Harde statiegeldbekers op festivals en evenementen
Beschrijving: Waarom harde statiegeldbekers i.p.v. wegwerpbekers?
Op een festival zijn plastic bekertjes een grote afvalstroom. Door gebruik te maken van harde plastic bekers met statiegeld brengen bezoekers de bekers terug naar de bar of een ander inzamelpunt. Hierdoor kunnen bekers worden hergebruikt en ontstaat er minder zwerfafval op het terrein. Als bezoekers een drankje kopen, betalen zij hiervoor bijvoorbeeld 1 euro/bon extra en bij het inleveren van de beker krijgen zij het geld weer terug.
Voordelen harde statiegeldbekers voor festivals en evenementen
- Drinkt comfortabeler
- Kan hergebruikt worden tijdens (meerdere edities van) het festival
- Kan voorzien worden van reclame van de sponsor
- Kan een ‘festivalcollectors-item’ worden
- Betere klantenervaring- en binding door kwalitatievere materialen
Aandachtspunten harde statiegeldbekers voor festivals en evenementen
Het nadeel is dat de bekers tussendoor omgespoeld moeten worden. Dit kost meer water en tijd van (extra) personeel.
Een ander aandachtspunt is bewaking van de voorraad en aandacht voor fraude onder medewerkers. Dit kan je vermijden door gebruik te maken van een ecocoin. Hierbij krijgt de bezoeker alleen een volgende beker bij het inleveren van een vieze beker. Bij het eerste drankje lever je je ecocoin in, welke je krijgt bij de ingang. Ben je je beker kwijt? Dan koop je eerst een nieuwe ecocoin.
Toepasbaarheid harde statiegeld bekers
Een harde herbruikbare beker kan op elk evenement gebruikt worden. Als het evenement heel groot is of slechts één keer per jaar wordt gegeven, overweeg dan de huur van harde bekers.
Is de herbruikbare beker logistiek niet haalbaar? Kies dan in ieder geval voor Beloning bij inleveren van wegwerpbekers
Let op: Met ingang van 1 januari 2024 komt er een verbod op plastic bekers en maaltijdverpakkingen voor eenmalig gebruik. Deze maatregel komt voort uit de Europese Singe-Use Plastics (SUP) richtlijn. Er geldt een uitzondering als er een alternatief met hoogwaardig recycling beschikbaar is. Door nu al af te stappen van eenmalige plastic varianten ben je voorbereid op de aankomende wetgeving.
Milieuaspecten harde statiegeld bekers
Gebruik van harde plastic bekers leidt tot minder afval. De klimaatimpact van het wassen is beperkt in de totale levenscyclus van de herbruikbare beker.
Herbruikbare festivalbekers van PP (polypropyleen) hebben de laagste milieu-impact, mits de bekers minimaal tien keer worden gebruikt. Zorg verder voor een laag stukgewicht en zoveel mogelijk gebruikscycli.
Financiële aspecten: prijzen voor harde statiegeldbekers
Harde plastic bekers moeten gewassen worden en na het festival opgeslagen. Daarnaast zijn ze duurder in aanschaf, afhankelijk van de ordergrootte varieert de prijs tussen € 0,04 en € 0,50 per stuk. Deze kosten kunnen verlaagd worden door sponsorreclame op de beker te drukken. Sommige sponsors of drankenhandelaren bieden ook gratis leenbekers aan. Kostenbesparing bestaat uit lagere kosten voor (rest)afval en de langere levensduur van de bekers, waardoor niet bij iedere editie nieuwe bekers aangeschaft hoeven te worden.
Aanvullende informatie
De toolkit van OVAM (Vlaamse overheidsdienst) bevat nog meer tips, infofiches en handleidingen voor duurzaam cateringmateriaal rond eet- en drinkverpakkingen voor evenementen.
Bron: Stichting Stimular, OVAM, Single-Use Plastics (SUP) richtlijn
De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.