Terug naar zoekresultaten

Recirculeer ventilatielucht in zwembad

Beschrijving

Door de luchtbehandelingskast van kleppen te voorzien (recirculatieklepsturing) is het mogelijk om de aangezogen binnenlucht via het verwarmingselement weer terug de ruimte in te blazen in plaats van af te voeren. Dit is recirculeren. Er is dan geen of minder aanvoer van verse (koude) lucht en er wordt bespaard op het energieverbruik van de verwarmingsinstallatie.

Recirculeren kan als er geen bezoekers zijn, voor wie een hoge luchtvochtigheid ongewenst is. De luchtvochtigheid mag echter niet te ver oplopen om condens, rot en roest te voorkomen.

Bij een te hoge luchtvochtigheid moet de vochtige lucht afgevoerd worden. Verse (koude) lucht moet dan aangevoerd en verwarmd worden. Het afvoeren, aanvoeren en verwarmen wordt allemaal gedaan door de luchtbehandelingskast. Vaak kunnen luchtbehandelingskasten gelijktijdig ventileren en recirculeren. De regeling stuurt afhankelijk van temperatuur en vochtigheidsgraad van de binnenlucht de motoren van de kleppen aan. In maximale ventilatiestand is er geen recirculatie. In maximale recirculatiestand is er geen ventilatie.

Toepasbaarheid

Recirculatieklepsturing is toepasbaar als:

  • het zwembad is voorzien van mechanische luchttoevoer en luchtafvoer (gebalanceerde ventilatie) met een twincoil warmteterugwinsysteem, én
  • 100% goed gecoate chloorbestendige toe- en afvoerkanalen en onderdelen aanwezig zijn.

Deze maatregel is relevant voor zwembaden met en zwembaden zonder zwembadafdekking.

Milieu aspecten

In de recirculatiestand zuigt de luchtbehandelingskast geen of minder buitenlucht aan die door het verwarmingselement moet worden verwarmd. Dat is een besparing op het energieverbruik (meestal aardgas) van de verwarmingsinstallatie.

Financiële aspecten

Niet bekend. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.

Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.