Terug naar zoekresultaten

Afvalregistratie (incl. lijst met soortgelijke gewichten voor afval)

Beschrijving: waarom registreren en monitoren van afval?

Wereldwijd worden meer materialen gebruikt dan onze aarde aan grondstoffen levert. Beter hergebruik van grondstoffen (ofwel verminderen van de hoeveelheid afval) en goed scheiden zijn belangrijke verbeterstappen. Een afvalregistratie is daarbij onmisbaar.

Door de afvalstromen te registreren en te analyseren kan je beoordelen of er veel of juist weinig afval is en hoe de afvalscheiding gaat. De afvalregistratie kan je gebruiken voor het bepalen van prioriteiten en aangrijpingspunten voor afvalpreventie, afvalscheiding en kostenbesparing. Monitor de hoeveelheden afval om te zien of maatregelen effect hebben en of milieudoelstellingen worden gehaald.

Containerruimte afvalscheiding
Bron foto: Kijk! Duurzaam! bij Careyn in opdracht van Expertisecentrum Verduurzaming Zorg .

Analyseer afval per locatie

Inventariseer in ieder geval per locatie de hoeveelheden en kosten per afgevoerde afvalstroom. Vraag jouw afvalinzamelaar regelmatig (per jaar of per kwartaal) overzichten van de hoeveelheden afval die de inzamelaar voor jou afvoert. Uit deze overzichten kan je afleiden hoe de afvalscheiding verloopt en of de containers wel goed gevuld worden (kg per m3 containervolume).

De overzichten bevatten bij voorkeur informatie over de soort en hoeveelheid afval (in m3 en kg). Voor kleine containers wordt het afval vaak per container afgerekend en niet per kg. Bekijk op locatie hoe vol de containers zijn. Je kunt vervolgens het afvalvolume omrekenen naar kg met behulp van de gemiddelde soortelijke gewichten uit onderstaande tabel.

Maak een overzicht in Excel of in een monitoringstool zoals de Milieubarometer zodat je de gegevens over de jaren kunt volgen. De Milieubarometer vertaalt jouw afvalgegevens in heldere grafieken, kengetallen en een milieuvoetafdruk. Voor veel branches zijn gemiddelden beschikbaar, zie www.milieubarometer.nl/voorbeelden. In ruil voor uw e-mailadres vergelijkt www.afvalprestatieprofiel.nl van Renewi uw afvalhoeveelheden ook met gemiddelden.

Analyseer het restafval

Aanvullend aan bovenstaande analyse kan je het restafval nader analyseren. Door de inhoud van de restafvalbak te bekijken kom je te weten welke afvalstromen nog niet goed worden gescheiden.

Je kunt een afvalinzamelaar een container met ongesorteerd bedrijfsafval laten sorteren. Doe dit als je veel ongesorteerd bedrijfsafval hebt t.o.v. andere locaties of organisaties; dit wijst op een slechte scheiding van stromen.

Analyseer eventueel ook het restafval op enkele afdelingen. Door een afvalbak samen met de medewerkers uit te pluizen creëer je bovendien draagvlak voor afvalscheiding en -preventie. Maak foto’s!

Toepasbaarheid afvalregistratie

Deze maatregel is algemeen toepasbaar.

Milieuaspecten afvalmonitoring

De afvalregistratie geeft aan welke afvalstromen (beter) kunnen worden gescheiden en of containers goed worden gevuld. Dit inzicht kan leiden tot het nemen van verbetermaatregelen en het verminderen van afvalkosten.

Goed gescheiden afvalstromen hoeven niet meer over de sorteerband van de afvalinzamelaar. Dit bespaart energie en transport, omdat het afval direct naar de verwerker van de afvalstromen kan worden gebracht.

Goed gevulde containers leveren indirect milieuvoordeel op. Zij verminderen het totaal aantal containers en daarmee het aantal transportbewegingen. Als de containers gemiddeld 30% beter gevuld worden, neemt de vervuiling door transport met een derde af.

Alle afval is ooit grondstof geweest, dus minder afval is minder gebruik van grondstoffen.

Financiële aspecten: wat kost afvalregistratie?

Het meten van afval brengt, behalve een tijdsinvestering, geen extra kosten met zich mee. Voor een sorteerproef door de afvalverwerker worden soms kosten in rekening gebracht.

Verwerkingskosten voor gescheiden afval zijn veelal lager dan voor ongescheiden inzameling. Beter vullen van containers, eventueel door lediging op afroep of minder containers, levert direct kostenbesparingen op.

Aanvullende informatie over afvalregistratie

Zie ook maatregelen Afvalregistratie voor bouwbedrijven en Afvalregistratie voor festivals.

Lijst met soortgelijke gewichten voor afvalvolume

Hoeveel kilo afval zit in een afvalcontainer? Met onderstaande gegevens kan je het afvalvolume (het volume van de containers, eventueel vermenigvuldigd met een gemiddelde vulgraad) omrekenen naar kg’s.

Soort afval Soortelijk gewicht (kg/m3, tenzij anders aangegeven)
Organisch afval
GFT 400
Groenafval 300
Swill 1.000
Frituurvetten 900
Vetten 550
Beenderen 300
Resten Vleeswaren 800
Hoog Risico Vleesafval 800
Papier
Papier/karton gemengd 150
Karton 80
Kantoorpapier 300
Kunststoffen
Schoon folie (zacht) 50
EPS 12,5
PET 35
PVC 50
Hard kunststof (overig) PP-HDPE-PS 50
PMD 50
Vervuild folie 60
Glas
Vlakglas 1.000
Gemengd glas 300
Elektrische apparaten
Bruingoed (per stuk) 3-10 kg
Witgoed (per stuk) 25-50 kg
Elektronica afval 250 kg
Hout
A-Hout 300
B-Hout 300
Houtmot 300
Emballage
Pallets (per stuk) 25 kg
Kratten (per stuk) 0,5-1 kg
IBC (1m3, per stuk) 59 kg
Kunststof vat (60l) 4 kg
Metalen vat (200l) 18 kg
Jerrycan (10l) 0,5 kg
Metaal
Metaal (schroot divers) 400
Metaal ferro (veel massieve onderdelen) 800-1.600
Metaal non ferro 600
Metaal draden/kabels 300
Bouwafval
Ongesorteerd bouw- en sloopafval 360
Puin 1.000
Rubberafval
Autobanden (per stuk) 4 kg
Vrachtwagenbanden (per stuk) 50 kg
Tractorbanden voor (per stuk) 25-50 kg
Tractorbanden achter (per stuk) 80-350 kg
Rubber 300 kg
Overig
Textiel 250
Incontinentiemateriaal 160
Ongesorteerd bedrijfsafval 90-150
Grof vuil 150

Bron: Stichting Stimular, Milieubarometer

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.