Terug naar zoekresultaten

Scheiden van kunststoffen op festivals

Beschrijving

Stimuleer het scheiden van plastic afval op festivals door speciale afvalbakken te plaatsen. Hier kunnen bezoekers zowel bekers als overig plastic afval in kwijt. Creëer bij voorkeur een zuivere monostroom, zodat het plastic afval beter gerecycled wordt. Maak hiervoor afspraken met leveranciers over het soort plastic (bordjes, bekers, bestek, verpakkingen) dat zij leveren. Doe dit bij voorkeur in samenwerking met ander festivals zodat leveranciers niet steeds iets anders moeten organiseren. Deze maatregel is alleen succesvol als je duidelijk communiceert naar bezoekers over afval inzamelen. Zie maatregel Stimuleer afvalscheiding bij festivalbezoekers.

Toepasbaarheid

Het plaatsen van afvalbakken voor plastic is voor ieder festival mogelijk.
Let op goede informatieborden bij de containers.

Verplichte afvalscheiding

Deze maatregel is voor een of meerdere branches verplicht, d.w.z. dat de afvalstromen over het algemeen voldoende vrijkomen om afvalscheiding uit te kunnen en moeten voeren. Check of de verplichting voor jouw bedrijf geldt met de Afvalwijzer voor bedrijven. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Omgevingswet.

Milieuaspecten

Door het scheiden van plastic afval kan dit afval gerecycled worden in plaats van dat het in de verbrandingsoven belandt.

Financiële aspecten

Restafval afvoeren is duurder dan afvoeren van gescheiden afval. Hiermee worden kosten bespaard. De exacte kostenbesparing is afhankelijk van de afspraken met uw afvalinzamelaar.

Aanvullende informatie

Kijk ook naar de tip: Beloning bij inleveren van wegwerpbekers.

Bron: Stichting Stimular

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.