Terug naar zoekresultaten

Tweetoerenmotor in ventilator

Beschrijving

Vindt mechanische afzuiging plaats door een conventionele wisselstroommotor zonder een frequentieregeling? Pas een tweetoerenmotor toe. Deze beperkt het aantal vollasturen van de ventilator door een lager toerental bij een lager ventilatiedebiet.

Bij het ontwerpen van het ventilatiesysteem bepaalt het verwachte maximale ruimtegebruik de ventilatievoud. In de praktijk is het ruimtegebruik vaak niet continu maximaal. In die situaties volstaat een lager ventilatiedebiet. Een tweetoerenmotor kent twee standen voor het aansturen van een ventilator, een maximale toerental (100%) en een lager toerental (bijvoorbeeld 50%). De tweetoerenmotor is op vaste tijden te schakelen door een schakelklok. Interessante tijden voor het lage toerental zijn bijvoorbeeld de nacht en het weekend.

Zie ook alternatieven in maatregel Gelijkstroom­ventila­tor en Energiezuinige elektromotor.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is toepasbaar in ruimtes met een wisselend gebruik waar mechanische afzuiging plaatsvindt (met natuurlijke toevoer) met een conventionele wisselstroommotor zonder een frequentieregeling die het maximale debiet afzuigt. Bijvoorbeeld bij de dagbehandeling en het horecagedeelte van ziekenhuizen (dus niet bij de klinische of spoedeisende afdeling). Het is van belang dat het lagere ventilatiedebiet geen probleem geeft voor de luchtkwaliteit.

Milieu aspecten

Deze maatregel bespaart energie. Bij een lager toerental is er naast een lager elektriciteitsverbruik door de ventilator ook een energiebesparing door het minder verwarmen (in de winterperiode) en koelen (in de zomerperiode) van de extra aangezogen buitenlucht.

Financiële aspecten

De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug. Vraag een offerte aan.

Energiezuinige ventilator, direct en indirect aangedreven, staat op de Energielijst (2024, code 210306) en komt daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 40% (2024) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/eia.

Aanvullende informatie

Onduidelijk wat voor ventilatoren aanwezig zijn? De ventilatoren hebben veelal een dak- of muuropstelling. Vanwege de bereikbaarheid is het vaak eenvoudiger om tekeningen van de ventilatievoorziening op te vragen.

Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.