Op naar minder grondstofverbruik en meer afvalrecycling

Van 21 t/m 24 mei 2024 was de eerste editie van de Zorg zonder Afval Vierdaagse: meer aandacht voor minder afval binnen de zorg. Ruim 200 zorgorganisaties deden mee.
Op deze pagina vind je tips om afval te minderen en beter te scheiden รฉn inspirerende praktijkvoorbeelden voor en door de zorg. Deze kun je het hele jaar door gebruiken.
Ter lering ende vermaeck enkele woordzoekers rondom afval (even scrollen). Bekijk ook de toffe campagneberichten uit het veld!

In 2025 komt er een tweede editie. Noteer alvast 19 t/m 23 mei 2025 in je agenda!

In 2026 25% minder ongesorteerd restafval

De klimaatcrisis is de grootste bedreiging voor onze gezondheid. In Nederland is de zorgsector verantwoordelijk voor 7% van de CO2-voetafdruk, 13% van het grondstofverbruik en 4% van alle afvalstromen.

In de Green Deal Duurzame Zorg (2022-2026) werken nu ruim 350 partijen samen aan meer duurzame zorg, waaronder de zorgbranches ActiZ, de Nederlandse ggz, VGN, NVZ, NFU. Ook de Groene Zorg Alliantie, de verzekeraars en MPZ zijn aangesloten.

De zorgsector streeft met de Green Deal binnen het thema Circulair naar 25% minder ongesorteerd restafval in 2026 (t.o.v. 2018). Dit betekent:

 • minder grondstoffen verspillen
 • duurzame producten gaan gebruiken en
 • als het toch afval wordt dan veel beter afval scheiden.
Het kan en het loont!

Wie doen er mee?

Deze zorgorganisaties zijn aan de slag gegaan met minder afval en betere afvalscheiding binnen hun organisatie. Om meer afvalbewustzijn bij medewerkers en cliรซnten te realiseren.
Met behulp van een online campagnetoolkit met actiematerialen, zoals afvalbespaartips en een campagnedraaiboek met suggesties voerden de deelnemers hun eigen actie, passend bij hun organisatie. Mascotte Sparky was ook van de partij!

Heb je een inspirerend voorbeeld over afvalpreventie en/of afvalscheiding binnen jouw organisatie? Deel ook deze met ons. Dat kan nog steeds. Mail je campagne-uiting en/of praktijkvoorbeeld (tekst van max. 200 woorden) met foto(‘s) e/o video) naar het campagneteam. Verderop vind je al enkele toffe voorbeelden (even scrollen).

Tip van Axioncontinu: ga je met je bewoners of cliรซnten wandelen? Combineer dit met afvalprikken: prandelen!

Tips om afval te minderen en beter te scheiden

O ja, dat is waar ook!-tips

Samen met Sparky werken aan minder afval en beter afval scheiden.

Gooit Sparky het in de juiste bak?

Bekijk de animatie en je komt er vanzelf achter.

Campagneberichten uit het veld

Interzorg Noord Nederland

Interzorg Noord Nederland maakte voor de Zorg zonder Afval Vierdaagse deze informatieve afval-infographic voor haar medewerkers.

Careyn

๐Ÿ“ป En er was radio-aandacht. RTV Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij bezocht voor het radioprogramma Aan Tafel woonzorglocatie Careyn Rosendael. Facilitair coรถrdinator Renรฉ Correljรฉ leidde hem rond en liet zien hoe Careyn bezig is om zo weinig mogelijk afval achter te laten.

Je kunt hier de toffe reportage terugluisteren (in twee delen: timeslot vanaf 12.30 tot 16.30 en vanaf 19.30 tot 23.45).

Saamborgh

Kies voor herbruikbaar! โ™ป๏ธ

Gebruik onze supermooie Saamborgh Dopper om je dorst te lessen en neem je lunch mee in een broodtrommel in plaats van een plastic zakje.
Zo maken we samen Zorg zonder afval mogelijk!

WIJdezorg

Vandaag is de #zorgzonderafval week van start gegaan en WIJ doen mee! ๐ŸŽ‰

Tijdens deze week letten wij รฉxtra goed op onze afvalscheiding en delen we elke dag een handige tip, zodat jij ook je steentje bij kunt dragen aan een wereld met minder afval.

