Terug naar zoekresultaten

Led-noodverlichting

Beschrijving

Noodverlichting brandt continu en verbruikt daardoor, ondanks het lage vermogen, jaarlijks veel elektriciteit. Led heeft een lager energieverbruik, lagere onderhoudskosten en meer gebruiksgemak dan TL.

Deze maatregel gaat over noodverlichting die altijd aanstaat tijdens werktijden en bestaat uit TL-armaturen met starters of hoogfrequente fluorescentielampen. Led-verlichting is zuiniger. Het toepassen van nieuwe armaturen met led-lampen heeft ook onderstaande voordelen:

  • toename levensduur van de lamp
  • een snelle inschakeling zonder stroboscopisch effect
  • lagere onderhoudskosten
  • geen elektriciteitsverbruik bij een defecte lamp (wordt direct uitgeschakeld)
  • trilling- en schokbestendig

Noodverlichting LED
Bron foto: Kijk! Duurzaam! bij ASVZ in opdracht van Expertisecentrum Verduurzaming Zorg .

Toepasbaarheid

Deze maatregel is toepasbaar bij aanschaf van nieuwe noodverlichting.

Milieuaspecten

De led-armaturen zijn ontworpen voor de led-lamp. Niet alleen het rendement van de lamp, ook het rendement van de armaturen is beter. Met led-verlichting wordt een besparing van 60 tot 80% op het elektriciteitsverbruik voor noodverlichting behaald. Ook hoeven batterijen en de lampen minder vaak vervangen te worden. In een conventioneel noodverlichtingsarmatuur dat continu brandt, moet ieder jaar de batterij en de lichtbron worden vervangen.

Financiƫle aspecten

Niet bekend. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.

Aanvullende informatie

Er wordt onderscheid gemaakt in vier types noodverlichting:

  1. Vluchtwegverlichting: noodverlichting die de vluchtwegen verlicht. Deze armaturen branden alleen bij een stroomstoring.
  2. Vluchtwegaanduiding: noodverlichting armaturen die vluchtwegen en uitgangen voor het verlaten van een gebouw aanduiden. Deze armaturen zijn voorzien van een pictogram en moeten altijd aan staan tijdens werktijden. Zie maatregel Led-vluchtwegaanduiding.
  3. Anti-paniekverlichting: deel van de nood-evacuatieverlichting. Maakt oriƫntatie bij stroomuitval mogelijk om de aangegeven vluchtroutes te vinden. Moet aanwezig zijn in ruimtes groter dan 60 m2 waar mensen samen komen, zoals kantines en vergaderzalen. De armaturen branden alleen bij een stroomstoring.
  4. Verlichting van werkplekken met verhoogd risico: noodverlichting die licht geeft voor de veiligheid van personen, betrokken in een mogelijk gevaarlijk proces of een mogelijk gevaarlijke situatie. Denk aan bijvoorbeeld keukens en laboratoria.Er zijn centrale en decentrale noodverlichtingssystemen. Bij decentraal gevoede noodverlichting is de batterij voor de noodvoeding in de armatuur zelf geplaatst. Bij centrale noodverlichting staat de noodvoeding centraal in het gebouw.

Noodverlichting geeft binnen 15 seconden na het uitvallen van de elektriciteit minimaal 60 minuten verlichting op vloer, traptrede of hellingbaan met een lichtsterkte van ten minste 1 lux. De noodverlichting moet voldoen aan NEN-EN 1838. Het is verplicht om noodverlichting te hebben en goed te onderhouden. Dit is vastgelegd in Bouwbesluit 2012 en Arbowet. Het bouwbesluit (artikel 6.3) schrijft voor wanneer en in welke ruimten noodverlichting aanwezig moet zijn.

Bron: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.