Terug naar zoekresultaten

Frequentieregeling koelwaterpomp kroesoven

Beschrijving

Regelen van het debiet van koelwaterpompen voor ovenwandkoeling van een kroesoven kan het best op basis van de koudebehoefte. Een temperatuurmeter wordt op de retourleiding en de frequentieregelaars aangesloten.

Met een kroesoven zijn metalen te smelten om bijvoorbeeld in vormen te kunnen gieten. Voor het smelten van metalen zijn hele hoge temperaturen nodig. Soms wel tot 1.300°C. Een oven is met vuurvaste materialen uitgevoerd om deze hoge temperaturen te kunnen weerstaan. Ovenwandkoeling is bij een kroesoven nodig voor een lange levensduur van het vuurvaste materiaal. De koeling vind vaak plaats met twee parallel uitgevoerde frequentiegestuurde pompen veelal op basis van druk. Door de regeling op druk koelt het koelsysteem meer dan nodig is. Bij het sturen op koelbehoefte houden de frequentieregelaars de voordruk op peil zodat een constante doorstroming van de koelmantel gegarandeerd is.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is toepasbaar in continue gekoelde wanden van kroesovens die niet gestuurd worden op de koudebehoefte. Een parallelsysteem met twee frequentieregelaars is aanwezig.

Zie voor meer algemene informatie en toepasbaarheid ook maatregel Toerenregelaar (zoals frequentieregelaar) pompen.

Milieu aspecten

Door op de retourtemperatuur van het koelwater te sturen is minder koelwater nodig dat de pompen niet hoeven rond te pompen. De energiebesparing is 50% op het elektriciteitsverbruik van de pompen.

Financiële aspecten

Niet bekend. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.

Aanvullende informatie

Door de hogere temperatuur van het koelmedium is deze geschikter voor andere toepassingen.

Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.