Themadossier 7
Voeding en catering
Verduurzaming van voeding heeft grote impact. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar helpt mensen ook gezonder te blijven en sneller te herstellen. Instellingen kunnen verduurzamen door het propageren van een gezonde leefstijl, en te kiezen voor milieubewuste inkoop en het tegengaan van voedselverspilling. Dit dossier laat zien wat daarbij komt kijken.
Toelichting
Zelf aan de slag? Gebruik de drie stappen hieronder. Deze zijn ook opgenomen in de Milieuthermometer Zorg (extra bij certificering brons, grotendeels verplicht vanaf zilver).
Stap 1: Nulmeting
Voorafgaande aan het vaststellen van beleid en doelen is het belangrijk om te weten hoe het nú gaat. Wat wordt er ingekocht? Waarom is de GFT-kliko zo vol? Meet minimaal twee weken hoeveel voedsel er op verschillende punten in het proces wordt weggegooid. Hoeveel gaat er verloren voordat het de keuken inkomt? Hoeveel afval ontstaat in de keuken? Komen er borden onaangeroerd of halfvol terug? Gaat het vaak om dezelfde cliënten of afdelingen?
Houd het simpel, het gaat niet om op de gram nauwkeurig. Gebruik bijvoorbeeld streeplijsten of emmers en een weegschaal. Beoordeel met de tweede week de resultaten van de eerste week. Een groot verschil? Overweeg dan een meting over een langere periode.
Stap 2: Beleid met doelen
Als je weet wat er gekocht wordt en waar verspilling ontstaat, kun je beleid maken. Kijk voor duurzame inkoop naar de 5 punten onder eis 7.4 Inkoop minder milieubelastende voedingsmiddelen. Wordt er decentraal ingekocht (bijvoorbeeld op woongroepen), overweeg dan een eenvoudig inkoopkader dat in de supermarkt gebruikt kan worden. Zorg voor een toereikend budget. Maak je doelen SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden), bijvoorbeeld: 'Jaarlijks 10 procent minder voedselafval,' of 'Minimaal 80 procent van het ingekochte vlees heeft één Beter Leven-ster en minimaal 20 procent van het vlees is biologisch.'
Stap 3: Maatregelen
De Milieuthermometer Zorg bevat concrete maatregelen om het voedingsproces te verduurzamen. Bekijk kosteloos het eisenschema ter inspiratie. Zorg dat alle medewerkers geïnformeerd en liefst ook betrokken zijn bij je plannen. Werken jullie met een cateraar? Nodig deze uit om samen maatregelen te bedenken. Benader ook de afvalinzamelaar voor een integrale aanpak.
Benieuwd naar praktijkvoorbeelden uit andere instellingen? Kijk dan eens bij 'Handige links en documenten'. Let op: de meeste voorbeelden zijn alleen door MPZ-leden in te zien.
Werkgroep Duurzame voeding
Hoe geven we invulling aan de eiwittransitie? Deze werkgroep rond een zeer actueel thema zoekt nog een werkgroeptrekker.
Meer over deze werkgroep