Terug naar zoekresultaten

Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen

Beschrijving: Wat is doelmatig beheer en onderhoud?

Bij erkende maatregelen voor energiebesparing zijn ook aspecten van doelmatig beheer en onderhoud (DBO) benoemd. Beoordeel jaarlijks of de DBO-aspecten nog goed geborgd zijn.

Wat is de wettelijke basis van DBO van energie maatregelen?

De erkende maatregelen voor energiebesparing zijn de besparingsmaatregelen die zich in een bedrijf binnen vijf jaar terugverdienen. Een bedrijf dat die maatregelen toepast voldoet aan de wettelijke verplichting om energie te besparen. Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk beheer en onderhoud nodig is. Wie dat niet doet, voldoet niet aan de wettelijke verplichting om energie te besparen. Het gaat bijvoorbeeld over het goed afstellen van installaties. Toezichthouders zullen de mate van DBO / good housekeeping betrekken bij het beoordelen van de erkende maatregelen.

Hoe zal bevoegd gezag DBO energie beoordelen?

Stimular verwacht dat toezichthouders op hoofdlijnen / steekproefsgewijs zullen beoordelen hoe je voldoet aan deze maatregelen. Als er bijvoorbeeld een stukje leidingisolatie ontbreekt hoeft dat geen probleem te zijn. Als er op meerdere plekken stukken isolatie ontbreken, zal de toezichthouder daar waarschijnlijk wel een punt van maken en je vragen hoe je de DBO-maatregelen beter gaat borgen. In maatregel Stimuleer goed gedrag lees je hoe je gedragsmaatregelen met jouw medewerkers op kunt pakken.

Toepasbaarheid van doelmatig beheer en onderhoud

Algemeen toepasbaar.

Milieu aspecten: hoeveel energiebesparing levert doelmatig beheer en onderhoud op?

De besparing is afhankelijk van de situatie. Good housekeeping kan 5 tot 10% besparen op het energieverbruik.

Financiƫle aspecten: wat kost doelmatig beheer en onderhoud?

Voor good housekeeping-maatregelen zijn geen of kleine investeringen nodig. Good housekeeping kost vooral tijd voor het aanpassen van procedures, logistieke aanpassingen en instrueren en eventueel opleiden van personeel. Door de beperkte kosten kunnen de opbrengsten de gemaakte kosten ver overtreffen.

Aanvullende informatie

Een belangrijk onderdeel bij de uitvoering is het structureel bijhouden van energie- en waterverbruik en het maken van een verbruiksanalyse. Zie maatregel Registreer milieugegevens met de Milieubarometer.

Bron: Infomil, Stichting Stimular

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.