Natuurlijk letten wij ook na deze week net zo goed op onze afvalscheiding! ๐Ÿ˜‰

Omring

๐Ÿšฎ๐—ฃ๐—ฟ๐—ผ๐—ท๐—ฒ๐—ฐ๐˜ ๐—ฎ๐—ณ๐˜ƒ๐—ฎ๐—น ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป
21 t/m 24 mei 2024 staat in het teken van de Zorg zonder Afval. Een week waarin we meer aandacht hebben voor minder afval binnen de zorg. De komende dagen delen we op welke manieren Omring hieraan bijdraagt.
Op meerdere Omringlocaties zijn we gestart met het scheiden van afval. Op 5 Omringlocaties is daardoor het aandeel restafval gedaald van 76% naar 59%. Dat betekent een vermindering van 17%! Zo zorgen we ervoor dat grondstoffen kunnen worden hergebruikt. โ™ป๏ธ

๐—ข๐—บ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—บ๐—ฎ๐—ฟ๐—ธ๐˜๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐˜๐˜€
Bij Omring hebben we een interne marktplaats. Hier plaatsen medewerkers van Omringlocaties spullen op die zij niet meer nodig hebben, maar die op een andere locatie goed van pas komen. Zo zorgen we er samen voor dat er zo weinig mogelijk spullen onnodig worden weggegooid. En maken we elkaar blij met wat we over hebben โค.

ZuidOostZorg

Vandaag start de Zorg-zonder-Afval4daagse (21 t/m vrijdag 24 mei), een initiatief van MPZ. ZuidOostZorg doet samen met meer dan 200 andere zorgorganisaties ook mee! In deze week besteden we daarom aandacht aan hoe we met elkaar minder grondstoffen kunnen verspillen en afval beter kunnen scheiden. Amanda Raatjes legt in de video uit waarom afvalscheiding zo belangrijk is.

De zorgsector heeft een grote verantwoordelijkheid als het gaat
om duurzaamheid. Door bewust om te gaan met onze afvalstromen en grondstoffen, kunnen we een positieve impact op het milieu hebben. Dit is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor de gezondheid en het welzijn van onze bewoners, cliรซnten en medewerkers/vrijwilligers. Tijdens deze afval4daagse willen we graag extra aandacht voor deze duurzame doelstelling. Doe jij mee?

Adrz

Adrz doet mee aan de โ„ค๐• ๐•ฃ๐•˜ ๐•ซ๐• ๐•Ÿ๐••๐•–๐•ฃ ๐•’๐•—๐•ง๐•’๐•-๐•ง๐•š๐•–๐•ฃ๐••๐•’๐•’๐•˜๐•ค๐•–. Van 21 tot en met 24 mei geven we extra aandacht aan manieren om afvalscheiding in Adrz te verbeteren. Want afval scheiden kan altijd beter!
โ™ป๏ธLaatst deelden we al dat we schoon plastic op de OK nu apart inzamelen en dat we onnodig handschoengebruik in het ziekenhuis terugdringen. Dit zijn mooie duurzaamheidsinitiatieven die we als ziekenhuis nemen om beter met ons afval om te gaan. Vandaag starten we een pilot met twee afvalstations in ons personeelsrestaurant.๐Ÿ—‘๏ธ
Onze collegaโ€™s testen deze week de twee afvalstations en mogen stemmen welk afvalstation het duidelijkst is. Het afvalstation met de meeste stemmen komt op verschillende plekken in het ziekenhuis in Goes en Vlissingen te staan. Zo kunnen we in Adrz ons afval beter gaan scheiden!
๐Ÿ‘‰๐ŸฝWelk afvalstation zou jij kiezen?
En ๐™•๐™ค๐™ง๐™œ ๐™ซ๐™ค๐™ค๐™ง ๐™ข๐™ž๐™ฃ๐™™๐™š๐™ง ๐™ซ๐™ค๐™š๐™™๐™จ๐™š๐™ก๐™ซ๐™š๐™ง๐™จ๐™ฅ๐™ž๐™ก๐™ก๐™ž๐™ฃ๐™œ
Door de komst van de โ€˜food wallโ€™ in ons personeelsrestaurant in Goes, bereiden we alleen het eten dat onze collegaโ€™s hebben besteld. Hierdoor blijft er bijna geen eten over aan het einde van de dag en hoeven we niet veel eten weg te gooien. Door deze innovatie is de voedselverspilling teruggedrongen van 34 naar slechts 8 procent! โ™ป๏ธ

