Terug naar zoekresultaten

Scheiden van elektrisch afval (witgoed, bruingoed, grijsgoed)

Beschrijving: scheiden van elektrisch afval

Afvalscheiding van elektrische en elektronische apparaten is verplicht.

Waar elektrisch afval inleveren?

Het gescheiden afvoeren van een apparaat kan doorgaans via de leverancier bij wie een nieuw apparaat wordt gekocht.

Als bedrijf, stichting of club, kun je elektrisch afval gratis, veilig en conform wet- en regelgeving inleveren bij Wecyclevoorbedrijven. Op deze website vind je verschillende manieren om dit te doen. Wecycle is een initiatief van Stichting OPEN. Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) geeft namens alle producenten van elektrische apparaten in Nederland invulling aan de wettelijke producentenverantwoordelijkheid voor e-waste.

Wat is elektrisch afval, witgoed, bruingoed, grijsgoed en e-waste?

Elektrisch afval betreft apparaten met een stekker of (plaats voor een) batterij én lampen die worden afgedankt. Onder lampen vallen de lichtbronnen zelf (zoals het peertje of spotje), maar ook de behuizing van de lichtbronnen met de fitting (armaturen). Let op: gasontladingslampen zoals tl-buizen, spaarlampen en neonlampen zijn gevaarlijk afval. Dit moet u apart (laten) afvoeren.

Andere term voor elektrisch afval is Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten, ook wel AEEA. In het verleden, en in de consumentenbranche, wordt ook wel gesproken over witgoed, bruingoed en grijsgoed.

Witgoed is een term die wordt gebruikt om elektrische klein- en groothuishoudelijke apparatuur aan te duiden. Denk aan koffiezetapparaten, koelkasten, diepvriezers, wasmachines en droogtrommels. De kleur van deze apparatuur is voornamelijk wit.

Bruingoed is een term die wordt gebruikt om geluids- en beeldelektronica aan te duiden. Het woord dateert uit de tijd dat radio’s en tv’s door de houten kast bruin van kleur waren. ICT-apparatuur valt in sommige definities onder het bruingoed en in andere wordt de term grijsgoed gebruikt.

Grijsgoed is een term die, met name in de wereld van de afvalverwerking, wordt gebruikt voor apparaten die dienen voor informatieverwerking en telecommunicatie (ICT). Deze categorie producten omvat computers, telefoons, faxapparatuur, printers, scanners en dergelijke. In de afvalfase heet dit ook wel elektronica afval of e-waste.

Ook zonnepanelen behoren tot het elektrisch afval.

Toepasbaarheid: wanneer gescheiden afvoeren van elektrisch afval?

Altijd zo veel mogelijk apart afgeven, om specifieke verwerking mogelijk te maken. Apparaten die worden ingeleverd worden gerecycled tot nieuwe grondstoffen.

Verplichte afvalscheiding

Deze maatregel is voor een of meerdere branches verplicht, d.w.z. dat de afvalstromen over het algemeen voldoende vrijkomen om afvalscheiding uit te kunnen en moeten voeren. Check of de verplichting voor jouw bedrijf geldt met de Afvalwijzer voor bedrijven. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Omgevingswet.

Milieu aspecten

De hoeveelheid vast afval vermindert en mogelijkheden voor recycling kunnen worden benut.

Financiële aspecten

Afhankelijk van de wijze van inzameling en verwerking.

Bron: Infomil, Stichting Stimular. Wecycle voor bedrijven

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.