Terug naar zoekresultaten

Regel ventilatiedebiet zwembad op basis van vocht en temperatuur

Beschrijving

In een zwembad zonder zwembadafdekking verdampt in verhouding veel water. Bij een te hoge luchtvochtigheid moet de vochtige lucht afgevoerd worden. Verse (koude) lucht moet dan aangevoerd en verwarmd worden. Het afvoeren, aanvoeren en verwarmen wordt allemaal gedaan door de luchtbehandelingskast.

Vaak kunnen luchtbehandelingskasten gelijktijdig deels ventileren met verse koude lucht en deels recirculeren van de warme binnenlucht (zie: Recirculeer ventilatielucht in zwembad). De regeling hiervan is afhankelijk van temperatuur en vochtigheidsgraad van de binnenlucht. Voorzie hiervoor de elektromotoren van de ventilatoren van een frequentieregeling. Zo is het toerental en daarmee het debiet te variƫren. Bij een lager debiet zuigt de luchtbehandelingskast minder buitenlucht aan die door het verwarmingselement moet worden verwarmd. Dat is een besparing op het gasverbruik van de verwarmingsinstallatie. Het energieverbruik van de ventilatoren neemt tot de derde macht af met het toerental. Het verlagen van het toerental en het luchtdebiet (hoeveelheid lucht per tijdseenheid) is een besparing op het elektriciteitsverbruik van de ventilatoren. Voorbeeld: een 20% lager toerental levert ongeveer 50% besparing op het elektriciteitsverbruik.

Daarnaast verspreidt ingeblazen lucht zich moeizaam omdat bij het inblazen de warme lucht een relatief koude stroom binnenlucht meeneemt (in vaktaal het inductievoud. Hoe meer koude lucht hoe hoger het inductievoud). Door difuus in te blazen is het inductievoud lager en verspreidt de lucht zich beter in de ruimte. Dus door difuus in te blazen is met minder warme lucht hetzelfde comfortniveau te verkrijgen.

Toepasbaarheid

Toepasbaar als het zwembad is voorzien van mechanische luchttoevoer en luchtafvoer (gebalanceerde ventilatie) met een twincoil warmteterugwinsysteem. De elektromotoren van de ventilatoren zijn geschikt voor toerenregeling. Het gebouw heeft een goede luchtdichte constructie.

Zie voor meer algemene informatie en toepasbaarheid ook maatregel Toerenregelaar (zoals frequentieregelaar) elektromotoren.

Milieu aspecten

Een verlaging van het toerental van de elektromotoren van de ventilatoren bespaart elektriciteit. Het difuus inblazen van de lucht voorkomt bovendien warmteverlies, waardoor minder aardgas nodig is om de lucht te verwarmen.

Financiƫle aspecten

Niet bekend. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.

Aanvullende informatie

In een zwembad met zwembadafdekking verdampt beduidend minder water dan bij zwembaden zonder zwembadafdekking. Toch verdampt ook hier nog water en moet bij een te hoge luchtvochtigheid de vochtige lucht afgevoerd worden. Daarom is ook in het geval van een zwembad met afdekking een frequentieregeling op de ventilatoren en difuus inblaassysteem energiebesparend

Bron: Erkende Maatregelenlijst 2019

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.