Bron: Instagram Adrz – afvalstation; Instagram Adrz – minder voedselverspilling

Ommelander Ziekenhuis

Het Ommelander Ziekenhuis is aangesloten bij de Green Deal Samen werken aan duurzame zorg. Coรถrdinator logistiek Mary Kostwinder legt uit wat dit betekent: โ€œIn deze Green deal is afgesproken dat we in 2026 onze CO2-uitstoot met 30% moeten verminderen ten opzichte van 2018. Daarnaast moeten we ons restafval in kiloโ€™s in dezelfde periode met 25% verminderen.โ€

Mary krijgt bij deze opdracht ondersteuning van stagiair Xander Swart. Hij noemt enkele voorbeelden om de vermindering voor elkaar te krijgen: โ€œEen jaar geleden zijn we overgestapt op herbruikbare koffiebekers die zijn gemaakt van het koffiedik dat we apart inzamelen. Hierdoor hebben we in het afgelopen jaar bijna 500.000 (plastic) wegwerpbekers bespaard. We zamelen ook veel plastic apart in, dit bespaart kiloโ€™s restafval. Binnenkort stappen we over op vaten voor specifiek ziekenhuisafval van gerecycled kunststof. Het produceren van deze vaten bespaart ruim 50% aan CO2-uitstoot ten opzichte van de huidige blauwe vaten.โ€

Op de foto: Xander Zwart en Mary Kostwinder. Bron: Ommelander Ziekenhuis

Laurens

Ter inspiratie een greep uit de Zorg zonder Afval activiteiten bij Laurens:

 • Samen in actie tegen afval > prikwandeling met cliรซnten, met iets lekkers als beloning. En een oproep om de prikopbrengst te posten op het intranet.
 • Inzamelen van plastic statiegeldflessen voor een goed doel
 • Nieuwe kleding nodig? Maak het zelf! > proefles naaien bij naaiatelier in de buurt
 • Laurens duurzame fashion show > met kledingstukken die je niet meer draagt of niet weet hoe te combineren
 • AppaTAART! Lever deze week 8 oude elektrische apparaten in en krijg een overheerlijke taart.
 • Wedstrijd afval verminderen op het werk > stuur je beste ideeรซn in om afval te verminderen op het werk. Het beste idee wint een cadeaubon
 • Koffiedik kijken: samen met cliรซnten oesterzwammen kweken
 • Vlogs door ambassadeurs van de Zorg zonder Afval Vierdaagse

Koninklijke Kentalis

Zintuigenverhalen zijn korte verhalen over dagelijkse gebeurtenissen, speciaal voor kinderen en volwassenen met problemen in de communicatie. Je vertelt een zintuigenverhaal met ondersteunende communicatie (gebaren, pictogrammen, fotoโ€™s, spraakknoppen, enz.). En bij elke bladzijde voeg je een zintuiglijke prikkel toe, dus bijvoorbeeld iets om te ruiken, te proeven of te voelen. Hierdoor kan iemand die (gesproken) taal minder goed begrijpt, toch genieten van het verhaal en er op reageren.

Maak hier verder kennis met zintuigenverhalen. Op YouTube bij โ€˜Zintuigenverhalenโ€™ vind je verschillende filmpjes.

Speciale zintuigenverhalen voor de actieweek Zorg zonder Afval
Het verhaal โ€˜Jip helpt de vuilnismanโ€™ is wellicht voor (jonge) kinderen meer passend en โ€˜Lynn werkt met afvalโ€™ voor oudere kinderen en volwassen. Je kunt de verhalen eenvoudig op maat maken door een pagina weg te laten of net even te veranderen. (Je kunt de verhalen hieronder downloaden.)

Yulius

๐—ญ๐—ผ๐—ฟ๐—ด ๐˜‡๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฎ๐—ณ๐˜ƒ๐—ฎ๐—น

Yulius besteedt veel aandacht aan het milieu en aan duurzaamheid. In 2022 heeft Yulius de Green Deal 3.0 ondertekend. De Green Deal staat voor zorg met minimale CO2-uitstoot en een zo klein mogelijke impact op de leefomgeving. Met oog voor circulariteit van grondstoffen en materialen.

๐—ง๐˜„๐—ฒ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ต๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐˜€๐—ธ๐—น๐—ฒ๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด
Binnen Yulius zijn er verschillende initiatieven die inzetten op hergebruik van materialen. Zo zijn er meerdere winkeltjes waar we tweedehandskleding verkopen. Een van deze winkeltjes is De Parlevinker in Dordrecht, die dagbesteding biedt aan onder andere cliรซnten van Yulius. Hier is tweedehandskleding te koop en kunnen deelnemers leren om kleding te naaien, repareren en strijken.

