Met elkaar zorgen we ervoor dat de zorg duurzaam wordt!

De zorgsector gebruikt veel energie. Dat past niet bij onze gezamenlijke ambitie om duurzame zorg te stimuleren. Daarom organiseren we ook in oktober 2023 een campagneweek om energieverspilling tegen te gaan en kosten te besparen.
Campagnelogo Zorg voor Energie
De campagneweek is van 9 t/m 13 oktober. Zorgaanbieders die meedoen krijgen gratis een toolkit met campagnematerialen en een draaiboek. Je kunt je organisatie NU aanmelden voor de campagneweek Zorg voor Energie in 2023. De organisatie is in handen van het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg.

De energiecampagne is een initiatief van Milieu Platform Zorgsector in samenwerking met het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg en de zorgbranches: ActiZ | de Nederlandse ggz | Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland | Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen | Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.

In elk ziekenhuis en in elke zorginstelling, waaronder de jouwe, kan iedereen een steentje bijdragen. Het hele jaar door. Met behulp van de besparingstips voor op werk en thuis. Deel ze met elkaar en breng ze in de praktijk. Heb je een aanvullende tip om grondstoffen of energie te besparen? Laat het ons weten.

Duurzame Zorg voor een betere toekomst!

Terugblik op de energiecampagneweek Zorg voor Energie 2022

In oktober 2022 hebben we de energiecampagneweek Zorg voor Energie gevoerd met ruim 190 zorginstellingen: een kostenbesparende campagne tegen energieverspilling.

Weten welke campagneberichten er in de campagneweek 2022 geplaatst zijn op de social media? Zoek via de hashtags: #JDDD #JeDagelijkseDosisDuurzaamheid #EnergiecampagneZorg #DuurzameZorg
We hebben heel veel berichten gespot op LinkedIn en Instagram. Een beeldimpressie vind je op deze pagina (even scrollen).

Tips voor werk

Tips. Bespaar ze allemaal (1)

Er zijn er nog meer. Bekijk ze allemaal

Meer nuttige info op je werk te besparen:
- Zet ook de knop om – bedrijven.
- Of speel met je team Energiebingo! Een idee van ouderenzorginstelling De Wever in Tilburg. Met elkaar op een positieve manier en actief aan de slag met verduurzaming. Levert én groene ideeën op én meer duurzame bewustwording.

Tips voor thuis

24 tips om slim te besparen op jouw energierekening, handig bij elkaar gezet op een placemat.

Tips voor thuis (1)

Er zijn er meer. Bekijk ze allemaal
Of download & print deze handige placemat met alle bespaartips bij elkaar! > Energiecampagne placemat (A3) met besparingstips

Hoe werk je thuis aan energiebesparing?

Naast kennis over hoe energie te besparen is het voor de burger allereerst nodig om het te willen en ook om wat lef te hebben. Door de hoge energieprijs willen veel mensen energie besparen. Een energierekening van 200-300 euro is nu heel ‘gewoon’, en daar kun je zeker zo’n 50 euro van afhalen.

Maar velen kunnen dat niet alleen. Waar te beginnen? Hoe stel je de ketel in? Kijk daarom op de site van jouw gemeente of er energiecoaches beschikbaar zijn die willen helpen. Samen ga je sneller dan alleen.

Geen energiecoach? Vraag dan collega’s of vrienden om bij je langs te komen en met jou een rondje door het huis te lopen. Zowel in oude als nieuwe huizen is veel te besparen met afstellen van de verwarming, ongebruikte ruimten niet verwarmen, kieren dichten, radiatorfolie, en goed ventileren. Het gaat er dan nog niet eens om de kamertemperatuur lager in te stellen.

Meer nuttige info om thuis te besparen:
- Zet ook de knop om
- Milieu Centraal

Campagneberichten uit het veld

Een selectie van de berichten in de campagneweek van 2022:

Licht Uit bij HagaLicht Uit bij Maasstad ZiekenhuisLicht Uit actieWoordzoeker uit EnergiecampagneCampagnemiddelen bij CareynZorg voor Energie bij Magenta ZorgZorg voor Energie bij PameijerVerwarming lager 's Heeren LooMaatwerktip PrinsenstichtingCampagne uiting CedrahTrui aan tipScreenshot Energiecampagne Zorgscreenshot energiecampagneEnergiecampagnevlag bij Cosis
Uitingen campagnedeelnemers op social media

Benieuwd naar meer social media posts over de energiecampagne? Check #JDDD #JeDagelijkseDosisDuurzaamheid #EnergiecampagneZorg #DuurzameZorg op LinkedIn en/of Instagram.