Op naar minder grondstofverbruik en meer afvalrecycling

Van 21 t/m 24 mei 2024 hebben we meer aandacht voor minder afval binnen de zorg. Zo’n 180 zorgorganisaties gaan meedoen aan de eerste editie van deze Zorg zonder Afval Vierdaagse.
Op deze pagina kun je je zorgorganisatie aanmelden, vind je tips om afval te minderen en beter te scheiden én inspirerende praktijkvoorbeelden voor en door de zorg. Ter lering ende vermaeck enkele woordzoekers rondom afval (even scrollen). In actietijd delen we hier campagneberichten uit het veld.

Meld je organisatie nu aan

Wil je ook minder afval en betere afvalscheiding binnen jouw organisatie? En meer afvalbewustzijn bij medewerkers en cliënten? Doe dan mee met de Zorg zonder Afval vierdaagse!
Deelnemers ontvangen gratis een online toolkit met actiematerialen, zoals afvalbespaartips en een campagnedraaiboek met suggesties om een eigen actie te kunnen voeren. Ook delen we inspirerende praktijkvoorbeelden. Zet de campagneweek in de activiteitenkalender van jouw organisatie, stem af met je communicatie-collega’s en MELD JE ORGANISATIE NU AAN. Mascotte Sparky is ook van de partij!
Er zijn al 180 deelnemers! Kijk hier wie.

Doel: minder grondstofverbruik en meer afvalrecycling

De klimaatcrisis is de grootste bedreiging voor onze gezondheid. In Nederland is de zorgsector verantwoordelijk voor 7% van de CO2-voetafdruk, 13% van het grondstofverbruik en 4% van alle afvalstromen.

In de Green Deal Duurzame Zorg (2022-2026) werken nu ruim 350 partijen samen aan meer duurzame zorg, waaronder de zorgbranches ActiZ, de Nederlandse ggz, VGN, NVZ, NFU. Ook de Groene Zorg Alliantie, de verzekeraars en MPZ zijn aangesloten.

De zorgsector streeft met de Green Deal binnen het thema Circulair naar 25% minder ongesorteerd restafval in 2026 (t.o.v. 2018). Dit betekent:

  • minder grondstoffen verspillen
  • duurzame producten gaan gebruiken en
  • als het toch afval wordt dan veel beter afval scheiden.
Het kan en het loont!

Oproep: praktijkvoorbeelden over afvalpreventie en -scheiding

Heb je een inspirerend voorbeeld over afvalpreventie en/of afvalscheiding binnen jouw organisatie? Deel het met ons. Mail je tekst (max. 200 woorden) met foto(‘s) e/o video naar het campagneteam. Verderop vind je al de nodige toegestuurde voorbeelden (even scrollen).

Tip van Axioncontinu: ga je met je bewoners of cliënten wandelen? Combineer dit met afvalprikken: prandelen!

Tips om afval te minderen en beter te scheiden

O ja, dat is waar ook!-tips

Samen met Sparky werken aan minder afval en beter afval scheiden.

Gooit Sparky het in de juiste bak?

Bekijk de animatie en je komt er vanzelf achter.

Praktijkvoorbeelden: laat je inspireren!

Care: afvalpreventie (1)

Zwerfafval opruimen | Zorggroep De Opbouw

Schoon- en fit week Prinsenstichting
Vorig jaar september was de ‘Schoon en fit’- week bij Prinsenstichting (onderdeel van De Opbouw). Met meer dan honderd cliënten, collega’s en vrijwilligers is er zwerfafval opgeruimd in de wijk. Vanuit de vakgroep beweging waren er prikkers en afvalzakken geregeld en gezonde snacks voor onderweg.

Na nauwkeurige weging is er in totaal 74,3 kilo zwerfafval opgeruimd! Alle cliënten die mee hebben gedaan kregen nadien een afvaldiploma.