Bovenij

De Zorg zonder Afval week is begonnen! โ™ป๏ธ๐ŸŒ
En samen met 200 andere zorginstanties zet het BovenIJ zich in voor een beter milieu. Dit is wat we al doen:

โ™ป๏ธSteeds meer afdelingen scheiden nu plastic. Hiervoor hebben we een perscontainer om het te verzamelen.
โ™ป๏ธVorige week is de nieuwe gipskamer geopend. Bij de bouw hiervan is veel materiaal hergebruikt.
โ™ป๏ธSinds vorig jaar gebruiken we geen wegwerpbekers meer voor koffie en thee. Ook voor de maaltijden voor de patiรซnten wordt geen wegwerpservies meer gebruikt.

Bekijk de animatie op Instagram

Cicero Zorggroep

๐—ญ๐—ผ๐—ฟ๐—ด-๐˜‡๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ-๐—”๐—ณ๐˜ƒ๐—ฎ๐—น๐˜ƒ๐—ถ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฎ๐—ด๐˜€๐—ฒ

Cicero medewerkers zijn in het dagelijkse werk heel bewust bezig met afvalreductie, duurzame producten en scheiden van afval. Een goed voorbeeld is de keuken en het restaurant van zorgcentrum Schuttershof (Brunssum). Daar wordt onder andere regelmatig overlegd met de voedingsassistente om steeds in te kunnen spelen op portiegrootte, zodat voedselverspilling zoveel mogelijk beperkt wordt. Ook bij de samenstelling van het menu kijken medewerkers goed of ingrediรซnten in meerdere gerechten gebruikt kunnen worden, zodat restverwerking gemakkelijker is. Een vrijwilliger van Schuttershof verbouwt zelfs groente in de eigen moestuin. Dat is niet alleen lekker, maar ook nog eens duurzaam!

DrieGasthuizenGroep

Wij doen deze week mee aan Zorg zonder Afval! โ™ป๏ธ๐Ÿ’š Tijdens deze actieweek van MPZ Milieu Platform Zorgsector hebben we aandacht voor het verminderen van afval en het beter scheiden van ons afval.

๐Ÿ‘‰ Als zorgorganisatie dragen we bij aan de afvalstapel en -verbranding in Nederland. Met het ondertekenen van de Green Deal 3.0 zijn we verplicht om hier iets aan te doen. Pijler 4 van deze Green Deal, maximaal circulaire zorg in 2050, is daarbij het doel waar we naartoe werken.

Noorderbreedte

ZORG ZONDER AFVAL | Tijdens de vierdaagse Zorg zonder afval besteden we deze week extra aandacht aan duurzaamheid. Hoe zijn we nou eigenlijk duurzaam bezig? Bij Noorderbreedte Toutenburg is het een serieus onderwerp: duurzaam tuinieren met micro-organismen, duurzaam monteren, plannen voor het scheiden van plastic of het opnieuw produceren. De bewoners op Toutenburg zijn trots op de duurzame dagbesteding. Junior Wiggers vertelt in een video over hoe de dagbesteding duurzaamheid heeft ingebed bij Noorderbreedte Toutenburg.

Ziekenhuis Amstelland

Vandaag gaat de Zorg zonder Afval Vierdaagse van start! ๐Ÿšฎ๐Ÿ—‘๏ธ Ruim 200 zorgorganisaties uit heel Nederland, inclusief wij, doen mee met deze campagne. Van 21 t/m 24 mei is er meer aandacht voor minder afval en betere afvalscheiding op de werkvloer ๐Ÿ’š.

Naast de verschillende informatie die wij deze week in ons ziekenhuis delen over dit onderwerp is het doel van deze campagne:
๐ŸŽ—๏ธmeer bewustwording
๐Ÿšซtegengaan van verspilling van grondstoffen
โ™ป๏ธbevorderen van hergebruik door afval goed te scheiden
๐Ÿ‘› het besparen van kosten.

De campagne zet hopelijk zoveel mogelijk mensen aan tot verduurzaming op de werkvloer รฉn zo mogelijk ook thuis. Het delen van kennis en ervaring over hoe eenvoudig bij te dragen geeft al veel inzicht in een groenere zorg ๐ŸŒฑ.

QuaRijn

Gaat er vanavond nog iemand een lekker soepje maken?

