Terug naar zoekresultaten

Isoleer buitengevel

Beschrijving gevelisolatie / buitenmuur isolatie

Het isoleren van buitengevels verhoogt het comfort en voorkomt warmteverlies en hoge energiekosten. Voor lagetemperatuurverwarming is goede isolatie noodzakelijk, zie tip Lagetemperatuur­verwarming.

Wettelijk minimum bij nieuw- en verbouw is een warmteweerstand (Rc) van 4,5 m2K/W. Hiervoor is 15 tot 20 cm isolatiemateriaal nodig. Met het vullen van een spouwmuur haal je die waarde niet. De manier van naïsoleren is afhankelijk van de bouwwijze van de gevels:

Isoleren van metalen damwandprofielen

Metalen damwandprofielen vind je veelal in industriegebouwen en loodsen. Hier aanbrengen van binnenisolatie.

Isoleren van andere buitengevels

Bij massieve muren of extra isoleren van spouwmuren: aanbrengen van buiten- of binnenisolatie. Als isolatiemateriaal komen platen PS of PUR-schuim, of glas- of steenwoldekens in aanmerking.

Isolatie van borstweringen

Isolatie van borstweringen (wanden tussen vloer en raam) is belangrijk omdat er vaak radiatoren voor borstweringen zijn geplaatst. Zie de tip Isoleer borstwering achter radiator.

Toepasbaarheid

Doen bij een grootschalige renovatie waarbij de levensduur voor minstens 30 jaar verlengd wordt.

Laat de mogelijkheden door een bouw- of isolatiebedrijf beoordelen.

Milieu aspecten

Door het isoleren van (slecht geïsoleerde) massieve muren en metalen damwandprofielen bespaar je bij een isolatiedikte van 60 mm 4 tot 14 m3 per m2 per jaar, mede omdat meteen kieren gedicht worden.

Aardgasreductie van naïsoleren van Rc = 1,3 m2K/W (gevulde spouwmuur) naar Rc = 6,0 m2K/W is in een kantoor zo’n 3 m3 en in een 24-uurszorggebouw 6 m3 per m2 gesloten gevel.

Er zijn vele soorten isolatie. Milieucentraal raadt voor gevelisolatie schapenwol (met uitzondering van het merk Isolena) af. Lees verder bij Milieucentraal.

Financiële aspecten

De kosten zijn afhankelijk van de materiaalkeuze en de uitvoering (zelf doen of laten doen). Deze maatregel heeft een lange terugverdientijd, maar loont wel bij een grootschalige renovatie waarbij de levensduur voor minstens 30 jaar verlengd wordt.

Kosten isolatie damwandprofielen en andere buitengevels

  • De kosten voor (alleen) het aanbrengen van isolatie op metalen damwandprofielplaten zijn vaak gering en in 2 à 3 jaar terugverdiend. Het is echter vaak noodzakelijk om ook een afwerklaag aan te brengen. Hierdoor neemt de terugverdientijd van deze wandisolatie toe tot 5 à 10 jaar. Houd rekening met mogelijke extra kosten door indirecte materialen (steigers, hoogwerkers e.d.).
  • Voor isolatie van binnengevel bedragen de kosten zo’n € 100 per m2 (Bron: Arcadis 2022).
  • Buitengevelisolatie is het duurst. Kosten zijn € 230 per m2 gesloten gevel (incl. steigerkosten). De isolatiewaarde wordt verbeterd van Rc = 1,3 m2K/W (gevulde spouwmuur) naar Rc = 6,0 m2K/W (Bron: Arcadis 2022).

Raadpleeg de kostenkengetallen van Arcadis voor meer gedetailleerde informatie.

Subsidie gevelisolatie

(Wand)isolatie in bestaande constructies staat op de Energielijst (2024, code 210403) en komt daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 40% (2024) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/eia. De maatregel is in 2023 uitgebreid, waardoor het mogelijk is om de kosten voor kierdichting en blowerdoortesten mee te melden.

Bron: Infomil, Stichting Stimular

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.