Terug naar zoekresultaten

Desktops, laptops en beeldschermen met Energy Star

Beschrijving

Apparatuur met Energy Star heeft een lager elektriciteitsverbruik dan apparatuur zonder Energy Star specificatie. Het keurmerk bestaat voor desktops, laptops, thin clients en beeldschermen.

Het opgenomen elektrisch vermogen van de apparatuur verschilt bij het opstarten, in slaap-modus, in stand-by-stand en (bij desktop en laptop) bij lage en hoge rekenkracht. Energy Star stelt eisen aan het opgenomen elektrisch vermogen (Watt) in al die situaties. Als een apparaat in elke situatie een lager opgenomen vermogen heeft dan komt het in aanmerking voor een Energy Star specificatie.

Apparatuur met Energy Star specificatie heeft (aan de achter- of onderkant) een (grijze) sticker met daarop het embleem van Energy Star. Mocht dit niet aanwezig zijn is op de website van Energy Star na te kijken welke apparatuur wereldwijd een Energy Star specificatie hebben:
https://www.energystar.gov/productfinder/product/certified-computers/
https://www.energystar.gov/productfinder/product/certified-displays/

Update 2018: Verlopen overeenkomst Energy Star

Op 20 februari 2018 is de overeenkomst tussen de regering van Verenigde Staten (VS) en de Europese Gemeenschap (EG) voor de coördinatie van het keurmerk Energy Star verlopen. In de VS wordt het systeem nog wel toegepast. De onderliggende criteria van Energy Star worden nog regelmatig geüpdatet en zijn op dit moment het best beschikbare systeem om de energieprestatie van ICT-producten mee te toetsen. Dit criteria is daarom nog steeds relevant. Voor beeldschermen worden ook Europese energielabels voor apparatuur afgegeven. Bron: PIANOo MVI-Criteriatool

Toepasbaarheid

Altijd toepasbaar

Milieuaspecten

Apparatuur met Energy Star heeft een lager elektriciteitsverbruik dan apparatuur zonder Energy Star specificatie.

Aanvullende informatie

Energy Star is een label dat is uitgegeven door de US EPA (Environmental Protection Agency), een Amerikaanse overheidsinstelling voor milieu-administratie.

Zie ook maatregel Energiezuinige ICT-apparatuur in de kantoorruimte.

Bronnen: Erkende Maatregelenlijst 2019

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.