#zorgzonderafval #afvalscheiden #grondstoffen #circulair #duurzamezorg #soep #eetsmakelijk

Aveleijn

Binnen Aveleijn vinden we bewustwording rondom dit onderwerp erg belangrijk. Zo worden er voor รฉn door cliรซnten workshops gehouden over het op de juiste manier scheiden van afval op locaties. Ook stimuleren we het initiatief van stichting Verpact, die scholen, bedrijven en stichtingen helpt om glas en PBD op te halen van locaties.

Ben je benieuwd naar meer info? Mail dan naar duurzaamheid@aveleijn.nl

Hoe zorg jij voor minder afval?๐Ÿ—‘๏ธ

Prisma

Vandaag is het de start van de Zorg zonder Afval Vierdaagse! Dit is een actie in het kader van de landelijke Green Deal Duurzame Zorg. Want de zorgsector levert vรฉรฉl afval, alleen al aan voedsel en voedselresten. Daarom heeft Prisma samen met zoโ€™n 200 zorgaanbieders uit heel Nederland deze vier dagen extra aandacht voor minder afval en betere afvalscheiding.๐ŸŒฟ

Warande

Wij maken elkaar enthousiast voor Zorg zonder Afval! Met tips en we smullen van vers en vegetarisch!๐Ÿ™‚

De afvalvierdaagse bij Warande:
Dinsdag

 • Kennissnack ‘Beter scheiden afval’: onze adviseur duurzaamheid heeft alles op een rijtje gezet:
 • Met onder andere aanklikplaten waarbij je kunt lezen รณf luisteren!
 • Duurzame cadeaus: nieuws van een collega uit onze geefcommissie: vanaf nu bekijken we bij elk cadeau eerst of het nut heeft. Zo ja, dan gaan we op zoek naar een duurzame variant.
Woensdag
Donderdag
Handschoengebruik verminderen รฉn infectiepreventie verbeteren: collega’s die zich inzetten voor infectiepreventie en duurzaamheid hebben risico’s en aandachtspunten op een rijtje gezet. We vragen ook hoeveel handschoenen je minder gaat verbruiken per week als je de aandachtspunten vaker toepast. Er zijn leuke prijzen te winnen!
Vrijdag
Warande ict verzamelt oude en kapotte ict-apparatuur voor IT-donations. Warande heeft een goed doel gekozen voor de opbrengst.

Zorggroep Elde Maasduinen

Goedemorgen! Lees je dit terwijl je je boterhammen smeert voor vandaag? Vergeet dan niet om te kiezen voor een broodtrommel in plaats van een plastic zakje. Kleine zaken zoals deze maken uiteindelijk een groot verschil.

Bravis Ziekenhuis

Bravis doet deze week mee aan de campagne #ZorgZonderAfval. Collegaโ€™s Annelies Holthuis (links) en Iris Vlasblom van ons green team SEH tonen met een glimlach een nieuwe bekken waarin zij materialen als bloedbuizen vervoeren. In plaats van wegwerpmateriaal zijn de draagbakjes op de SEH voortaan van herbruikbaar metaal en dus zorgt dit voor minder afval. Het is maar een greep uit de initiatieven die deze campagneweek in de kijker werden gezet. Zo maken WVS-medewerkers ook draagtassen van blue wrap, past de afdeling Geriatrie een werkwijze aan om minder ongebruikt incontinentiemateriaal weg te moeten gooien en startten collegaโ€™s met een challenge om zo weinig mogelijk te printen.

Zorg in Oktober

De zorgsector levert veel afval. Wij houden ons bezig om ons afval te verminderen en te voorkomen. Tijdens de Zorg zonder Afval vierdaagse (21 t/m 24 mei) delen we tips om samen te zorgen voor minder afval.

