Terug naar zoekresultaten

Elektrische infraroodpanelen

Beschrijving

Infraroodpanelen zijn soms een alternatief voor aardgasgestookte verwarming. Infraroodpanelen zijn platen van enkele cm’s dik die warm worden met een groot stralingsoppervlak aan de voorkant. De achterkant van het paneel is geïsoleerd en verliest daardoor weinig warmte. Hoewel het elektrische verwarming is, gebruiken infraroodpanelen veel minder elektriciteit dan de ouderwetse (gasgestookte of elektrische) straalkachel.

Soorten infraroodpanelen

Infraroodpanelen hebben een oppervlaktetemperatuur van 60 tot 200 graden. Bij panelen met een lage temperatuur is veel meer oppervlakte aan panelen nodig voor de zelfde hoeveelheid warmte. Een paneel kan aan de muur of aan het plafond gemonteerd worden. De meeste panelen hebben een stralingsbereik van ongeveer drie meter. Er bestaan ook hoge temperatuur infraroodpanelen, die moeten juist hoger hangen. Dat is voor bedrijfshallen een handige oplossing. De panelen zijn nagenoeg onderhoudsvrij.

Infraroodpaneel boven douche bij therapiebad
Bron foto: Kijk! Duurzaam! bij ASVZ in opdracht van Expertisecentrum Verduurzaming Zorg .

Toepasbaarheid

Elektrische infraroodpanelen zijn geschikt:

  • in ruimten met beperkte gebruikstijden, bijv. een klein kantoor bij een werkplaats waar enkele uren per week de administratie wordt gedaan.
  • in ruimten waar mensen in een klein deel van de ruimte werken, bijv. werkbanken in combinatie met opslagruimte.
  • als aanvulling op lagetemperatuurverwarming (bijvoorbeeld met warmtepomp) in matig geïsoleerde gebouwen, waar de lagetemperatuurverwarming op zeer koude dagen het gebouw onvoldoende kan opwarmen.

Ze zijn minder geschikt in ruimten die volledig en continu verwarmd moeten worden.

Stralingsverwarming en comfort

Stralingsverwarming warmt niet de lucht op, maar voorwerpen en personen. Stralingswarmte (ook wel infrarood verwarming) is te vergelijken met het zitten in de winterzon. De infraroodstraling verhoogt de thermische behaaglijkheid, zodat met een lagere luchttemperatuur in de omgeving kan worden volstaan. Door de lagere luchttemperatuur zijn warmteverliezen door openstaande deuren en ventilatie lager dan bij luchtverwarming met bijvoorbeeld radiatoren of heaters.

Bij de keuze van een verwarmingssysteem is een zekere balans tussen straling en convectie belangrijk. Die zorgt voor behaaglijkheid. Meestal ontstaat die balans vanzelf doordat alle wanden, de vloer, het plafond en de meubels na verloop van tijd de temperatuur van de lucht aannemen en er een gelijkmatige stralingsuitwisseling tussen alle oppervlakken plaatsvindt. Als de luchttemperatuur en de gemiddelde temperatuur van alle wanden en objecten minder dan 2 tot 4 graden verschilt, wordt dat in het algemeen als aangenaam ervaren. Het is een fabeltje dat elektrische stralingspanelen al bij een veel lagere luchttemperatuur comfort zouden geven. Bij vloer- of wandverwarming levert dat geen aangenaam klimaat op; bij elektrische verwarming evenmin. (Bron: Lente-akkoord.nl) Natuurlijk maakt het daarbij uit of je stralingsverwarming toepast in een kantoortje van een autowerkplaats waar een monteur in dikke werkkleding een uurtje achter de computer gaat werken, of in je thuiswerkkantoor waar je heel de dag stil zit achter de computer.

overwerk(timer) infraroodpaneel bij therapiebad
Bron foto: Kijk! Duurzaam! bij ASVZ in opdracht van Expertisecentrum Verduurzaming Zorg .

Milieu aspecten

Indien het mogelijk is om met elektrische stralingsverwarming voldoende te verwarmen, dan is 100% aardgasbesparing mogelijk: houd hierbij rekening met een (forse) toename van elektriciteitsverbruik. Infraroodpanelen zijn alleen een duurzame oplossing als deze gebruik maken van echte groene stroom en als onnodig aanstaan wordt voorkomen, bijvoorbeeld met tijdschakelklokken of bewegingssensoren. In ruimtes die volledig en langdurig verwarmd worden zijn warmtepompen vaak een duurzamer alternatief.

Financiële aspecten

Infraroodpanelen zijn in aanschaf een goedkoop alternatief voor een gasgestookte ketel in vergelijking met andere alternatieven zoals de warmtepomp. Over het algemeen is er t.o.v. luchtverhitters minder vermogen nodig om de ruimte te verwarmen, waardoor de kosten veel lager zijn. In sommige gevallen wordt het geïnstalleerd vermogen gehalveerd.

Infraroodpanelen met lage temperatuur kosten circa € 0,25 per Watt (exclusief arbeid). Panelen met een hoge temperatuur kosten tot € 1,- per Watt (exclusief arbeid).

Er wordt bespaard op kosten voor aardgasinkoop en bij volledige overstap op elektrisch verwarmen ook op de kosten van de gasaansluiting. Daar komt elektriciteitsverbruik voor terug. Als je een schatting kunt maken van het aantal branduren, en het huidige aardgasverbruik, kan je een schatting maken van de besparing en terugverdientijd.

Infraroodpanelen voor het plaatselijk verwarmen van werkplekken in ruimten met een gemiddelde hoogte van 4 meter staan op de Energielijst (2024, code 270103) en komen daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 40% (2024) van het investeringsbedrag (inclusief montage) ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/eia.

Aanvullende informatie

ISSO-kleintje Infraroodpanelen, elektrische stralingsverwarming informeert over elektrische IR-panelen. Aan bod komt goed dimensioneren, de optimale regeling en de comfortbeleving van elektrische infraroodverwarming. En vooral: hoe en wanneer je deze toepast. Voor installateurs of vastgoedmedewerkers die deze techniek op grote schaal in willen zetten.

Bronnen: Stichting Stimular, ThermIQ, Black Sun heating

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.