Terug naar zoekresultaten

Voer een afvalsorteeranalyse uit van het (rest)afval

Beschrijving: hoe voer je een afvalsorteeranalyse uit

Bepaal wat jouw kansen zijn voor afvalscheiding en -preventie. Betrek je collega’s hierbij om de bewustwording over afval te vergroten. Deze maatregel legt uit hoe je de afval sorteerproef in vier stappen aanpakt. Je kunt ook de afvalinzamelaar een container met restafval laten sorteren. Een afvalsorteeranalyse is met name relevant als je afvalscheidingspercentage laag is ten opzichte van andere organisaties of locaties.

Zelf uitvoeren van een afvalsorteeranalyse

Benodigdheden:

  • Volle zak (rest)afval
  • Zeil/opengeknipte vuilniszak
  • Handschoenen
  • Weeginstrument (zoals een keukenweegschaal)
  • Notitieblad/laptop
  • (Telefoon)camera

Stap 1: Voorbereiding

Zorg voor een grote tafel die je bedekt met bijvoorbeeld een opengeknipte vuilniszak. Verder zijn handschoenen, een (keuken)weegschaal en natuurlijk een volle zak afval nodig. Betrek meerdere collega’s, dit is belangrijk voor de bewustwording. Neem een volle afvalzak van een doorsnee dag of week.

Stap 2: Inventarisatie

Keer de afvalzak om en spreidt alles uit over de tafel. Maak foto’s van het afval om de resultaten kwalitatief vast te leggen. Inventariseer de grote deelstromen (bijvoorbeeld GFT en plastic). Controleer welk afval niet thuishoort in de (rest)afvalzak, of welke stroom eventueel apart in te zamelen is als dat nog niet gebeurt.

Stap 3: Sorteren

Er is vaak onduidelijkheid over welke items wel en niet gescheiden mogen worden als PMD, GFT of papier, of tóch bij het restafval horen. Je kan dit uitzoeken via deze afvalscheidingswijzer. Ter illustratie: een post-it mag ondanks het plakrandje gewoon in de papierbak. Daarentegen hoort vervuild karton zoals een taartdoos juist bij het restafval.

Stap 4: Resultaat & conclusies

Weeg de deelstromen. Herhaal de steekproef in ieder geval nog één keer om eventuele incidentele stromen uit de resultaten te filteren. Inzichten kunnen bijvoorbeeld leiden tot de inzameling van GFT, een duidelijke instructie op de afvalbak of duurzamere inkoopkeuzes.

afvalsorteeranalyse

Het sorteren uit het (rest)afval

Afval laten analyseren door inzamelaar

Je kunt ook de afvalinzamelaar vragen om het afval te sorteren. Sommige afvalinzamelaars bieden de sorteerproef ook aan op locatie. De inzamelaar helpt bij het identificeren van kansen voor betere scheiding en preventie. Analyse van het afval kan ook onderdeel zijn van het afvalcontract. Neem deze optie eventueel mee bij vernieuwing van het contract.

Toepasbaarheid van een afvalsorteerproef

Deze maatregel is algemeen toepasbaar. Een sorteeranalyse is met name effectief als je veel ongesorteerd restafval hebt ten opzichte van andere locaties of organisaties.

Milieuaspecten: kwaliteit en te scheiden afvalstromen

Met een afvalsorteerproef:

  • Zie je wat de kwaliteit is van afvalscheiding
  • Inventariseer je potentiële afvalstromen om aanvullend te scheiden
  • Identificeer je kansen voor afvalpreventie
  • Creëer je draagvlak onder medewerkers voor afvalmaatregelen

Bovenstaande resultaten kunnen leiden tot het nemen van verbetermaatregelen: meer afvalscheiding én het verminderen van afval. Bovendien zijn de kansen voor recycling groter bij beter scheiden aan de bron. Het voorkomen van afval is nog effectiever en betekent minder gebruik van grondstoffen.

Voordelen recycling versus restafval

Het scheiden van afvalstromen leidt tot minder milieubelasting omdat de manier van verwerken hoogwaardiger is dan dat van restafval. Restafval wordt verbrand met eventueel energieterugwinning. Gescheiden afvalstromen zorgen voor betere recycling van grondstoffen. Bronscheiding verhoogt daarbij de kansen van recycling van de materialen ten opzichte van nascheiding. Bovendien hoeven gescheiden afvalstromen niet meer over de sorteerband van de afvalinzamelaar. Dit bespaart energie en transport, omdat het afval direct naar de verwerker van de afvalstromen kan worden gebracht.

Financiële aspecten van afvalsorteeranalyse

Het scheiden van afvalstromen levert in veel gevallen financiële voordelen op. Ongesorteerd bedrijfsafval/restafval is een relatief dure stroom. Afhankelijk van het type afval, de hoeveelheid, frequentie en organisatiegrootte is het scheiden van bepaalde afvalstromen sowieso verplicht. Bekijk de Afvalwijzer voor bedrijven om te zien welke afvalstromen jij moet scheiden.

Afvalsorteerproef door afvalinzamelaar

Informeer naar de mogelijkheden en kosten van een afvalsorteeranalyse(s) uitgevoerd door jouw afvalinzamelaar. Zo krijg je snel en goed inzicht in jouw (rest)afval en kun je zo samen de kansen bespreken om afvalstromen te scheiden dan wel te voorkomen. De inzamelaar kan kosten in rekening brengen voor het uitvoeren van een afval sorteerproef. Soms is een dergelijke analyse inbegrepen in het servicecontract.

Aanvullende informatie

Bekijk ook de volgende maatregelen met meer informatie over afvalscheiding – en preventie:

infographic afval sorteren
Klik hier voor een grotere versie (PDF) van deze afbeelding.

Bron: Stichting Stimular

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.