๐“๐ข๐ฉ #๐Ÿ: ๐๐ž๐ž๐ฆ ๐ž๐ž๐ง ๐›๐ซ๐จ๐จ๐๐ญ๐ซ๐จ๐ฆ๐ฆ๐ž๐ฅ ๐ฆ๐ž๐ž ๐ข๐ง ๐ฉ๐ฅ๐š๐š๐ญ๐ฌ ๐ฏ๐š๐ง ๐ž๐ž๐ง ๐ฉ๐ฅ๐š๐ฌ๐ญ๐ข๐œ ๐ณ๐š๐ค๐ฃ๐ž ๐Ÿž
๐—ง๐—ถ๐—ฝ #๐Ÿฎ: ๐—•๐—ฒ๐—ธ๐—ถ๐—ท๐—ธ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐˜ ๐—ผ๐—ณ ๐—ท๐—ฒ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ธ๐—ฎ๐—ฝ๐—ผ๐˜ ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐˜ ๐—ป๐—ผ๐—ด ๐—ธ๐˜‚๐—ป๐˜ ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐—ท๐—ฒ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐˜„๐—ฒ๐—ด๐—ด๐—ผ๐—ผ๐—ถ๐˜. ๐Ÿ–ฅ๏ธ
๐—ง๐—ถ๐—ฝ #๐Ÿฏ: ๐— ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ฒ๐—ธ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฏ๐—ฟ๐—ผ๐—ผ๐—ฑ๐—ท๐—ฒ ๐—ผ๐—ณ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฒ ๐˜€๐—ผ๐—ฒ๐—ฝ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฟ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ท๐—ฒ๐˜€ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ ๐—ท๐—ฒ ๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ต๐—ฒ๐—ฏ๐˜ ๐Ÿฅ’
๐—ง๐—ถ๐—ฝ #๐Ÿฐ: ๐—ฃ๐—ฎ๐—ธ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ผ๐—ธ ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—ท๐—ฒ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐—ฎ๐—ธ๐—ธ๐—ถ๐—ฒ ๐—ธ๐—ผ๐—ณ๐—ณ๐—ถ๐—ฒ ๐—ฝ๐—ฎ๐—ธ๐˜ ๐—ถ๐—ป ๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐˜๐˜€ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฝ๐—ถ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ โ˜•

Sherpa Zorg

Sherpa doet mee aan de campagne Zorg zonder Afval van 21 tot en met 24 mei. Het doel van de campagne is meer aandacht voor minder afval binnen de zorg en om te zorgen voor meer afvalbewustzijn bij medewerkers en cliรซnten. Kortom: minder grondstofverbruik en meer afvalrecycling!

 • Een goed voorbeeld vanuit duurzaamheids- maar ook kostenperspectief, die het Facilitair Bedrijf recent gerealiseerd heeft, is de overstap van prullenbakken naast elk bureau naar het centraal scheiden van afval binnen de kantoren Botterstraat en de Hub Zandheuvelweg.
 • Door afval centraal te scheiden, besparen we enorm op het aantal afvalzakjes dat dagelijks gebruikt wordt.
 • Op activiteitencentrum De Zonnewijzer gaan ze regelmatig Prandelen. Dat is wandelen met een prikstok. Zo houden ze de buurt netjes. Wil je met cliรซnten in gesprek over het thema Afval? Vraag dan bij Sherpa Academie een werkboekje aan over afval. Mail naar academie@sherpa.org.

De Koperhorst

De Koperhorst doet mee aan de actieweek โ€˜Zorg zonder Afvalโ€™.
Woensdag voerde collega Jenneke een afval-audit uit, waarbij ze alle gezamenlijke prullenbakken onder de loep nam om te kijken of het afval goed gescheiden wordt. Het team dagactiviteiten scoorde het beste en ontvangt daarvoor vrijdag een leuke prijs!

Praktijkvoorbeelden: laat je inspireren!

Care: afvalpreventie (1)

Zwerfafval opruimen | Zorggroep De Opbouw

Schoon- en fit week Prinsenstichting
Vorig jaar september was de ‘Schoon en fit’- week bij Prinsenstichting (onderdeel van De Opbouw). Met meer dan honderd cliรซnten, collegaโ€™s en vrijwilligers is er zwerfafval opgeruimd in de wijk. Vanuit de vakgroep beweging waren er prikkers en afvalzakken geregeld en gezonde snacks voor onderweg.

Na nauwkeurige weging is er in totaal 74,3 kilo zwerfafval opgeruimd! Alle cliรซnten die mee hebben gedaan kregen nadien een afvaldiploma.

Mensen reageerden ontzettend leuk op de actie: “Ik ben super blij met jullie actie, ik hoop dat collegaโ€™s en cliรซnten ook buiten deze week om bewust blijven van (zwerf)afval.“
“We hebben vanmorgen ons eerste rondje gelopen. De buren waren erg blij dat wij dit deden. En de cliรซnten vonden het heel leuk om te doen. Morgen gaan we weer.”

