Terug naar zoekresultaten

Debietregeling koelwaterpomp (spuitgiet- en extrusieproces)

Beschrijving

Regel het debiet van koelwaterpompen voor het spuitgiet- en extrusieproces automatisch op basis van de koelwatertemperatuur.

Bij het spuitgieten of extrusieproces stollen de gespoten producten sneller door actieve koeling. De hoogte van de koudevraag is afhankelijk van het type materiaal en de grootte van het product. Continue rondpompen van het maximale debiet koelt vaak meer dan noodzakelijk is. Er zijn drie opties om het koelwaterdebiet te regelen.

1. Pompregeling op de centrale pomp

Bij een centraal koelsysteem zijn meerdere spuitgiet- of extrusiemachines op één koelwaternet met een centrale pomp aangesloten. Een thermostaat op de retourleiding meet de temperatuur en regelt het debiet van het koelwater.

2. Klep- of pompregeling per machine

Bij individuele koeling en een pomp per machine is net zoals bij de centrale pomp met een thermostaat op de retourleiding de uitgaande temperatuur te meten en het debiet te regelen. De thermostaat kan ook de hoeveelheid koelwater regelen met een klep.

3. Frequentieregeling

Een frequentieregeling is mogelijk bij een koelwaterpomp met asynchrone motor in een centraal koelsysteem. Regeling is mogelijk op temperatuurverschil (tussen koelwater in de aanvoer- en retourleiding) of druk.

De frequentieregeling kan op de pomp aanwezig zijn, in de schakelkast of in de nabijheid van de pomp. In het geval van een externe of een opbouw frequentieregelaar is vaak op een display de actuele frequentie zichtbaar.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is toepasbaar bij koelwaterpompen voor spuitgiet- en/of extrusieproces met een gescheiden matrijs- en oliekoelsysteem. De hoeveelheid koelwater van een centraal koelsysteem of het koelwater in de koelsystemen voor iedere machine is niet geregeld en het koelwater wordt met een constant debiet rondgepompt.

Zie voor meer algemene informatie en toepasbaarheid ook maatregel Toerenregelaar (zoals frequentieregelaar) pompen.

Milieu aspecten

Deze maatregel bespaart energie. Bij het rondpompen van een kleiner debiet vindt minder koeling van het product plaats en hoeven de koelmachines minder koude op te wekken om de temperatuur van het koelwater constant te houden.

Financiële aspecten

Niet bekend. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.

Aanvullende informatie

Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.