor het eerst werkgroepen monitoring voor de langdurige zorg. Voor de ziekenhuizen draait er al bijna 20 jaar een werkgroep monitoring. De werkgroep bestaat uit deelnemers die al wat langer bezig zijn met de monitoring en duikt de diepte in. Waarom zien we wat we zien? Welke praktische oplossingen zijn er. Wat leren we van elkaar? Met een actieve werkgroep wordt het makkelijker om de benchmark jaarlijks te herhalen, zodat we steeds beter inzicht krijgen in de milieu-impact en de voortgang over de jaren beter kunnen zien. De werkgroepen zullen tweemaal per jaar (voorjaar en najaar) fysiek bijeenkomen. In eerste instantie proberen we aparte werkgroepen op te zetten voor ouderenzorg, gehandicaptenzorg en ggz. Bij voldoende animo ook voor revalidatie.
Afval krijgt extra focus
2023 was het eerste relatief coronavrije jaar. Daarom leggen we dit jaar extra focus op het thema afval en grondstoffen. De doelstellingen uit de Green Deal zijn ambitieus en de weg erna toe nog niet helemaal helder. Waar staat de sector nu? Hoeveel ongesorteerd restafval is er nog? En wat is de potentie om die omlaag te krijgen? We koppelen de benchmark resultaten aan restafvalonderzoeken die later dit jaar in de langdurige zorg uitgevoerd worden. Dit levert eind dit jaar de eerste aanzet voor een routekaart circulaire zorg.