Mensen reageerden ontzettend leuk op de actie: “Ik ben super blij met jullie actie, ik hoop dat collega’s en cliënten ook buiten deze week om bewust blijven van (zwerf)afval.“
“We hebben vanmorgen ons eerste rondje gelopen. De buren waren erg blij dat wij dit deden. En de cliënten vonden het heel leuk om te doen. Morgen gaan we weer.”

Cure: afvalpreventie (1)

Afvalpreventie Oogheelkunde | Jeroen Bosch Ziekenhuis

Succesverhaal verpakking IVI-setjes OOC
Technisch oogheelkundig assistent (TOA) op de poli Oogheelkunde vond dat er wel heel veel gebakken lucht vervoerd en opgeslagen werd op hun poli. Het ging om de IVI-setjes, die gebruikt worden voor intravitreale injecties. Per week zijn er zo’n 350 injecties, met per injectie een plastic bakje met vier kleine onderdelen. 350 bakjes, een enorme stapel zoals je ziet op de foto.

De TOA nam contact op met een inkoper en via de leverancier werd gezocht naar een alternatief. En wat bleek? Er was een alternatief! Namelijk een klein zakje, precies goed voor de inhoud van het IVI-setje. Deze zie je op de derde afbeelding. Dit scheelt dus enorm veel aan plasticproductie en dus ook aan plasticafval. Daarbovenop komt dat sinds maart 2024 nog verder gegaan is voor deze verpakking. Ook het zakje was niet meer nodig, dus de instrumenten worden nu los steriel verpakt. Nog meer winst!

Care: afvalrecycling (1)

Afvalrecycling | Zorggroep De Opbouw

Circulaire bank: “Neem plaats op de meest unieke zitplaats van Nederland”

Deze bank is gemaakt van gerecycled plastic. Cliënten van onze werkmaatschappij Zideris hebben plastic afval opgehaald bij de horeca en tuincentra. Dit plastic hebben ze vervolgens vermalen tot plastic granulaat. De bank bestaat onder andere uit plantenpotjes en mayonaise emmers. Een grote 3D-printer maakte de bank. Dit is nog goed te zien in de afwerking. De vorm zorgt voor een stevig ontwerp, waardoor de bank lang mee gaat. Ook lijkt het op een plantje dat zich ontkiemt uit de grond. Dit is vooral aan de zijkant goed te zien.

Het plastic waarmee de bank gemaakt is, kan na de levensduur weer hergebruikt worden. Het materiaal kan tot tien keer opnieuw geprint worden. In de toekomst kan er van deze bank dus ook een stoel, tafel of plantenbak geprint worden. Dit maakt de bank circulair. De informatie van de bank staat verzameld in een materialenpaspoort, op basis van blockchain
technologie. Zo blijft de informatie ook voor de toekomst geborgd.

Bij de bank is gedacht aan cliëntparticipatie, duurzaamheid en innovatie. En je kunt er ook nog gewoon op zitten!

Cure: afvalrecyling (1)

Van gebruikt verpakkingsmateriaal naar tassen voor patiënten | Amphia

Bij Amphia worden er per operatie één of meerdere PP (polypropyleen)-doeken gebruikt. Ze worden gebruikt om operatie-instrumenten in te verpakken en te beschermen tegen vuil. Een deel van deze doeken wordt gerecycled als grondstof voor nieuwe plastic producten, en deels zelfs gerecycled tot Amphia-tas.

PP is een vorm van plastic met een lange levensduur en kan goed hergebruikt worden. Doordat Amphia van deze doeken tassen maakt, bespaart dat jaarlijks 3.000 plastic tassen. Dit voorkomt de uitstoot van 1.878 kilo CO2. Dat staat gelijk aan vier retourvluchten Amsterdam-Barcelona. Amphia kan dit realiseren door de samenwerking met Ons label Breda, een maatschappelijke organisatie.

“Omdat we plastic tassen gebruikten voor sommige processen in het ziekenhuis, zoals het opnemen zonder bed, zijn we op het idee om deze doeken zelf te gaan recyclen”, aldus Claudie Vos, Servicemanager Patiënt en logistiek. De tas wordt nu gebruikt voor bijvoorbeeld kleding en schoenen van patiënten die rechtstreeks van de intake naar de operatieafdeling gaan.