Cure: afvalpreventie (1)

Afvalpreventie Oogheelkunde | Jeroen Bosch Ziekenhuis

Succesverhaal verpakking IVI-setjes OOC
Technisch oogheelkundig assistent (TOA) op de poli Oogheelkunde vond dat er wel heel veel gebakken lucht vervoerd en opgeslagen werd op hun poli. Het ging om de IVI-setjes, die gebruikt worden voor intravitreale injecties. Per week zijn er zoโ€™n 350 injecties, met per injectie een plastic bakje met vier kleine onderdelen. 350 bakjes, een enorme stapel zoals je ziet op de foto.

De TOA nam contact op met een inkoper en via de leverancier werd gezocht naar een alternatief. En wat bleek? Er was een alternatief! Namelijk een klein zakje, precies goed voor de inhoud van het IVI-setje. Deze zie je op de derde afbeelding. Dit scheelt dus enorm veel aan plasticproductie en dus ook aan plasticafval. Daarbovenop komt dat sinds maart 2024 nog verder gegaan is voor deze verpakking. Ook het zakje was niet meer nodig, dus de instrumenten worden nu los steriel verpakt. Nog meer winst!

Care: afvalrecycling (1)

Afvalrecycling | Zorggroep De Opbouw

Circulaire bank: “Neem plaats op de meest unieke zitplaats van Nederland”

Deze bank is gemaakt van gerecycled plastic. Cliรซnten van onze werkmaatschappij Zideris hebben plastic afval opgehaald bij de horeca en tuincentra. Dit plastic hebben ze vervolgens vermalen tot plastic granulaat. De bank bestaat onder andere uit plantenpotjes en mayonaise emmers. Een grote 3D-printer maakte de bank. Dit is nog goed te zien in de afwerking. De vorm zorgt voor een stevig ontwerp, waardoor de bank lang mee gaat. Ook lijkt het op een plantje dat zich ontkiemt uit de grond. Dit is vooral aan de zijkant goed te zien.

Het plastic waarmee de bank gemaakt is, kan na de levensduur weer hergebruikt worden. Het materiaal kan tot tien keer opnieuw geprint worden. In de toekomst kan er van deze bank dus ook een stoel, tafel of plantenbak geprint worden. Dit maakt de bank circulair. De informatie van de bank staat verzameld in een materialenpaspoort, op basis van blockchain
technologie. Zo blijft de informatie ook voor de toekomst geborgd.

Bij de bank is gedacht aan cliรซntparticipatie, duurzaamheid en innovatie. En je kunt er ook nog gewoon op zitten!

Cure: afvalrecyling (1)

Van gebruikt verpakkingsmateriaal naar tassen voor patiรซnten | Amphia

Bij Amphia worden er per operatie รฉรฉn of meerdere PP (polypropyleen)-doeken gebruikt. Ze worden gebruikt om operatie-instrumenten in te verpakken en te beschermen tegen vuil. Een deel van deze doeken wordt gerecycled als grondstof voor nieuwe plastic producten, en deels zelfs gerecycled tot Amphia-tas.

PP is een vorm van plastic met een lange levensduur en kan goed hergebruikt worden. Doordat Amphia van deze doeken tassen maakt, bespaart dat jaarlijks 3.000 plastic tassen. Dit voorkomt de uitstoot van 1.878 kilo CO2. Dat staat gelijk aan vier retourvluchten Amsterdam-Barcelona. Amphia kan dit realiseren door de samenwerking met Ons label Breda, een maatschappelijke organisatie.

“Omdat we plastic tassen gebruikten voor sommige processen in het ziekenhuis, zoals het opnemen zonder bed, zijn we op het idee om deze doeken zelf te gaan recyclen”, aldus Claudie Vos, Servicemanager Patiรซnt en logistiek. De tas wordt nu gebruikt voor bijvoorbeeld kleding en schoenen van patiรซnten die rechtstreeks van de intake naar de operatieafdeling gaan.

Amphia is รฉรฉn van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat van haar afval een bruikbaar product maakt.

Care: afvalscheiding (2)

Gescheiden afvoeren van baxterzakjes | Cicero Zorggroep

Ook Cicero Zorggroep is steeds bezig met het verbeteren van afvalscheiding. Dat blijkt wel uit de succesvol verlopen pilot m.b.t. het gescheiden afvoeren van baxterzakjes (een zakje op naam met verschillende medicijnen). Aanvankelijk werd deze pilot ingezet in het kader van privacywetgeving omdat op de zakjes de naam van de betreffende cliรซnt staat. De zakjes werden voorheen handmatig verknipt zodat de naam niet meer zichtbaar was en bij het plastic- of restafval gedaan.

