Terug naar zoekresultaten

Scheiden van metalen verpakkingen

Beschrijving

In Nederland zijn de meeste metalen verpakkingen (95%) gemaakt van staal en worden blikken of blikjes genoemd. Stalen verpakkingen zijn te herkennen aan een logo in de vorm van een magneet. Sommige spuitbussen, (fris)drankblikjes en bakjes zijn gemaakt van aluminium. Metalen verpakkingen worden (onder meer met magneten) uit het afval gescheiden, waarna er weer nieuw staal of aluminium van wordt gemaakt.

Toepasbaarheid

Metalen verpakkingen kunnen met het restafval worden ingezameld. Vul lege blikken / blikjes echter niet met ander afval, want dat maakt het lastiger om alleen het blik te scheiden.

Gescheiden aangeboden metalen verpakkingen (bij meer dan 2.000 kg per jaar) behoren eveneens leeg te zijn. De verpakkingen kunnen in elkaar worden gedrukt om zo volume te besparen. In geval van gescheiden aanlevering moeten staal en aluminium bij voorkeur apart worden gehouden.

Lege droge verfverpakkingen worden met de overige metalen verpakkingen ingezameld. Blikken met verfresten en chemicaliën moeten wel gescheiden worden aangeboden.

Verplichte afvalscheiding

Deze maatregel is voor een of meerdere branches verplicht, d.w.z. dat de afvalstromen over het algemeen voldoende vrijkomen om afvalscheiding uit te kunnen en moeten voeren. Check of de verplichting voor jouw bedrijf geldt met de Afvalwijzer voor bedrijven. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Omgevingswet.

Milieu aspecten

Vermindering van de hoeveelheid afval en uiteindelijk verlaagd gebruik van primaire grondstoffen.

Financiële aspecten

Bij grotere hoeveelheden is het lonend metalen verpakkingen gescheiden aan te bieden. Informeer hiernaar bij je afvalinzamelaar of de lokale schroothandelaar.

Aanvullende informatie

  1. Voor adressen van schroothandelaren: Metaal Recycling Federatie
  2. Over de recycling van metalen verpakkingen: Stichting Kringloop Blik

Bron: Infomil

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.