Amphia is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat van haar afval een bruikbaar product maakt.

Cure: afvalscheiding (1)

Afvalscheiding OK | Jeroen Bosch Ziekenhuis

In oktober 2022 zijn wij gestart met een uitgebreide afvalscheiding op de OK. Waar eerst papier van restafval gescheiden werd, zijn daar nu plasticverpakkingen en PP-doeken bijgekomen. We hebben in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 16 OK’s. De Orthopedie OK’s zijn pas begin 2024 overgegaan op het scheiden van de PP-doeken, omdat voorheen de tape en stickers nog afgehaald moesten worden, hetgeen niet te doen was bij het aantal steriele sets voor Orthopedie operaties.

Tot nu toe hebben we in totaal zo’n 3.000 kg plasticverpakkingen en 4.000 kg aan PP-doeken apart kunnen inzamelen vanuit onze OK’s. Dit was allemaal niet mogelijk geweest zonder enthousiasme van en door goede afstemming tussen de OK, milieucoördinator, afdeling Logistiek, de afvalinzamelaar en verwerker. Op de afbeelding zie je hoe de afvalinzameling in onze opdekruimtes er nu uitziet.

Care: afvalscheiding (1)

Duurzame afvalscheiding | Koraal

Om een bijdrage te leveren aan de doelstellingen van de transitie naar een volledig circulaire economie heeft Koraal in 2023 een duurzaam afvalscheidingsproject opgezet waarbij de speerpunten van recycling van afval en participatie samenkomen.

Een team van onze (LVB) bewoners haalt onder begeleiding van zorgmedewerkers het afval op bij de diverse zorgwoningen. Dit is mogelijk gemaakt door het inzetten van duidelijke pictogrammen waarop de verschillende soorten afval zijn weergegeven. Het afval wordt naar onze eigen Koraal milieuparken gebracht, die ook worden beheerd door de bewoners. De totale afvalstroom bedroeg in 2023 circa 1,2 miljoen kilo/jaar. De doelstelling is om uiterlijk in 2025 de totale afvalstroom te reduceren naar < 1 miljoen kg/jaar. Ambitie is daarnaast om in 2025 minimaal 25% van deze hoeveelheid als gescheiden afvalstroom aan te bieden aan onze afvalverwerker en daarmee een wezenlijke bijdrage te leveren aan een duurzame leef- en werkomgeving.

Bekijk hoe de werkzaamheden op één van de locaties van Koraal door bewoners worden uitgevoerd, centrumlocatie Maasveld te Maastricht. Hier is in 2023 al een flinke afname van het totaal aan restafval ten opzichte van 2022 gerealiseerd.

Cure: afvalscheiding (2)

Afvalscheiding kantoorafdelingen | OLVG

OLVG onderzoekt of binnen hun kantoorafdelingen ze kunnen werken met de bestaande (dure) afvalbakken en toch twee stromen kunnen scheiden. Dit doen ze met de Vriflex set.

Er is gestart met PD en ze zoeken naar een passende oplossing om met bestaande bakken twee stromen te kunnen scheiden. Talitha Hoppe (operatieassistent en coördinator green teams): “Liever kopen we niet nog meer bakken bij. Dat moet al voor de klinische afdelingen en we weten allemaal wat dat kost….”

Tot nu toe gaat de proef heel goed. De eerste dag was er een invaller bij de schoonmaak en die had geen instructies gekregen. Hierdoor liep het wat stroef, de ‘button’ was kwijt geraakt in de zak. De geïnstrueerde vaste schoonmaakkracht ondervond bij het verwisselen geen probleem en het loopt nu dus goed.

Binnenkort is de evaluatie.

Zoek de juiste woorden

Woordzoekers

En zoeken maar! Je kunt de puzzels downloaden.