Isoleer vloer
Beschrijving vloerisolatie
Isoleer (begane grond) vloeren om ongewenste warmte- of koudestroming te voorkomen.
Wettelijk minimum bij nieuw- en verbouw is een warmteweerstand (Rc) van 3,5 m2K/W. Hiervoor is 10 tot 15 cm dik isolatiemateriaal nodig.
Zie ook tip Dek bodem van kruipruimte af tegen vocht en stank.
Toepasbaarheid van vloerisolatie
Isoleren van vloeren zonder kruipruimte
Bedrijfsgebouwen hebben zelden een kruipruimte. Door het boren van een gaatje in de vloer kan worden bepaald of er al isolatie onder de dekvloer aanwezig is. Vloerisolatie is een rendabele mogelijkheid bij nieuwbouw of renovatie.
Isoleren van een vloer zonder kruipruimte vindt meestal plaats bij het vervangen van de bestaande vloer. Als de bestaande vloer is verwijderd, wordt op de bodem (op de grond of het zand) drukvast isolatiemateriaal aangebracht. Op het isolatiemateriaal wordt vervolgens de vloer gestort. Het Bouwbesluit kan bij vervanging van de vloer, afhankelijk van de mate van verbouwen, eisen aan de isolatiewaarde stellen.
Isoleren van vloeren boven kruipruimte
Als je een kruipruimte hebt is vloerisolatie tegen de onderkant van de vloer een makkelijke manier van isolatie. Dat is effectiever dan het isoleren van de bodem. Het (aanvullend) afdekken van de bodem is wél een goede maatregel: Dek bodem van kruipruimte af tegen vocht en stank. Isoleer de vloer boven een kruipruimte direct!
Voor het isoleren van een vloer met kruipruimte kan je ook gebruik maken van folie met luchtkussens (thermokussens). Deze isolatie heeft een isolatiewaarde (Rc) tot 7 m2K/W. Als je dat met andere materialen wilt bereiken zijn dikke pakketten isolatie nodig. Dit maakt deze oplossing relatief goedkoop en milieuvriendelijk. Thermokussens zijn lastig toe te passen onder vloeren met veel leidingdoorvoeren (denk aan een tandartsenpraktijk).
Lees voor vloeren met kruipruimtes die lijken op die van een woning verder bij “Milieucentraal”: “https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/vloerisolatie/.
Milieuaspecten
Besparing op brandstoffen voor verwarming. Er zijn besparingen mogelijk van 4 m3 aardgas per m2 vloeroppervlak per jaar. Aardgasreductie bij een al geïsoleerde vloer die extra wordt geïsoleerd (van Rc = 2,5 naar Rc = 5 m2K/W) is 1,6 m3 per m2 vloer.
Milieuaspecten van diverse soorten isolatie
Er zijn vele soorten isolatie. Milieucentraal raadt voor vloerisolatie PUR met HFK’s als blaasmiddel en schapenwol (met uitzondering van het merk Isolena) af. Lees verder bij Milieucentraal. Stimular raadt alle gespoten PUR af: als het niet correct wordt aangebracht, komen er langere tijd ongezonde stoffen vrij.
Financiële aspecten
Kosten voor de duurste optie met PUR (met HFO-schuim) zijn € 44 per m2 vloer (Bron: Arcadis 2022). Uitgangspunt: de isolatiewaarde wordt verbeterd van Rc = 2,5 naar Rc = 5 m2K/W. Kies je voor EPS-platen of thermokussens? Vermenigvuldig de kosten met 0,75. Raadpleeg de kostenkengetallen van Arcadis voor meer gedetailleerde informatie.
De terugverdientijd is 4 tot 8 jaar als er nog geen vloerisolatie aanwezig is, en bij extra isoleren meer dan 20 jaar.
Subsidie vloerisolatie
(Vloer)isolatie in bestaande constructies staat op de Energielijst (2024, code 210403) en komt daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 40% (2024) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/eia.
Bronnen: Stichting Stimular, Energiecentrum, ##text:link_Infomil_EM###, Tonzon thermokussens
De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.