Terug naar zoekresultaten

Alle energiemaatregelen voor ICT

Beschrijving

Het energieverbruik van ICT vindt plaats bij de ICT-apparatuur op de werkplek en bij de servers in serverruimte of datacenters. In een kantoor is ICT (samen met verlichting) de grootste elektraverbruiker. Het energieverbruik van een serverruimte kan op een kantoor oplopen tot een derde van het elektriciteitsverbruik. Hieronder vind je een overzicht van energiebesparingsmaatregelen die toegepast kunnen worden om het energieverbruik als gevolg van ICT op verschillende niveaus te verminderen. Klik door om meer te lezen over de toepasbaarheid, milieuaspecten en financiële aspecten per maatregel.

Schaf energiezuinige apparatuur aan

Kies bij vervanging voor apparaten en randapparatuur die energiezuinig zijn. Het energieverbruik is sterk afhankelijk van de functionaliteiten: een apparaat met grote grafische kaart heeft een hoger energieverbruik. Stem dit af op het gebruik. Overweeg laptops of thin clients boven desktops. Kies in ieder geval voor apparatuur met het Energy Star keurmerk of vergelijkbare prestaties.

Lees verder in de maatregel Energiezuinige ICT-apparatuur in de kantoorruimte.

Stap over op server-based computing

De meeste organisaties werken client-based, waarbij iedere werknemer zijn applicaties (software) op zijn eigen desktop heeft. Bij server-based computing worden niet alleen de data, maar ook de applicaties opgeslagen op een centrale server. Als de pc’s worden vervangen door netwerkcomputers (thin clients, terminals) wordt energie bespaard.

Lees verder in de maatregel Server-based computing.

Bespaar energie bij serverruimte of datacenters

Het energieverbruik in serverruimtes is hoog. Niet alleen door het energieverbruik van de servers zelf, maar ook door de koeling die nodig is. Het elektriciteitsverbruik van een interne serverruimte kan bij een kantoor oplopen tot een derde deel van het totaal. Energieverbruik van servers (intern of bij commerciële datacenters) kan teruggedrongen worden door efficiënter gebruik van de servers zelf en efficiëntere koeling. Op koeling alleen kan 40 tot wel 85% bespaard worden door een combinatie van energiemaatregelen toe te passen (CE Delft).

Lees verder in de maatregel Alle energiemaatregelen voor serverruimte en datacenter.

Stop sluipgebruik bij pc en randapparatuur

Computers en randapparatuur verbruiken ook stroom als ze niet gebruikt worden. Ofwel omdat ze onnodig aan staan, ofwel omdat ze in de uit- of standby-/slaapstand staan. Energiebeheer op pc, uitzetten van ICT-apparatuur buiten werktijd en zelfs spanningsloos maken van deze apparatuur bespaart tot wel 70% elektriciteit. Ook bij thin clients of terminals met server is het instellen van energiebeheer zinvol.

Lees verder in de maatregel Stop sluipgebruik bij PC en randapparatuur.
Lees verder in de maatregel Zet energiebeheer aan, ook bij server-based computing.

Stimuleer energiezuinig ICT-gedrag

Het energieverbruik van computeractiviteit wordt voornamelijk bepaald door 1) de helderheid van het scherm, en 2) de hoeveelheid dataverwerking (energieverbruik in de serverruimte of datacenter). Verlaag dit (indirecte) energieverbruik door een aantal kleine gedragsmaatregelen toe te passen.

Lees verder in de maatregel Stimuleer energiezuinig ICT-gedrag.

Toepasbaarheid

Bovenstaande maatregelen zijn van toepassing bij alle bedrijven die gebruik maken van ICT. Bij bedrijven waar ICT een grotere rol speelt is het belang van het toepassen van energiemaatregelen groter.

De meeste maatregelen zijn toepasbaar op het moment dat de apparatuur aan vervanging toe is. Wanneer het gaat om het veranderen van instellingen of gedrag kunnen de maatregelen direct doorgevoerd worden (zelfstandig moment).

Milieuaspecten

De maatregelen besparen elektriciteit bij de apparatuur op de werkplek, in de serverruimte, bij het datacenter en in het netwerk. Bij datacenters wordt ook bespaard op water (voor koeling). De meeste milieuwinst is te halen bij serverruimte of datacenter: CE Delft schat dat hier op koeling 40% tot 85% energie kan worden bespaard. Winst wordt ook behaald door de veranderingen in instellingen of gedrag.

Financiële aspecten

De financiële gevolgen verschillen significant voor de verschillende energiemaatregelen voor ICT. Dit is ook afhankelijk van de grootte van ICT in de organisatie. Aanschaf van ICT-apparatuur kan flink oplopen. In de meeste gevallen verdient de extra investering in zuinigere varianten zich terug als gevolg van besparing op energiekosten. Maatregelen in serverruimtes of datacenters zijn in veel gevallen ook wettelijk erkende maatregelen en verdienen zich binnen vijf jaar terug (lees meer over erkende maatregelen). Kleine (gedrags)veranderingen vragen meestal alleen om een kleine tijdsinvestering.

Bron: Stichting Stimular

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.