Bewoners die medicatie in eigen beheer hebben en medewerkers deponeren de baxterzakjes nu na gebruik in speciale prullenbakjes. Op deze manier worden alle baxterzakjes gescheiden en uiteindelijk verzameld in een Destra Bag (een zak voor het verpakken van vertrouwelijke materialen). De afvalverwerker zorgt vervolgens voor juiste verwerking.
De pilot liet zien dat medewerkers de nieuwe manier van afvalscheiding binnen korte termijn eigen hebben gemaakt en zonder problemen in hun dagelijkse werkzaamheden hebben geรฏntegreerd. Zo is Cicero weer een stapje dichter bij een duurzaam Cicero.

Care: afvalscheiding (1)

Duurzame afvalscheiding | Koraal

Om een bijdrage te leveren aan de doelstellingen van de transitie naar een volledig circulaire economie heeft Koraal in 2023 een duurzaam afvalscheidingsproject opgezet waarbij de speerpunten van recycling van afval en participatie samenkomen.

Een team van onze (LVB) bewoners haalt onder begeleiding van zorgmedewerkers het afval op bij de diverse zorgwoningen. Dit is mogelijk gemaakt door het inzetten van duidelijke pictogrammen waarop de verschillende soorten afval zijn weergegeven. Het afval wordt naar onze eigen Koraal milieuparken gebracht, die ook worden beheerd door de bewoners. De totale afvalstroom bedroeg in 2023 circa 1,2 miljoen kilo/jaar. De doelstelling is om uiterlijk in 2025 de totale afvalstroom te reduceren naar < 1 miljoen kg/jaar. Ambitie is daarnaast om in 2025 minimaal 25% van deze hoeveelheid als gescheiden afvalstroom aan te bieden aan onze afvalverwerker en daarmee een wezenlijke bijdrage te leveren aan een duurzame leef- en werkomgeving.

Bekijk hoe de werkzaamheden op รฉรฉn van de locaties van Koraal door bewoners worden uitgevoerd, centrumlocatie Maasveld te Maastricht. Hier is in 2023 al een flinke afname van het totaal aan restafval ten opzichte van 2022 gerealiseerd.

Cure: afvalscheiding (1)

Afvalscheiding OK | Jeroen Bosch Ziekenhuis

In oktober 2022 zijn wij gestart met een uitgebreide afvalscheiding op de OK. Waar eerst papier van restafval gescheiden werd, zijn daar nu plasticverpakkingen en PP-doeken bijgekomen. We hebben in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 16 OKโ€™s. De Orthopedie OKโ€™s zijn pas begin 2024 overgegaan op het scheiden van de PP-doeken, omdat voorheen de tape en stickers nog afgehaald moesten worden, hetgeen niet te doen was bij het aantal steriele sets voor Orthopedie operaties.

Tot nu toe hebben we in totaal zoโ€™n 3.000 kg plasticverpakkingen en 4.000 kg aan PP-doeken apart kunnen inzamelen vanuit onze OKโ€™s. Dit was allemaal niet mogelijk geweest zonder enthousiasme van en door goede afstemming tussen de OK, milieucoรถrdinator, afdeling Logistiek, de afvalinzamelaar en verwerker. Op de afbeelding zie je hoe de afvalinzameling in onze opdekruimtes er nu uitziet.

Cure: afvalscheiding (2)

Afvalscheiding kantoorafdelingen | OLVG

OLVG onderzoekt of binnen hun kantoorafdelingen ze kunnen werken met de bestaande (dure) afvalbakken en toch twee stromen kunnen scheiden. Dit doen ze met de Vriflex set.

Er is gestart met PD en ze zoeken naar een passende oplossing om met bestaande bakken twee stromen te kunnen scheiden. Talitha Hoppe (operatieassistent en coรถrdinator green teams): “Liever kopen we niet nog meer bakken bij. Dat moet al voor de klinische afdelingen en we weten allemaal wat dat kostโ€ฆ.”

Tot nu toe gaat de proef heel goed. De eerste dag was er een invaller bij de schoonmaak en die had geen instructies gekregen. Hierdoor liep het wat stroef, de โ€˜buttonโ€™ was kwijt geraakt in de zak. De geรฏnstrueerde vaste schoonmaakkracht ondervond bij het verwisselen geen probleem en het loopt nu dus goed.

Binnenkort is de evaluatie.

Zoek de juiste woorden

Woordzoekers

En zoeken maar! Je kunt de puzzels downloaden.